7 overtuigingen die jouw loopbaangeluk in de weg staan

Loopbaancoach over De 7 meest nefaste gedachten die een droomjob in de weg staanEen loopbaan kiezen gaat voor veel mensen gepaard met stress.  Dat merk ik bijna dagelijks als loopbaancoach.

Vaak krijgen mensen het gevoel dat ze dé juiste keuze moeten maken, omdat ze anders diep ongelukkig zullen worden.

Deze gedachte kan leiden tot ‘analyse paralyse’, ofwel: verlamming door teveel na te denken. Waardoor je geen beslissing neemt en niet handelt.

Misschien denk je vandaag na over het veranderen van job, maar ben je bang. En doe je niets.

Veelal komt dat door onjuiste gedachten over werk. Gedachten die jou zodanig kunnen verlammen dat je door het leven zwalpt met een gevoel van teleurstelling, onvoldaanheid en angst om nog te bewegen.

Dit zijn de 7 verkeerde gedachten over werk die je best in vraag stelt wanneer je denkt over het veranderen van werk. Want ze saboteren jouw loopbaansucces.

1. Ik moet onmiddellijk de perfecte loopbaan ontdekken

Veel van de meest succesvolle mensen die ik ken hebben heel verschillende jobs gehad. En met elke job verworven ze nieuwe vaardigheden.  Door die steeds groeiende set aan vaardigheden kregen ze steeds meer opties voor hun toekomst.

Maak je dus geen zorgen als jouw loopbaanpad geen rechte lijn is. Zolang je maar vooruit gaat en dingen bijleert.

2. In mijn perfecte job doe ik wat ik wil en hoef ik geen dingen te doen die ik niet wil doen

Elke job bevat leuke en minder leuke elementen.

Jonas is een muziekleraar die het geweldig vindt om kinderen les te geven. Het is voor hem de ideale job. De administratie die bij zijn werk komt kijken, doet hij helemaal niet graag. Toch is het een noodzaak als hij kinderen wil lesgeven. Hij neemt het erbij, en doet het zo snel mogelijk in plaats van het uit te stellen, zodat hij meer tijd overhoudt om dat te doen wat hij het liefste doet.

3. Als ik de ideale job vind, dan zal dat niet als werk aanvoelen

Het is wel waar dat wanneer je doet wat je graag doet, dat minder als werk aanvoelt. Toch zullen er dagen zijn die je op de proef stellen. Dagen dat je je eens wat minder goed voelt, of te maken hebt met een moeilijke klant.

Geen enkele job komt zonder uitdagingen en geen enkele job is altijd fun.

Kijk eens naar het werk dat je vandaag doet: hoeveel procent van de tijd spendeer je met plezier en hoeveel procent met tegenzin?

Als je meer tijd met plezier doorbrengt op je job dan met tegenzin, dan is het waarschijnlijk een goede job. Maar als je met tegenzin naar je werk gaat, dan is het hoog tijd om iets te doen aan wat jou zo tegenstaat, of om een nieuwe job te vinden. De ideale job is die waarin je zoveel mogelijk dat doet wat je graag doet.

4. Omdat ik een diploma heb in X, mag ik niets anders doen

Dit is ook niet waar. Doris studeerde voor vertaler en oefende dat beroep ook enkele jaren uit. Vandaag is ze sales trainer – gelukkig in haar job én ze is er ook nog eens zeer goed in. Toen ze afstudeerde, had ze nooit gedacht dat ze deze job zou uitoefenen.

Maak je dus ook geen zorgen wanneer je nog niet lang bent afgestudeerd: start met iets, leer bij – word je ook bewust over wat je niet graag doet – en vind wat je wel graag doet.

5. Mensen veranderen alleen van job omdat het in hun vorige job niet lukte

We kunnen veranderen om vele redenen. Verstandige mensen willen niet vastgeraken in een loopbaan die hen tegenstaat. Ze rapen hun moed bijeen en brengen het nodige zelfvertrouwen op om te veranderen, en om zo een gelukkiger leven te leiden.

Mensen die vaak veranderen zijn daarom geen onverantwoordelijke “losbollen”. Wie echt op zoek gaat naar zijn of haar Levensdoel, moet soms verschillende zaken uitproberen. Eenmaal het passende gevonden, kan je erbij blijven.

6. Er bestaat ergens een job die perfect is voor mij

Ook deze gedachte kan jou verlammen. Want heb je er ooit aan gedacht dat je jouw eigen job of loopbaanpad kan creëren?

Je kan gewoon alles opschrijven wat je verlangt in een job en dan uitzoeken hoe je deze job zélf kan scheppen. Als er ergens een behoefte is, dan kan er een job gecreëerd worden om die behoefte in te vullen.

Wat willen mensen, wat hebben ze nodig in jouw interessegebied? Zoek uit hoe je deze nood kan lenigen en je kan extreem succesvol worden.

7. Ik moet ergens op kunnen terugvallen terwijl ik mijn passie nastreef

Het ergste wat je kan doen is enkel en alleen voor een loonbrief gaan werken. Ben je vandaag op het punt in je leven waarop je zoekt naar de beste loopbaan voor jou, kijk dan in jezelf en vind wat jouw echte doel is in het leven.

Wat wou je écht doen toen je kind was? Wou je actrice worden, of politieagent, of verpleegkundige? Kijk naar welk doel achter jouw verlangen zat. Meestal wou je op een of andere manier andere mensen helpen. Een acteur wil anderen entertainen en gelukkig maken. Een politieagent wil er voor zorgen dat we ons veilig voelen, een verpleegkundige wil het lijden van anderen verlichten.

Met die doelstelling kan je ook een andere loopbaan uitbouwen. En ze zo ook invullen.

Als loopbaancoach heb ik het genoegen om heel veel mensen te begeleiden in het vinden van geluk in hun werk.

Nu kan je dankzij loopbaancheques bijna gratis deze waardevolle loopbaancoaching genieten.

Lees er hier meer over.

En lees hier wat enkele van de mensen die jou voorgingen ervan vinden:

Wim is een zeer veelzijdige en ervaren coach. Hij heeft een professionele aanpak die ook heel persoonlijk is. Dankzij zijn coaching en advies heb ik bepaalde stappen gezet op professioneel vlak die ik al veel eerder had willen en moeten zetten. Ik sta nu voor een nieuwe uitdaging wat zonder Wim wellicht nooit het geval was geweest.
– Liesbeth Ceelen

De coaching sessies van Wim startten steeds met een enorm warm onthaal waarbij alles kon besproken worden… Hij heeft me leren inzien wat ik zelf belangrijk acht en wat confronterend maar zeer leerrijk mijn valkuilen zijn. – Nikki Aerts

Begin dit jaar zat ik behoorlijk vast in mijn comfortzone en lukte het me niet om alleen stappen te zetten om mijn comfortzone te vergroten. Nadat ik contact had gehad met een aantal coaches die hun beloftes niet nakwamen, nam ik zelf contact op met Wim over wie ik al veel goede commentaren had gehoord. Ondertussen kan ik zeggen dat ik dankzij de steun en tips van Wim, kleine stapjes heb durven zetten om uit mijn comfortzone te komen en is de bal aan het rollen gegaan. Uit mijn comfortzone, appreciatie voor mijn product en wat ik doe waardoor mijn zelfvertrouwen fors is toegekomen. Tegelijkertijd krijg ik ook telkens weer de bevestiging dat mijn doel het juiste voor me is.
– Wendy De Jonghe

Als coach help ik jou om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
De 7 redenen waarom jij meester bent over jouw leven
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 7 overtuigingen die jouw loopbaangeluk in de weg staan

 1. shivatje zegt:

  Vaak is men op een moment niet meer gelukkig in een job omdat de verwachtingen anders waren of omdat er een te zware druk komt te liggen dat men niet wist. Alleen is het ook daarmee leren omgaan om het geluk blijven vast te houden in je job. Niet iedere dag is hetzelfde maar ook komen er andere collega’s bij of gaan weg en ook daar moet men leren mee omgaan. Het is juist leren anders te denken. Ik bedoel iedere job daar leer je uit en kan je meenemen naar de andere mocht je er niet goed bij voelen.
  Ik werk al 36 jaar voor dezelfde werkgever en ik heb ook wat in die jaartjes door zwommen maar ik kan nog altijd genieten van iedere dag. Dit wel op mijn manier wat er is ook veel veranderd tegenover 36 jaar terug.
  Wim een mooi stukje om mensen toch een andere kijk te geven dat werk niet gerelateerd moet zijn aan diploma maar aan het kunnen van de persoon en zo geniet je van werk.
  Ook moet men eens durven tevreden zijn met iets minder aan loon en genieten dan heel veel maar op een burn-out af moet gaan.

  Aum Shanthi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.