3 krachtige tips om jouw gevoel van eigenwaarde te verhogen

Zelfvertrouwencoach geeft tips voor meer eigenwaarde“Wat ik mis is een goed gevoel over mezelf en over wat ik doe. Ik hou te weinig van mezelf,” mailt Carolien. “Daardoor probeer ik krampachtig aandacht en waardering van anderen te krijgen. En wanneer ik dat niet krijg voel ik me slecht. Ik heb het gevoel alsof ik de goede dingen van het leven niet verdien. Zo ben ik al mooie relaties misgelopen, omdat ik mezelf eigenlijk saboteer. Ik kom te ‘behoeftig’ over op anderen. Wat kan ik doen om mijn gevoel van eigenwaarde te verhogen? Het zou me alvast veel gelukkiger maken.”

Vandaag wil ik graag 3 van de meest krachtige tips en gewoontes delen waarmee je jouw eigenwaarde kan verbeteren.

1. Zeg ‘stop’ tegen jouw innerlijke criticus

We hebben allemaal een stemmetje in ons dat destructieve gedachten influistert zoals
Je bent lui.
Je bent niet goed in je job en iemand zal het ontdekken en je buitengooien.
Je bent slechter/lelijker dan jouw collega/partner/vriend.

Je hoeft dit innerlijke stemmetje niet te volgen. Een eenvoudige manier om te veranderen hoe je jezelf ziet, is gewoon ‘stop’ (of een ander woord/zinnetje dat jou helpt) zeggen wanneer die innerlijke criticus komt opzetten.

Daarna richt je jouw gedachten op iets constructief, zoals plannen wat je gaat doen.

2. Ga voor gezonde denkgewoontes

Om het stemmetje van de innerlijke criticus zwakker te maken helpt het om gezonde denkgewoontes te hebben. Dit zijn een paar voorbeelden:

  • Hou een doel voor ogen. Schrijf jouw doel en het voordeel ervan op, zoals bijvoorbeeld ‘in betere conditie zijn zodat ik meer energie heb voor mijn gezin’, of ‘meer verdienen zodat ik verre reizen kan maken’. Hang jouw lijstje met doelen ergens waar je het elke dag kan zien.
  • Focus op wat JIJ echt graag doet. Wanneer je je eens wat minder gemotiveerd voelt, vraag jezelf af ‘Doe ik wat ik echt wil doen?’ Als dat niet zo is, focus dan opnieuw op wat je echt wil doen, en als het mogelijk is, start met eraan te werken.
  • Neem een 2-minuten zelfwaarderingspauze. Adem diep in, vertraag even, en stel jezelf de vraag ‘wat zijn 3 dingen over mezelf die ik kan waarderen?’
    Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Misschien ben je heel zorgzaam naar jouw hond of kat bijvoorbeeld? Of heb je enkele minuten heel aandachtig naar iemand geluisterd vandaag die dat heel erg nodig had? Of ben je gaan wandelen/fietsen?
  • Schrijf elke avond 3 dingen op die je waardeert bij jezelf. Na enkele weken voel je je gegarandeerd beter over jezelf.

3. Overwin jouw perfectionisme

Perfectionisme is een denkpatroon dat heel destructief kan zijn. Het kan je verlammen om actie te ondernemen omdat je zo bang bent dat je niet aan een bepaalde standaard kan voldoen. En daarom stel je uit en krijg je ook niet de resultaten die je verlangt. Waardoor jouw eigenwaarde de dieperik ingaat.

Ofwel onderneem je wél actie maar ben je nooit of zelden tevreden met jouw prestatie. Waardoor jouw mening over jezelf telkens negatiever wordt.

Wat kan jou helpen om perfectionisme te overwinnen?

Ga voor ‘goed genoeg’. Vaak leidt perfectionisme ertoe dat een project gewoon niet afgewerkt raakt. Er bestaat zoiets als ‘goed genoeg’ waarbij je iets kan afwerken zonder verloren te lopen in het al te veel op te blinken.
Realiseer je wat het jou kost als je in de perfectiemythe gelooft. In het echte leven botst het perfectiesprookje met de werkelijkheid waardoor je lijdt, stress krijgt en zelf stress bij anderen veroorzaakt.
Wees jezelf. Tracht jezelf niet de hele tijd te veranderen of te censureren. Zo beperk je jouw geluk. Spendeer meer tijd met mensen die jouw dromen, waarden en jezelf ondersteunen. En minder tijd met mensen die kritiek hebben op jou of gewoon niet bij jou passen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen, eigenwaarde en motivatie het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waarom het (niet) uitmaakt wat anderen van jou denken
Wees vriendelijker voor jezelf in 4 stappen
3 stappen om je goed te voelen over jezelf

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.