Om jouw doelen te bereiken heb je deze eigenschap nodig

Grit doorzettingsvermogen of vastberadenheid leidt tot succesVergeet talent, intelligentie, geluk, een knap uiterlijk of een groot netwerk.

Om jouw doelen te bereiken heb je iets anders nodig.

Onderzoekster Angela Lee Duckworth bestudeerde studenten aan de militaire academie, deelnemende kinderen aan nationale spellingwedstrijden, leerkrachten op moeilijke scholen en verkopers. Met de vraag wie zou slagen en waarom.

In al die zeer verschillende contexten kwam één kenmerk naar voren als een significante voorspeller van succes,” zegt ze in een populaire TED-talk. En het was niet wat je zou denken. Het ging niet om talent, intelligentie, geluk, een knap uiterlijk of een groot netwerk.

Wat was het dan wel?

Duckworth noemt het “grit”: “Het is een passie en doorzettingsvermogen voor zeer lange termijn doelen. Het gaat om vasthouden aan je toekomst, dag in dag uit.

Het woord in het Nederlands dat er het dichtste bij aanleunt is doorzettingsvermogen. Of ook wel: vastberadenheid.

We hebben allemaal dromen gehad over de toekomst. Dromen die niet zijn uitgekomen. Dromen die we hebben laten sterven.

Maar wat als we het doorzettingsvermogen en de volharding konden ontwikkelen die nodig zijn om die dromen nieuw leven in te blazen en ze te verwezenlijken?

Dat kunnen we.

En het is eenvoudiger dan je zou denken.

Hier zijn vijf technieken op basis van onderzoek en ervaring die jou helpen om zelfs jouw meest gedurfde doelen te bereiken.

1. Vind jouw ‘waarom’

Om jouw doorzettingsvermogen te maximaliseren, moet je doelen nastreven die er voor jou echt toe doen. Die je echt belangrijk vindt.

Opgelet, dat betekent niet dat je ze altijd plezant vindt. De truc is om je te verbinden met wat er op het spel staat, met jouw ‘waarom’.

Het vinden van jouw waarom is de eerste stap in het ontwikkelen van het doorzettingsvermogen dat je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

2. Geloof dat je het kunt

Om iets te bereiken, moet je geloven dat je de uitdaging aankunt.

Dat betekent niet dat het gemakkelijk zal zijn of dat je zelfs al weet hoe je het gaat bereiken. Meestal weet je dat niet. Het betekent alleen dat je gelooft dat je het kunt.

Elk doel heeft obstakels. Sommige mensen beginnen dan te twijfelen; ze zeggen ‘ik ben gewoon niet goed in x, y of z’. Andere mensen geven bij een obstakel niet op en ze geven zichzelf niet de schuld wanneer ze het obstakel niet lijken te overwinnen. Omdat ze geloven dat ze hebben wat nodig is, zoeken ze gewoon naar nieuwe benaderingen van het probleem.

Dus wat is jouw mindset?

Doorzettingsvermogen ontwikkelen vereist denken in mogelijkheden. Doe je dat nog niet? Het goede nieuws is dat je deze groeimindset kunt ontwikkelen door vertrouwen te krijgen in jouw capaciteiten.

3. Stel doelen

Laten we zeggen dat je jouw waarom hebt gevonden en dat je gelooft dat je hebt wat nodig is. Dan is het nu tijd om de doelen aan te pakken die je nastreeft.

Streef daarbij gerust grote doelen na. Want onderzoek toont een direct verband aan tussen de moeilijkheidsgraad van een doel en enthousiasme en prestaties. En de emotionele beloning van het bereiken van grote doelen beloont jouw doorzettingsvermogen.

De truc is hier om tussendoelen te stellen. Want grote doelen kunnen ook ontmoedigend aanvoelen. Als je ze opdeelt, kan je al verschillende tussentijdse overwinningen boeken. En die overwinningen kunnen jouw energie op peil houden voor de grote doelen.

Wanneer je kleine taken volbrengt en deadlines haalt, geeft jouw brein jou een dosis dopamine en voel je je goed. Hoe meer je jouw geest traint om de kleine doelen te bereiken, hoe meer doorzettingsvermogen je zal hebben voor de grote prestaties op langere termijn.

4. Meet jouw vooruitgang

Wanneer je grote, uitdagende doelen stelt is het makkelijk om te zien hoe ver je nog moet gaan en kan je jouw enthousiasme verliezen. Je kan jezelf gaan bekritiseren en ontmoedigd raken.

Tip: meet jouw winst, en niet wat je nog niet hebt bereikt. Als je doel is om een boek te schrijven, je lening af te betalen, je pensioen op te bouwen – wat dan ook – dan kan het ontmoedigend zijn om omhoog te kijken en te beseffen hoe ver je nog te gaan hebt.

Dat is de kloof. Maar kijk naar de vooruitgang. Zie hoe ver je al bent gekomen en laat jouw vooruitgang jouw doorzettingsvermogen inspireren.

Dit is nog een reden om tussendoelen te stellen. Ze helpen niet alleen om het grote doel op te delen in behapbare brokken, ze geven je ook iets om te meten.

5. Vier je overwinningen (vooral de kleine)

Wanneer je viert dat je jouw tussendoelen hebt bereikt, blijf je emotioneel betrokken voor de lange termijn. En hoe groter jouw doelen, hoe belangrijker het is om kleine overwinningen te vieren.

Dus vergeet talent, hersens, en al de rest. De echte vraag is of je volhardend bent? Heb je doorzettingsvermogen?

Gelukkig sta je er niet noodzakelijk alleen voor. Want een goede coach helpt je om jouw ‘waarom’ te vinden, doelen te stellen en vooruitgang op te volgen en viert graag jouw overwinningen mee. Een goede coach gelooft in jou.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als mens te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou
in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Ja, ik wil die tips

 

Lees verder:
Meer tijd in 12 stappen
Hoe pak je uitstelgedrag aan?
De 2 mindsets die jouw leven bepalen

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Pinterest-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Om jouw doelen te bereiken heb je deze eigenschap nodig

  1. shivatje zegt:

    Doelen bereik door in jezelf te geloven. En je niet te laten misleiden door anderen. Die denken voor jou en zeggen dat haal je nooit.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.