Hoe je je leven terug onder controle krijgt

Coach geeft tips over hoe je grenzen stelt:Olivia deed een beroep op mij als coach omdat ze wou leren grenzen te stellen. Ze zuchtte: “Hoe hard ik ook mijn best doe om me te omringen met positieve en vriendelijke mensen, er blijven er altijd die me kwetsen, frustreren en manipuleren. Zowel in mijn familie als op het werk. Ik wil dat niet langer toelaten.

Olivia had daarin gelijk: ook al kunnen we die mensen niet ontlopen, we kunnen wel bepalen hoe we met hen omgaan en wat we zelf toelaten. Duidelijke grenzen stellen is de beste manier om ons te beschermen tegen de negatieve effecten van deze mensen.

Wat zijn grenzen?

Het zijn in elk geval geen bedreigingen, straffen of ultimatums. Het zijn wel duidelijke lijnen – door jou zelf bepaald – die niet overschreden kunnen worden door mensen uit jouw omgeving. Het zijn richtlijnen: hoe laat jij andere mensen toe om jou te behandelen of welke gedragingen verwacht je van hen? Gezonde persoonlijke grenzen helpen jou je te beschermen tegen fysieke of emotionele pijn. Je hebt ook duidelijke grenzen op het werk nodig om ervoor te zorgen dat jij en jouw tijd gerespecteerd worden. Laat anderen niet toe om te profiteren van jouw vriendelijkheid, je bent geen voetveeg. Met duidelijke grenzen communiceer je aan anderen dat je respect vraagt en dat je voor jezelf opkomt.

Opgelet: door grenzen verander je andere mensen niet. Wel kunnen grenzen de manier waarop anderen met jou omgaan veranderen.

Hoe stel je grenzen?

1. Weet wat je wil.

Je hebt recht op respect, en om jezelf te beschermen tegen ongepast gedrag. Bepaal daarom wat jij wel gepast vindt, hoe gezonde relaties eruit zien. Word jezelf bewust van jouw gevoelens en wees eerlijk met jezelf over jouw verwachtingen.

Enkele vragen om je te helpen hierbij:
In welke situaties moet je betere grenzen stellen?
Wanneer voel je je niet respectvol behandeld?
Wanneer voel je je misbruikt, gefrustreerd of boos omwille van het gedrag van anderen?
In welke situaties heb je het gevoel dat er van jou geprofiteerd wordt?
Wanneer wil je alleen zijn? En hoeveel ruimte heb je nodig?

Respecteer eerst zelf je eigen behoeften en grenzen vooraleer je kan verwachten dat anderen die respecteren.

2. Communiceer duidelijk.

Informeer anderen op een duidelijke en directe manier wat jouw verwachtingen zijn. Leg op een respectvolle manier uit wat jij niet aanvaardbaar vindt. Sommige mensen beseffen niet eens dat ze zich ongepast gedragen.

Wees specifiek, maar beschuldig niet. Anders dwing je anderen in het defensief, en mensen luisteren nu eenmaal niet wanneer ze zich aangevallen voelen.

3. Bepaal consequenties wanneer jouw grenzen worden overschreden.

Wees er op voorhand duidelijk over en zet ook door. Dat is niet altijd makkelijk: we willen vriendelijk zijn en we willen dat andere mensen ons graag hebben. Maar daarvoor hoeven we ons zelfrespect niet in te ruilen.

4. Zorg voor positieve bekrachtiging.

Wanneer andere mensen jou respectvoller beginnen behandelen, geef daar ook erkenning voor. Laat anderen merken dat je het waardeert.

5. Neem vandaag actie.

Start met de makkelijkste grenzen, want grenzen stellen is een vaardigheid die je moet oefenen. Vraag steun van anderen indien nodig. Laat het meteen weten wanneer mensen de grens hebben overschreden, en wacht niet. Communiceer op een beleefde maar directe manier, en wees duidelijk over de consequenties. Houd je ook aan de consequenties.

Onthoud dat grenzen stellen jouw recht is. Jij hebt recht op respect. Het is niet altijd makkelijk om grenzen te stellen maar door het te doen word je er beter in. Op termijn wordt het een natuurlijk verlengstuk van jouw zelfrespect.

Als coach help ik mensen vaak met het succesvol communiceren zodat ze met meer zelfvertrouwen in het leven staan. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Meer lezen?
Hoe ga je om met een dominant persoon?
4 zinnen om meteen assertiever te zijn
7 tips om een betere communicator te worden

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Ik hoor ook graag van jou hoe jij omgaat met grenzen. Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.