Hoe je direct in een positieve stemming komt

Persoonlijk leiderschap wil zeggen dat je jezelf kunt leiden. En met deze techniek kun je direct in een positieve stemming komen, waar je ook bent, met wie je ook bent, welk moment van de dag het ook is.

Dit is zo waardevol omdat de leiding nemen over hoe je je op elk moment voelt, een enorme stap is in het leiden van jezelf.

Om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, dien je bereid te zijn om nieuwe vaardigheden en eigenschappen uit te proberen, want leren en groeien gebeurt aan de rand van je comfortzone.

Emoties staan aan het begin van alle acties die je onderneemt.

De vraag is dus: leiden de emoties die je het meeste ervaart je naar het nemen van goede beslissingen… of slechte beslissingen?

emoties gevoelens mental coach foto vrouw gevoel

Positieve emoties zoals vreugde, liefde en vrede geven ons energie.

Negatieve emoties zoals schuld, schaamte en apathie putten ons uit.

Als leider neem je verantwoordelijkheid voor je emoties.

Maar de meeste mensen zijn emotionele slachtoffers. Hun emoties beheersen hen. De meeste mensen leven eerder als een gevolg dan als een oorzaak van hun emoties.

Je dient je emoties te kunnen kiezen. Jij bepaalt hoe je je de meeste tijd voelt. Je laat je niet door externe omstandigheden vertellen hoe je je moet voelen.

De meeste mensen weten niet waar emoties vandaan komen.

Als emoties ontstaan, vinden er fysiologische verschuivingen plaats in de chemie in je lichaam en in de lichaamshouding, en het duurt even voordat deze chemische stofjes zijn opgeruimd.

Wees daarom de bewaker bij de poorten van je waarneming: let op voor de dingen waarvan je weet dat ze emoties bij je oproepen.

Wanneer we ons in bepaalde situaties begeven, moeten we voorbereid zijn op de triggers waarvan we weten dat ze aanwezig zullen zijn.

Emoties komen van drie plaatsen

1. Beelden die we in ons hoofd maken

Deze beelden duiken meestal onbewust op.

Als we ons depressief voelen, zien we depressieve beelden in het echte leven of in ons hoofd.

Als we boos zijn, zien we beelden die gemakkelijk tot woede leiden.

Als we bang zijn, zien we beelden die ons bang maken.

Word je daarom bewust van welke beelden je ziet en wat je voelt.

Als je je emoties wilt beheersen moet je weten waar ze vandaan komen – de beelden in je hoofd, de manier waarop je tegen jezelf praat, en de sensaties die je in je lichaam hebt.

Positieve emoties komen van het denken aan positieve dingen.

Wanneer je bewust omgaat met de beelden in je hoofd en de manier waarop je tegen jezelf praat, ga je ook de gevoelens in je lichaam meester worden.

Maar dit begint allemaal met het feit dat je bewust bent en een keuze hebt. Je kunt beslissen hoe je je wil voelen als je de cruise control uitschakelt en het stuur in handen neemt.

emoties gevoelens mental coach foto vrouw emoties

2. De tonaliteit van de stem die we gebruiken om tegen onszelf te praten.

Waar veel goeroes en auteurs de mist ingaan, is dat ze het belang van wat je tegen jezelf zegt (denk aan affirmaties) overschatten. Want de inhoud van wat je tegen jezelf zegt, is niet het belangrijkste. Wat van vitaal belang is, is de toon die je gebruikt.

Een depressieve zeurderige stem roept depressieve gevoelens op. Woede roept gevoelens van woede op. Een liefdevolle toon roept gevoelens op van liefde, waardering en aanmoediging.

Word je dus ook bewust van de toon waarmee je tegen jezelf praat.

3. Fysiologie

Bij elke emotie hoort een houding.

Je lichaam doet aan slecht humeur. Het doet vertrouwen. Het doet rust.

Je hoeft geen Oscarwinnende acteur te zijn om te weten wat je met je lichaam moet doen om deze emoties uit te beelden met je lichaamshouding.

Je beheerst emoties niet door je te richten op de emoties.

Je beheerst ze door je te richten op de beelden in je hoofd, de toon waarop je tegen jezelf praat en de manier waarop je je lichaam op dat moment houdt.

Laten we het voorbeeld nemen van een hele fijne emotie…

Hoe creëer je een liefdevolle emotie?

Gezond verstand zegt dat we emoties waardoor we ons slecht (kl*te, sh*t,…) voelen willen elimineren.

En hier is iets waar je misschien nog nooit over nagedacht hebt:

We kunnen ons niet tegelijkertijd slecht en liefdevol voelen.

Liefdevolle emoties verstikken slechte emoties.

Maar hoe komen we dan tot de emotie van liefde?

De meeste mensen zijn erop ingesteld dat ze iets voor een ander moeten doen, en wanneer die ander hun goedkeuring geeft voor het feit dat ze dat gedaan hebben, dan krijgen ze een liefdevolle emotie.

Maar je hoeft niets voor een ander te doen om je geliefd te voelen. Zij hoeven niets voor jou te doen om zich door jou geliefd te voelen.

Liefde is een keuze.

Je kunt kiezen om lief te hebben wanneer je wil, hoe je wil en wie je wil.

Hier is een oefening die je kunt gebruiken om jezelf onmiddellijk in een positieve stemming te brengen, wanneer je maar wil, waar je ook bent…

emoties gevoelens mental coach foto strand liefde

1. Zet jezelf in een fysieke houding staand/zittend waardoor je je slecht voelt.

Merk op hoe je zit of staat (voorovergebogen, hangend, met bepaalde spierspanningen,…) zodat je ook weet waarmee je moet stoppen als je je niet slecht wil blijven voelen. In plaats daarvan kan je iets anders doen met je lichaam.

2. Zet je lichaam nu in een positie waarin je je goed voelt

3.  Sluit je ogen

4.  Kijk lichtjes omhoog en begin beelden te maken van elke persoon die veel van je heeft gehouden. Zie ze naar je glimlachen, je omhelzen, je kussen, je knuffelen,….

Dit kan iedereen zijn die jou liefde heeft getoond – familie, geliefden, vrienden, leraren, werknemers, mentoren, honden, paarden, enz.

5.  Terwijl je de persoon/het huisdier ziet, zeg je met je meest liefdevolle en medelevende stem tegen hem/haar: “Ik hou van je.” En zie dan de volgende.

Conclusie

Voelt geweldig, nietwaar?

De meeste mensen leven een leven van stille wanhoop omdat ze niet eens weten wat je hier leert. Ze hebben geen idee hoe ze in een positieve stemming kunnen komen. Ze denken dat ze gewoon de storm moeten afwachten.

Maar nu weet je dat als je een positieve kracht in het leven wil zijn, je bij jezelf moet beginnen.

En deze oefening is een geschenk dat je op elk moment aan jezelf kunt geven.

Het is een geschenk dat je kan helpen je betere zelf te ontwikkelen, die plaats waar je je beste en helderste zelf bent.

Voel je vrij om jezelf vaak te “verwennen” met dit proces en sta open voor alle fijns dat in je schoot valt wanneer je dat doet.

Als mental coach help ik jou om je te voelen zoals je je wil voelen, om je te bevrijden van negatieve gedachten en emoties om zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Is deze job wat je wil blijven doen? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt

P.S. Tot slot is het een goed idee om op een van deze social media-knoppen te klikken omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips. Alvast bedankt.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching, NLP en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.