5 manieren om jouw richting in het leven te vinden

Loopbaancoach over 5 manieren om jouw richting in het leven te vinden“Ik wil mijn huidige job niet nog eens zoveel jaar doen. Maar wat dan wel?” zucht Evi, “Ik ben op een punt in mijn leven gekomen dat ik een nieuwe richting wil inslaan, maar hoe doe ik dat?”

Als life coach en loopbaancoach heb ik het voorrecht om heel wat mensen zoals Evi te ontmoeten die op zoek zijn naar de juiste richting in hun leven. Het gaat zowel om twintigers die aan het begin van hun loopbaan staan, als om dertigers en veertigers die tot het besef komen dat de richting die ze waren ingeslagen hen niet langer dient.

Deze 5 manieren helpen jou om jouw richting te vinden.

Neem gerust je tijd om over deze levensbelangrijke beslissingen na te denken.

Maar zorg er ook voor dat je niet overslaat in overdreven analyseren, beslissingen uitstellen, zelftwijfel en gebrek aan actie. Let er dus op dat je geen excuses verzint om jouw passie niet te volgen.

1. Neem actie

De juiste richting in jouw leven vinden gaat niet alleen om denken, maar ook om doen. Het is niet iets dat jou overkomt, het is iets dat je creëert. Op een bepaald moment ga je van denken dus over in doen. En ja, je mag daarbij ook op jouw intuïtie/instinct vertrouwen.

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen niét handelen is dat ze bang zijn. Bang om iets verkeerd te doen, bang dat het niet zal lukken of bang dat het toch niet dé juiste richting zal blijken.

Weet dat je van gedacht mag veranderen. Het is niet omdat je actie onderneemt, dat je voor altijd vastzit aan die richting. Als het niet lukt, ook goed: dan weet je dat je iets anders mag uitproberen. Je bent er wijzer door geworden.

2. Merk op wat jou gelukkig maakt

Als je weet dat jouw huidige richting in het leven jouw behoeften niét invult, maar je weet niet welke richting dan wél de juiste is… start dan met zelfonderzoek.

Merk op wanneer je je het meest voelt leven, wanneer je het meest enthousiasme voelt en wanneer je het gevoel hebt dat je waardevol en zinvol bijdraagt.

Bij welke activiteiten ervaar je een positieve uitdaging? En wanneer vliegt de tijd voor jou voorbij? Maak er een lijstje van en kijk wat alle elementen gemeenschappelijk hebben.

3. Ontdek jouw sterktes

Iedereen heeft individuele sterktes, maar het is vaak moeilijk om ze zelf te identificeren. Omdat ze zo natuurlijk en evident zijn voor ons, zijn we ons er niet bewust van dat niet iedereen die specifieke karaktertrek of vaardigheid bezit.

In een loopbaancoachingtraject kan je vragen om zo’n test van jouw sterktes: daardoor krijg je meer inzicht in jouw kwaliteiten, en krijg je misschien zelfs meer ideeën over hoe je ze kan inzetten om meer waarde toe te voegen in de wereld.

4. Focus op jouw waarden

Net zoals we allemaal individuele sterktes bezitten, hebben we ook een set van kernwaarden die essentieel zijn in ons leven. Want hoe meer we in lijn met onze waarden leven, hoe gelukkiger we zijn. Als we ons niét bewust zijn van wat die waarden voor ons zijn, dan gaan we waarschijnlijk niet de beste beslissing nemen over de richting van ons leven.

Om te identificeren welke waarden de échte musts zijn in jouw leven, kan je een lijst met waarden vinden, daar jouw top 10 in aanduiden en daaruit de top 3 halen die jou het meest raken. Ook deze oefening kan je perfect in een loopbaanbegeleidingstraject doen. Wanneer je je bewust bent van jouw topwaarden, ben je beter uitgerust om belangrijke beslissingen te nemen.

5. Omring jezelf met ondersteunende mensen

De juiste richting in jouw leven vinden is een uitdaging die écht de moeite waard is. Al gaat het gepaard met heel wat uitproberen en vallen en opstaan. Geef jezelf de beste kansen om de juiste richting te vinden: omring je daarom met ondersteunende mensen.

Mensen die hun manier van leven of hun meningen niét aan jou opdringen. Mensen die je niet vertellen wat er allemaal niet mogelijk is. Want dat is geen ondersteuning.

Vind een groep mensen – of een coach – die jouw autonomie respecteren en er nog steeds zijn wanneer je ze nodig hebt.

life coach over een nieuw begin

Als coach help ik jou om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
De 7 redenen waarom jij meester bent over jouw leven
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.