Dit inzicht maakt je op slag gelukkiger

Personal Life Coach geeft tips om gelukkig te zijn.Ben je klaar om even geprovoceerd te worden? Hier komt een uitspraak die jouw mindset zal stretchen en je aan het denken zal zetten. En dat denken leidt mogelijk naar een andere attitude.

“Wat ons leven het meest verpest is het beeld in ons hoofd van hoe het zou moeten zijn.”

Wat een waarheid! Denk maar eens aan een recente moeilijkheid in jouw leven. Als je heel eerlijk bent, dan zal je merken hoe het beeld in jouw hoofd van hoe de dingen zouden moeten zijn in grote mate heeft bijgedragen aan de ellende.

Hoe je jezelf ongelukkig maakt
We hebben allemaal een beeld in ons hoofd van hoe we denken dat ons leven zou moeten verlopen. Maar in de praktijk draait het leven vaak helemaal anders uit. En ‘het leven’ kan je vervangen door ‘je partner’, ‘je kind’, ‘je werk’, …
Je gaat even een brood halen bij de bakker. Maar daar aangekomen zie je dat er een lange rij wachtenden voor jou staat. ‘Dat zou niet mogen,’ bedenk je misschien ongeduldig en boos, ‘ze zouden iemand extra in dienst moeten nemen of zich wat beter organiseren.’ Maar je kan het ook zien als een opportuniteit om even te relaxen en te babbelen omdat de rij toch niet magischerwijze zal verdwijnen.

Uiteraard mag je toekomstgericht zijn, maar niet gefixeerd. Plan voor de toekomst, maar maak je er niet voortdurend zorgen over. En als niets volgens plan verloopt, laat het van je afglijden zoals water van een eend. Bekijk het als een nieuwe opportuniteit, niet als falen.

Het gaat hier om je onthechten van de resultaten in jouw leven. Want jezelf vastklampen aan een specifieke uitkomst leidt ertoe dat je niet gelukkig kan zijn in het huidige moment. Jouw leven is namelijk wat er nu gebeurt. En het is geen verhaaltje dat je jezelf vertelt in je hoofd.

Is jouw leven wat je ervan verwacht?
We hebben allemaal doelen en ambities die we willen realiseren op verschillende momenten in ons leven. Zo zijn er van die mijlpalen: als je 18 bent, verwacht je om af te studeren in het middelbaar onderwijs, en tegen dat je 22/23 jaar bent verwacht je een hoger diploma op zak te hebben. Veel mensen willen dan eerst nog reizen vooraleer ze zich gaan ‘settelen’. Ze verwachten dat ze zullen daten en met iemand gaan samenleven met gelijkaardige interesses, en een bepaald inkomen of een bepaalde culturele achtergrond. We hopen ook om te leven in een bepaalde buurt en een bepaalde levensstijl aan te houden.

Maar ondanks onze inspanningen verloopt het leven niet altijd zoals verwacht en opportuniteiten komen zich niet zomaar presenteren. Als we ons dan verslagen en machteloos voelen, is dat omdat we denken in “zou moetens” of “moetens”. Zoals ‘Ik zou nu een diploma moeten gehaald hebben’, ‘Ik moet slanker zijn’, ‘Ik moet een relatie hebben met iemand met dezelfde muzikale smaak als ikzelf.’ Alsof we nog niet genoeg druk ervaren van de maatschappij, oefenen we nog extra druk op onszelf uit…

Hoe je jouw kijk en jouw leven verandert
Stel dat je wat flexibeler kon zijn in jouw denken en het beeld in jouw hoofd kon veranderen: ‘Het zou tof geweest zijn als ik mijn diploma had gehaald, maar ik had andere prioriteiten en dat is okee.’ Merk je hoezeer dat de druk verlicht?

Het zou fijn zijn als ik nu in een relatie zat, maar het is okee om nu single te zijn.’ Eenmaal je jouw gedachten verandert, begin je je anders te gedragen en wordt jouw mindset minder rigide. Misschien ben je zelfs minder angstig of minder depressief.

Het beeld in jouw hoofd veranderen gaat niet om het verlagen van jouw normen: het gaat om je goed voelen bij plan B en jezelf openstellen voor een wereld van opportuniteiten waarvan je niet wist dat die bestond.

Wanneer je stopt met te denken in beperkingen, krijg je een heel ander leven. Niet dat leven dat je vooropgesteld had maar een andere, heerlijke, versie. Open jouw leven voor nieuwe mogelijkheden. Wees flexibel. En geniet.

Als coach help ik mensen vaak met het omzetten van blokkerende denkwijzen in stimulerende overtuigingen zodat ze meer en betere resultaten halen in hun leven en werk.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Meer lezen?
3 dingen waar gelukkige mensen ja tegen zeggen
40 dingen die je kan doen om gelukkiger te zijn
Voel je 25% gelukkiger op 5 minuten

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Ik hoor ook graag van jou wat dit inzicht met jou doet. Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.