De 7 loopbaanfouten die je moet vermijden

Loopbaancoach over De 7 loopbaanfouten die je moet vermijdenAls loopbaancoach heb ik het voorrecht om elke week verschillende mensen te zien die op een keuzemoment in hun loopbaan staan.

Ze willen veranderen van job, en ze weten niet in welke richting te zoeken.

Of ze hebben het moeilijk om te kiezen tussen de mogelijke opties.

Of ze zijn gewoon niet tevreden met hun huidige loopbaan en willen verandering.

Vaak ontmoet ik ook mensen die vastgelopen zijn in hun job en het zich heel anders hadden voorgesteld. Ze droomden van een succesvolle loopbaan maar onderweg is er iets misgegaan. De 7 meest gemaakte fouten wil ik hier op een rijtje zetten. Zodat je je er bewust van bent en ze kunt vermijden.

1. Je bent teveel op jezelf gericht

Wanneer je te gefocust bent op jouw eigen persoonlijk succes en collega’s niet helpt, maak je een grote fout.

Ook uit onderzoek blijkt dat wanneer je je collega’s helpt, je een brede basis van steun opbouwt die zich in de toekomst ruimschoots terugbetaalt. Onderzoek van James Citrin en Richard Smith toont aan dat ook de meest succesvolle ondernemers vier keer meer geneigd waren om hun collega’s te helpen dan degenen die de top niet hadden gehaald.

2. Je bent bang om te falen

Als je bang bent om te falen, zal je allicht ook niet van je fouten leren. Hou bij elk project en elke opdracht rekening met fouten. Een goed advies is om een project op voorhand te bekijken en een lijstje te maken van wat er mis kan gaan. Zo identificeer je mogelijke problemen en obstakels en het helpt je om indien nodig bij te sturen.

Ontdek hier de grootste fout die je kunt maken.

Wanneer er toch iets mislukt, moet je klaar staan om te reageren zonder naar schuldigen te wijzen. Verstandige tactieken zijn onder meer luisteren, feedback krijgen en analyseren wat er mis ging.

3. Je vermijdt uitdagingen

Pas wanneer je moeilijkheden ondervindt, begin je te begrijpen hoe je op stress reageert. Je realiseert je ook wat je sterke en zwakke punten zijn. Streef naar uitdagingen waarbij je het gevoel hebt dat je kunt groeien en je vaardigheden en passies beter kunt gebruiken.

Richard Branson zegt: “Mijn grootste motivatie? Gewoon om mezelf blijven uitdagen. Ik zie het leven bijna als één lange universitaire opleiding die ik nooit heb gehad – elke dag leer ik iets nieuws.

10 tips om te bereiken wat je wil

4. Je beperkt jouw netwerk tot binnen de organisatie

Sommige werknemers nemen niet de moeite om buiten hun bedrijf te gaan netwerken. Ze zijn wel behulpzaam binnen het bedrijf, maar verwaarlozen de buitenwereld.

Contacten buiten jouw organisatie zijn heel waardevol om feedback, ondersteuning en kennis van markttrends en innovatie te krijgen. Dat is de waarde van netwerken, maar veel mensen onderschatten het belang ervan.

5. Je hecht te veel belang aan loon en voordelen

Wat zou je ervan denken om tijdelijk wat minder te verdienen, maar wel nieuwe ervaring op te doen? Op termijn levert dit veel op. Streef ernaar om je vaardigheden te verbreden en je verantwoordelijkheden te vergroten. Denk aan de tevredenheid die het je zal geven.

6. Je bent bang om van job te veranderen

Je hebt het gevoel dat jouw huidige werkomgeving veel te beperkend is en dat je je niet verder kunt ontwikkelen. Onderzoek dan hoe een verandering van job je weer kan doen groeien. Als je je wentelt in zelfmedelijden en verveling, zul je nooit de moed hebben om van job te veranderen.

Ontdek hier de 7 signalen dat je van job moet veranderen.

7. Je onderschat emotionele intelligentie

Sommige studies suggereren dat het succes van een persoon slechts voor 25% afhangt van kwalificaties en intelligentie, terwijl de rest bestaat uit menselijke vaardigheden en empathie, die de kern van emotionele intelligentie vormen. Of je nu een teamlid bent of een leidinggevende rol hebt, emotionele intelligentie moet hoog op je lijst van te verwerven vaardigheden staan.

Lees hier hoe je jouw Emotionele Intelligentie (EQ) boost

Als coach help ik jou om een checkup te maken van jouw loopbaan vandaag en te zien hoe je voldoening kunt vinden in je werk, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
De 7 redenen waarom jij meester bent over jouw leven
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.