Waarom je niet bent wie je denkt dat je bent

Feline was gevraagd door haar baas om een presentatie te geven voor het directiecomité. Dagen- en nachtenlang keek ze ertegenop. Het verpestte haar hele week.

Toen ze de presentatie had gegeven vond ze het eigenlijk wel fijn. Ze kreeg applaus en complimenten.

Maar de vreselijke uren en dagen die eraan voorafgingen krijgt ze niet meer terug: ze had zichzelf lopen kwellen over een toekomstig ‘lijden’ dat nooit werkelijkheid werd.

mental coach foto presentatie presenteren

En dat is iets wat we allemaal al hebben gedaan. We denken zo vaak dingen die nog niet gebeurd zijn of dingen die al lang voorbij zijn maar nooit veranderd kunnen worden. Dit denken maakt ons uitstekende probleemoplossers, maar tegelijkertijd vreselijke piekeraars.

Denken is wat de mens het overwicht heeft gegeven op andere wezens. Maar over-denken dreigt ons mentaal ten val te brengen.

Te veel van ons gedrag wordt niet bepaald door hoe de dingen zijn, maar hoe we denken dat ze zijn. Denk bijvoorbeeld aan alle persoonlijke ellende in het huidige tijdperk waarin we geneigd zijn, ja zelfs aangemoedigd worden, om onszelf te vergelijken met anderen: de tiener die zich minderwaardig voelt door wat haar Instagram-feed haar laat denken; de jongere die gedemotiveerd raakt door het succes van anderen; de werknemer die zich onzeker voelt omdat ze denkt dat de baas haar geen promotie gunt; de hypochonder die denkt dat hij aan alles doodgaat.

Denk slecht, voel je slecht. Vergelijk en wanhoop. Geen wonder dat er een epidemie van geestesziekten heerst.

mental coach foto stem in je jezelf vrouw telefoon

Het is tijd om wakker te worden. De stem in je hoofd is niet wie je bent. Het is gewoon een opgewonden commentator. Jij bent de baas die het spel speelt.

Te veel van ons gedrag wordt niet bepaald door hoe de dingen zijn, maar hoe we denken dat de dingen zijn. Maar dit denken is het niet waard om al te veel aandacht aan te besteden, om twee redenen.

Ten eerste is dit denken waarschijnlijk onjuist. We zijn niet objectief in het beoordelen van onszelf: we overdrijven zowel onze talenten als onze tekortkomingen.

En ten tweede, of we nu gelijk hebben of niet, deze zelfevaluaties helpen gewoon niet. Ze laten ons alleen maar slechter voelen.

Wat kan je dan doen?

We hebben een compleet nieuwe relatie met onze gedachten nodig. In plaats van de wereld en onze ervaringen te bekijken zoals we denken dat ze zouden moeten zijn, is het beter om ze te behandelen zoals ze werkelijk zijn.

Herken wanneer je een dag, een week, een moment of een relatie verpest met rampzalige gedachten en oordelen, en begrijp dat het vaak de gedachte zelf is die je een slecht gevoel geeft, niet de ervaring op zich.

Maar hoe kun je jezelf leren losmaken van die giftige, niet-helpende of gewoon verkeerde gedachten?

Visuele aanwijzingen helpen: een post-it op je computerscherm of een screensaver op je telefoon. Een polsbandje, of een voorwerp dat betekenis voor je heeft. Een tattoo kan ook, maar da’s redelijk definitief 😉

Gewoonte is nog beter: raak eraan gewend om bijvoorbeeld de eerste drie gedachten te observeren die je elke dag bij het ontwaken hebt – waren ze functioneel, alledaags; of waren ze veroordelend, bezorgd, bestraffend?

En in plaats van ons zorgen te maken over dingen die we niet kunnen controleren – de mening van anderen over ons, bijvoorbeeld – richten we beter onze aandacht op dingen die we kunnen beïnvloeden, en laten de rest voor wat het is.

In plaats van de korte tijd waarin we hier op aarde zijn (ongeveer 4000 weken) te verpesten met onze verwachtingen en gedachten over hoe alles zou moeten zijn, van onze job tot ons liefdesleven, van onze kinderen tot de toestand in de wereld, laten we accepteren dat sommige dingen niet altijd zullen gaan zoals we willen.

Je bent niet wie je denkt dat je bent. Je bent zoveel meer dan dat.

En een van de verstandigste manieren om te leren wie je bent en hoe je meer kunt worden van wat in je zit is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.