Hoe je langer leeft (zonder sport of dieet)

langer levenOm langer te leven kan je natuurlijk gezonder gaan eten en meer bewegen. Dat helpt zeker.

Maar onderzoekers hebben ontdekt dat er nog iets anders is, dat enorme voordelen voor jouw gezondheid heeft en ervoor zorgt dat je langer leeft.

Het is een gevoel van doelgerichtheid. Dat kan jaren toevoegen aan je leven, ongeacht wat het doel precies is, zegt het onderzoek.

Een duidelijke richting hebben in het leven draagt niet alleen bij aan een gezonde veroudering. Maar het kan ook een vroege dood voorkomen, zo blijkt uit een studie bij 7.000 mensen.

Het onderzoek, gepubliceerd in Psychological Science, geldt voor het hele volwassen leven, zegt het Amerikaans-Canadees onderzoeksteam.

Het kan zijn omdat doelgerichte mensen beter voor hun gezondheid zorgen en fysiek fitter zijn, geloven ze.

De studie volgde de lichamelijke en geestelijke gezondheid van meer dan 7.000 volwassenen van 20 tot 75 jaar.

Toen ze 14 jaar later werden opgevolgd, ontdekten de onderzoekers dat doelgerichte mensen hun tegenhangers hadden overleefd, zelfs als ze andere factoren, zoals een negatieve stemming, mee in rekening namen.

Bovendien leken de toegevoegde jaren niet afhankelijk te zijn van de leeftijd van de persoon, noch van het feit of hij/zij al dan niet met pensioen was gegaan. Met andere woorden, een doel in het leven hebben lijkt goed voor je te zijn in heel jouw volwassen leven, zeggen de onderzoekers.

Dr. Patrick Hill, van de afdeling psychologie van de Carleton University in Canada, zegt dat de notie van een leven met een doel – het stellen van grote doelen die jouw dagelijkse activiteiten sturen – op een aantal fronten beschermend leek te zijn. “In deze studie gaat het over sterfte, maar andere studies hebben aangetoond dat mensen ook een betere gezondheid rapporteren,” vertelt hij. “Er is duidelijk een voordeel aan het gevoel van richting of het gevoel dat je doelen hebt om je dagdagelijkse leven te sturen.

Overkoepelende doelen

Het hebben van een leven dat de moeite waard is om te leven is al lang verbonden met gezond ouder worden in verschillende culturen, van Japan tot de VS. Uit dit onderzoek blijkt dat het evengoed belangrijk is voor jongere volwassenen.

Dr. Hill voegt nog toe: “Onze bevindingen wijzen erop dat het vinden van een richting voor het leven, en het stellen van overkoepelende doelen voor wat je wil bereiken, jou kan helpen om langer te leven, ongeacht wanneer je jouw doel vindt.”

Hoe bepaal je dan jouw levensdoel?

Wat heb je nodig om er zeker van te zijn dat jouw doelen jou ook passen, zodat je langer leeft én succes hebt? Stel jezelf daarvoor de volgende 5 vragen.

5 vragen om jouw levensdoel te kiezen

 1. Wat zijn mijn waarden?
  Jouw doelen dienen consistent te zijn met jouw waarden.Extreem voorbeeld: stel dat je wil reizen, veel geld verdienen en flexibele uren werken, dan kan je huurmoordenaar worden. Maar als je het leven waardevol vindt, en het recht van elkeen op leven, dan is dit geen goed doel voor jou.
  Dus denk eens na wat voor jou het meeste betekent in jouw leven. Expertise, samenwerken, onafhankelijkheid, stabiliteit, creativiteit, helpen, uitdaging, balans,… Wat is voor jou écht het belangrijkste? Wees eerlijk met jezelf. Er kijkt toch niemand.
 2. Wat zijn mijn sterkten?
  Sterkten zijn dingen die je al hebt geleerd om te doen. Sterkten lijk je enigszins van nature te bezitten. Sommige mensen hebben de ‘gave van het woord’ bijvoorbeeld, anderen lijken elk technisch probleem te kunnen oplossen,… Jouw sterkte is misschien dat je een open geest hebt of dat je anderen kan laten samenwerken. In loopbaancoaching gebruik ik een vaardighedenoefeningen waarbij je al jouw mogelijke sterkten krijgt opgelijst. Een doel dat gebruik maakt van jouw sterkten is beter dan een doel dat dat niet doet.

 3. Wat doe ik graag?
  Veel mensen doen dingen die ze moeten doen, en dan is het soms moeilijk om te achterhalen wat je écht graag doet. Denk daarvoor aan die zaken waarbij de tijd voorbijvliegt voor jou. Soms raken we zo in een toestand van flow dat we geen idee meer hebben van de tijd. Dit gebeurt wanneer we iets doen dat we graag doen.
  Nog geen idee? Denk terug aan jouw kindertijd. Wat deed jij in je vrije tijd, nadat je huiswerk gemaakt was en voor het avondeten? Soms kan dit helpen om passies te herontdekken die we vergeten waren. Misschien tekende je graag, of bouwde je kampen in de natuur. Kan je manieren vinden waarop je deze passies nu zou kunnen inzetten? Kinderboeken illustreren, of meubels herstellen bijvoorbeeld?
 4. Hoe wil ik dat mijn ideale dag eruit ziet?
  Welke soort zaken zou je doen, en wanneer? Maak eens een dagschema op, vanaf het moment dat je opstaat tot wanneer je gaat slapen.
 5. Wat is er nodig om dit doel te bereiken en zal ik genieten van het onderweg zijn naar dit doel?
  Dit is misschien de belangrijkste vraag van allemaal. Om je doelen te bereiken moet je misschien hard werken en bepaalde dingen opofferen, maar als het allemaal een strijd en een opoffering is, dan ben je op het verkeerde pad en is de kans groot dat je opgeeft. Denk eraan dat je de meeste tijd bezig bent met het bereiken van je doel: is die weg ook te genieten voor jou? Dus niet enkel het eindresultaat, maar ook het proces om er te geraken?

Bereikbare doelen passen bij wie jij bent, bij wat je goed kan en wat je van het leven verwacht.

Weet je niet waar je naartoe gaat of waarom? Weet je niet wat je wil bereiken? Stop. Geef jezelf tijd om na te denken. Kijk diep vanbinnen: daar liggen de antwoorden. Zorg dat je eerst jezelf kent, en kies dan pas je doelen. Kies wijs en succes wordt jouw deel.

Als coach help ik jou om jouw doelen helder te stellen en ze te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
De 5 fouten waardoor je jouw levensdoel niet bereikt
9 manieren om meer zin te geven aan jouw leven
Loopbaancoaching is nu bijna gratis

P.S. Deel nu gewoon deze info met jouw kennissen door op de FacebookLinkedIn, Pinterest of Twitter-knop te klikken.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.