7 tips voor wie dit jaar nog iets wil bereiken

Business coach en life coach geeft tips voor een succesvol nieuw jaar 2015Elke dag geeft jou de kans om opnieuw te starten met een propere lei. Daarom deze 7 tips voor wie dit jaar nog iets wil bereiken.

1. Focus op minder.

Dit lijkt vreemd om te zeggen, maar vaak zie ik mensen die zich letterlijk voorbereiden om te mislukken. Ze stellen gewoon veel te veel dingen voorop die ze willen bereiken. Blijf realistisch: op een periode van 12 maanden ben je misschien in staat om 3 tot 5 betekenisvolle zaken te bereiken.

Voor elk van deze zaken die je wil bereiken ga je heel wat tijd en energie moeten investeren. En je gaat allicht ook niet 100% van je tijd kunnen besteden aan de zaken die je wil bereiken. Want er zijn nog alle andere dingen zoals jouw werk, jouw onderneming, jouw familie en jouw vrienden die je moet inpassen in je leven.

Dus zorg ervoor dat je jouw échte ‘musts’ scheidt van wat je ‘ook nog graag zou willen doen’.

2. Wees heel specifiek over wat je wil bereiken.

Wanneer je heel precies bent, ga je ook weten wanneer je het bereikt hebt of al vooruitgang boekt.

Stel dat je fitter wil zijn. Als doelstelling is dit veel te algemeen: wees specifieker. Bijvoorbeeld ik wil x kilometer kunnen lopen binnen de x minuten tegen een bepaalde datum.

Of je wil bijvoorbeeld een promotie op het werk. Ook dat is te algemeen. Welke functie wil je specifiek, in welke branche en tegen welk loon?

3. Maak een actieplan.

Grote ideeën zijn tof maar het zijn de routines en gewoontes in jouw actieplan die het grote idee vertalen in resultaten.

Atleten die zich voorbereiden op bijvoorbeeld de Olympische Spelen hebben al meer dan een jaar op voorhand een gedetailleerd trainings- en maaltijdenplan om hen in piekconditie te krijgen. Jij hebt ook een plan nodig voor wat jij wil bereiken.

4. Voer het plan uit en volg het op.

Te vaak schrijven mensen hun Grote Plan uit maar voeren ze niet uit wat erin staat en volgen ze hun vooruitgang niet op. Dat kan je maandelijks, wekelijks of soms dagelijks doen.

5. Schakel de nodige hulp en ondersteuning in.

Iemand anders gaat natuurlijk niet het werk voor jou doen. Maar denk je niet dat het helpt om van iemand te leren en hetgeen je bereikt ook te overlopen met die persoon?

6. Investeer tijd en geld voor iets dat de moeite waard is.

Om echt resultaat te halen op een terrein dat heel belangrijk voor jou is, vraagt het soms een investering.

Zo had ik eens een accountant als coaching klant die veel ervaring had en een prima cv. Ze mocht vaak op gesprek gaan en kreeg positieve feedback…maar nooit de job. Ze investeerde in coaching en training om haar aanpak van sollicitatiegesprekken te verbeteren. Minder dan zes weken later had ze een interessante job te pakken.

En ook al heb ik zelf als businesscoach en life coach voldoende klanten, toch investeer ik jaarlijks letterlijk duizenden euro’s in het steeds beter worden in mijn vak. Ik volg cursussen en workshops in binnen- en buitenland en laat me zelf coachen door mensen die expert zijn op een bepaald terrein.

Hoe is dat voor jou? Wat is voor jou een terrein dat de moeite waard is om erin te investeren om beter te worden? En waardeer je jezelf voldoende om in jezelf te investeren?

7. Zorg voor kleine successen onderweg.

Dit is in het bijzonder belangrijk wanneer het een tijdje duurt om het eindresultaat te bereiken. Stel dat je een halve marathon wil lopen over een jaar. Een reeks tussentijdse successen kan jou dan gemotiveerd houden wanneer het eens wat moeilijker gaat.

Alles wat waardevol is om te bereiken is ook moeite en een investering waard. De beslissing die je eerst moet nemen is of je iets wil bereiken dit jaar.

En jij? Wat wil jij bereiken in het komende jaar? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Als coach help ik mensen bij het bereiken van wat ze willen in hun privé- en professioneel leven. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link. Je kan dan meteen ook een gratis e-book downloaden om van dit jaar jouw beste jaar tot nu te maken.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden?

Verder lezen:
5 top tips voor succes in leven én werk
Hoe kies je het juiste levensdoel?
Waarom een coach?

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 7 tips voor wie dit jaar nog iets wil bereiken

 1. eddy hautekeete zegt:

  ik ben gelukkige met wat ik heb en met wie ik ben komt er iets meer iets beter schuif ik dat niet opzij maar ik ga er zeker niet naar opzoek gaan want ik heb geleerd in dit leven dat wat men zoeken meestal niet vinden

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dag Eddy, dankjewel voor jouw reactie. Gelukkig zijn met wat je hebt is de basis voor een gelukkig leven. En ook goed dat je open staat voor betere dingen die zich kunnen aandienen.
  Wie iets wil bereiken heeft tot tien keer meer kans om het te bereiken door het als doel te stellen, dan wanneer je het niet als doel stelt en enkel laat afhangen van het toeval. Een doel stellen is wel een vaardigheid op zich, vandaar dat ik op deze site ook diverse strategieën/technieken deel om op een goede manier een doel te stellen. En die zijn vooral bedoeld voor mensen die hun leven niet van het toeval willen laten afhangen, maar zelf het heft in handen willen nemen. Als coach heb ik al veel mensen mogen begeleiden bij het stellen en bereiken van doelen, een heerlijke ervaring!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.