Denk aan deze 3 dingen wanneer je een beslissing neemt

Life en business coach geeft tips om betere beslissingen te nemenOp verschillende momenten in je leven moet je een beslissing nemen. Dat gaat van een kleine keuze tot een grote, levensbepalende beslissing. Omdat ik als life en business coach vaak mensen begeleid bij het nemen van beslissingen, wil ik graag drie dingen delen die ik heb geleerd over het nemen van goede beslissingen.

1. Geen beslissing nemen is nog altijd een beslissing.

Soms voelen we ons verlamd wanneer we een beslissing moeten nemen, en schuiven we het voor ons uit. We stellen het uit, tot het “voor ons wordt beslist”.

Dit is zelden een goede zaak. Want zelfs wanneer je ervoor kiest om géén beslissing te nemen, dan maak je die toch. Iets aan het lot overlaten is niet zo willekeurig als je denkt, en je terugtrekken uit de actie van het beslissen zorgt ervoor dat je geen gevoel van controle meer hebt, dat je je passief en machteloos voelt. Misschien vermijd je zelfs een beslissing zodat je later het ‘slachtoffer’ kan spelen, een rol die jou zeker niet helpt om te groeien als mens.

Tip: Wanneer je het gevoel krijgt dat je een beslissing aan het uitstellen bent, stop dan en vraag je af waarom je geneigd bent om uit te stellen. Herinner jezelf eraan dat ervoor kiezen om helemaal geen beslissing te nemen eigenlijk de slechtst mogelijke beslissing is. Gelijk welke andere keuze zal beter zijn dan helemaal niet te kiezen.

2. Speel voors & tegens.

Een van de meest eenvoudige methodes om een beslissing te nemen is om een lijstje van voors en tegens te maken. Het is een heel voor de hand liggende manier die je soms kan helpen om een beslissing te nemen. Maar je kan dit proces ook gebruiken om meer over jezelf en je echte drijfveren te leren.

Terwijl je de voors en tegens opschrijft, vraag je je af hoe je je voelt. Heb je nu al het gevoel dat je meer in de ene of meer in de andere richting gaat? Probeert een deel van jou een ander deel te overtuigen? Stel je jouw lijstje zo op dat je overduidelijk één kant opgaat? Probeer je jezelf te (mis)leiden? Waarom zou je dat aan het doen zijn? Probeer je een bepaalde richting te vermijden omdat je angst voelt? Zou het beter zijn om die angst te confronteren en een moedige stap te zetten?

Tip: Vaak wanneer je je het meest verlamd voelt over een te nemen beslissing, krijg je een geweldige opportuniteit om jouw angsten recht in de ogen te kijken. Het is spannend, en normaal dat je je verlamd voelt, maar deze angst overwinnen zal veranderen wie je bent…en zal jouw leven veranderen. Doe een beroep op jouw onderbewuste om meer inzicht te krijgen.

3. Doe het zelf.

We helpen elkaar graag met onze opinie. En soms heb je het gevoel dat je de mening van iemand anders moet hebben. Dat is okee voor kleine keuzes.
Maar voor belangrijke levensbeslissingen is het essentieel dat je zelf de beslissing neemt met maar minimale en selectieve hulp van anderen.

Stel dat een vriendin jou vraagt op welke jobopportuniteit ze moet ingaan. Het is heel verleidelijk om vanuit jouw perspectief te zeggen wat ze moet doen. Maar beperk in dat geval jouw tussenkomst. En realiseer je dat wanneer die job niet zo goed uitdraait als verwacht, ze geneigd zal zijn om jou de schuld te geven.

Wanneer je zelf andere mensen vraagt om jou een beslissing te helpen nemen, is het misschien moeilijk voor hen om hun eigen agenda achter te laten. Ze hebben misschien de allerbeste intenties, maar hun invloed is mogelijks niet de beste voor jou.

Tip: Je kan de verantwoordelijkheid voor levensbepalende beslissingen niet op iemand anders afschuiven. Gebruik tools die je helpen om zelf een beslissing te nemen, of doe een beroep op een professioneel getrainde coach, maar wees voorzichtig met al te veel opinies van anderen te laten doorwegen in jouw beslissing.

Als coach begeleid ik mensen onder meer bij het zelf nemen van levensbepalende beslissingen en het maken van moeilijke keuzes. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

En wat zijn jouw ervaringen met het nemen van beslissingen en het maken van keuzes? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Je doet er hén én mij een plezier mee.

Lees verder:
Hoe kies je het juiste levensdoel?
Welk pad kies jij in je leven? Of kies je niet?
Wat wil ik nu echt met mijn leven?

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Denk aan deze 3 dingen wanneer je een beslissing neemt

  1. anne vannestz zegt:

    Je hebt inderdaad gelijk dat, als jij belangrijke beslissingen neemt (voor je kinderen, voor je partner,…) omdat de kinderen dat zelf nog niet kunnen en je partner geen beslissingen neemt (geen initiatief), je na een scheiding het deksel op je neus krijgt en dat je dan alle schuld van ‘foute’ beslissingen krijgt. Niet zeer fair. Maar ik heb het toch op die manier meegemaakt.
    Als gevolg daarvan twijfel ik nu vaak over beslissingen nemen.
    Het is altijd makkelijk de schuld op de persoon te steken, als je zelf geen beslissingen durft/wil nemen. (mijn ex). Zij zijn er mooi van af en hen kan geen schuld in de schoenen geschoven worden. Beetje zielig vind ik dat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.