Waarom voldoening beter is dan grootste onderscheiding

Een instinct dat de evolutie ons heeft meegegeven is onze behoefte aan hiërarchie, aan status, aanzien en reputatie.

We hunkeren naar lof, bewondering en acceptatie van mensen die we als onze gelijken zien. En we voelen afgunst wanneer anderen meer lijken te hebben dan wij.

Dat streven naar bewondering geeft ons energie om meer te doen. Het verklaart voor een stuk waarom de mens zo ver is gekomen sinds de oertijd: we zijn bereid buitengewone dingen te doen die heel moeilijk zijn, zoals een bedrijf vanaf nul beginnen, een nieuw en beter product uitvinden, een ontzettend ingewikkelde stelling oplossen, of onbekend terrein veroveren. Allemaal om acceptatie en bewondering te krijgen.

mental coach voldoening scorekaart foto berg

Problemen ontstaan wanneer we onze eigen normen en waarden gaan compromitteren om de bewondering van anderen te verdienen. Problemen ontstaan wanneer we ons richten op wat anderen denken en zien in plaats van de werkelijkheid.

De beste minnaar ter wereld

Warren Buffett beschrijft een interessante manier om dit probleem te benaderen. Hij stelt de vraag:

Zou je liever ’s werelds beste minnaar zijn, maar terwijl iedereen denkt dat je ’s werelds slechtste minnaar bent? Of ben je liever de slechtste minnaar ter wereld, maar terwijl iedereen denkt dat je de beste minnaar ter wereld bent?

Dat is een interessante vraag. Hier is een andere van Warren Buffett. Als investeerder is hij overigens een van de 10 rijkste mensen ter wereld.

Als de wereld je resultaten niet kon zien, zou je dan liever gezien worden als ’s werelds beste investeerder, maar in werkelijkheid ’s werelds slechtste staat van dienst hebben? Of gezien worden als ’s werelds slechtste investeerder terwijl je eigenlijk de beste was?

Buffett heeft het over een model dat hij het grootste deel van zijn leven heeft gebruikt (en hij is nu 92 jaar): de innerlijke scorekaart. Als je een interne scorekaart hebt, kan niemand anders dan jij succes bepalen voor jou.

De belegger Guy Spier won een liefdadigheidslunch met Buffett, en vertelt over zijn ervaring in het boek The Education of a Value Investor. Hij herkende onmiddellijk Buffett’s gebrek aan valsheid:

Een van Buffett’s bepalende kenmerken is dat hij zo duidelijk leeft volgens zijn eigen innerlijke scorekaart. Het is niet alleen dat hij doet wat juist is, maar dat hij doet wat juist is voor hem. Zoals ik tijdens onze lunch zag, is er niets nep of geforceerd aan hem. Hij ziet geen reden om zijn normen te compromitteren of zijn overtuigingen te schenden. Sterker nog, hij heeft de aandeelhouders van Berkshire verteld dat er dingen zijn die hij zou kunnen doen om het bedrijf groter en winstgevender te maken, maar dat hij niet bereid is ze te doen. Hij weigert bijvoorbeeld mensen te ontslaan of bedrijven te verkopen die hij gemakkelijk kan vervangen door winstgevender bedrijven. Ook hebben sommige beleggers geklaagd dat Berkshire veel winstgevender zou zijn als hij zijn fiscale zetel naar Bermuda had verplaatst, zoals veel andere verzekeraars hebben gedaan. Maar Buffett wil zijn bedrijf niet in Bermuda vestigen, ook al zou het legaal zijn en tientallen miljarden aan belastingen besparen.

Dat wat we allemaal willen

Als Buffett zou leven volgens de normen van anderen – met een externe scorekaart – zou hij niet de onafhankelijkheid van geest kunnen behouden die hem ertoe bracht een aantal financiële zeepbellen en enorme persoonlijke ellende te vermijden. En als investeerder heeft hij nochtans een grootste onderscheiding behaald: hij wordt algemeen beschouwd als een van de beste beleggers in de geschiedenis.

Wat Buffett en veel andere mensen die succesvol zijn geweest in het leven – echt succes, niet afgemeten aan geld – gemeen hebben, is dat ze zich herinneren wat we allemaal willen: een voldoening schenkend leven leiden!

Niet rijk worden.

Niet beroemd worden.

Zelfs niet bewonderd worden.

Maar een bevredigend bestaan leiden en anderen om hen heen helpen hetzelfde te doen.

Het is niet dat rijk of beroemd of bewonderd worden geen diepgaande voldoening kan brengen. Ik weet zeker dat Buffett geniet van zijn rijkdom en status.

mental coach foto roem zanger publiek voldoening

Maar dat alles kan onderweg heel gemakkelijk teniet worden gedaan door te veel compromissen te sluiten, door te leven volgens een externe scorekaart in plaats van een interne.

Hoe vaak heb je al niet gehoord over beroemde en/of rijke mensen die verstrikt raken in rechtszaken, ruzies, eenzaamheid en pure ellende?

Veel mensen bereiken de dingen die anderen hen aanraden te zoeken (roem, fortuin en macht) om zich vervolgens leeg en hol te voelen. We denken dat als we die dingen maar bereiken, we gelukkig zullen zijn. Dus sluiten we hier en daar een compromis om te krijgen wat we zoeken, om het vervolgens te bereiken en het zinloos te vinden.

“Als ik deze promotie maar kon krijgen,” zegt die ene collega, “dan zou ik de rest van mijn carrière gelukkig zijn.” Maar zo werkt het niet. Voor mensen die zo denken, is het altijd op naar het volgende.

De kleine mentale truc is om te onthouden dat succes, geld, roem en schoonheid, alle dingen die we nastreven, slechts de teller zijn! Als de noemer – schaamte, spijt, ongeluk, eenzaamheid – te groot is, wordt onze Levensvoldoening-score uiteindelijk klein, waardeloos. Zelfs als we al die goede dingen hebben!

Conclusie

Zoek eerst je eigen zelfrespect en in tweede instantie pas dat van anderen, waarbij je externe imago niet in strijd is met je eigen zelfrespect.

De meeste mensen doen het omgekeerde en zoeken de bewondering van anderen en iets dat “een goede reputatie” heet, ten koste van hun eigenwaarde, want helaas zijn die twee in onze tijd vaak met elkaar in conflict.

We zijn alleen gelukkig als we succesvol zijn volgens een innerlijke scorekaart. Als we een leven leiden dat trouw is aan onszelf. En dat is wat ik je wens.

Overigens is je teveel aanpassen aan wat je denkt dat anderen willen, en bevestigingsdrang, een duidelijk teken van perfectionisme, en is perfectionisme een ziekmakend patroon dat mensen verhindert om te zijn wie ze kunnen zijn. Gelukkig kan je jezelf ervan bevrijden. Ontdek er hier meer over.

Lees hier verder over perfectionisme want je kan jezelf ervan bevrijden.

Als gecertificeerd perfectionismecoach en mental coach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om zo met minder keuzestress en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt

P.S. Tot slot is het een goed idee om op een van deze social media-knoppen te klikken omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips. Alvast bedankt.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.