7 dingen waarover je je geen zorgen meer hoeft te maken

Life coach geeft tips om je geen zorgen meer te maken.We verspillen zoveel van ons leven met ons zorgen te maken over onbenullige zaken, dwaze dingen en zaken die we niet kunnen veranderen. Zoveel tijd, energie en stress die onnodig daaraan opgaan. Bevrijd je daarom van zorgen over de volgende 7 dingen.

1. De verwachtingen van anderen over jouw leven
Het is wel joùw leven. Jij bent degene die het moet leven. En die de gevolgen van jouw beslissingen en handelingen draagt. Daarom gaat het om wat jij wil voor en vàn jouw leven. En niet om wat een ander denkt dat jij ‘zou moeten’ doen met jouw leven. We maken ons teveel zorgen om wat anderen denken over ons, en veel te weinig over wat we over onszelf denken. Bovendien vinden we ‘ons aanpassen’ te belangrijk. Als jij nu toevallig graag naar disco luistert en purperen schoenen draagt, doe dat dan. Je kwetst er niemand mee, en ook al hebben anderen een oordeel over jou klaar: dat is hùn probleem, niet het jouwe.

2. Ouder worden
Je kan de tijd niet stil zetten. Hoeveel zorgen je je daarover ook maakt, of hoeveel geld je ook spendeert om het te proberen verbergen, de klok tikt verder. Stop met je zorgen te maken over jouw leeftijd, want het is geen goede maatstaf van de kwaliteit van jouw leven. Of toch…studies wijzen uit dat mensen gelukkiger worden naarmate ze ouder worden. Stop met je zorgen te maken over jouw biologische leeftijd of jouw rimpels (of je ze nu al hebt of nog gaat krijgen) en hou je bezig met hoe je de jaren die je nog hebt wil leven.

3. Hoe andere mensen leven
Laat anderen hun leven leiden, net zoals jij jouw leven wil kunnen leiden. Stop met te oordelen over wat anderen doen en hoe ze leven. Dat is hun zaak. Als het geen impact heeft op jou, stop dan met je er zorgen over te maken. Stop met te vergelijken wat je hebt aan geld, status en bezittingen, aantal Facebook- en Twittervolgers, hoe je eruitziet,… Neem anderen niet als maatstaf, neem jezelf als maatstaf. Stop ook met je obsessie voor rijke en beroemde sterren. Ben je zo ongelukkig met je eigen leven dat je spanning en plezier moet vinden in hoe publieke figuren hun leven leiden? Maak je geen zorgen over wat voor goede, slechte, gekke of fabuleuze dingen beroemde mensen doen. Want het heeft niets met jou te maken. Het leidt je enkel af van jouw leven.

4. Hoeveel je weegt
Het is maar een getal. We leven in een zodanig door gewicht geobsedeerde cultuur dat ons gewicht bijna een maatstaf is voor anderen, en nog erger, voor onszelf. Ik zeg natuurlijk niet dat je moet stoppen met te streven naar meer gezondheid. Dat is iets helemaal anders. Daar mag je je zeker wel zorgen over maken. Maar fixeer je niet op het getal op de weegschaal. Hou je bezig met gezondere voeding, met hoe sterk en fit je bent, hoeveel je beweegt. Maar stop met jouw eigenwaarde, jouw succes, jouw zelfvertrouwen, jouw aantrekkelijkheid en jouw gezondheid op te hangen aan dat ene getal.

5. Perfectie
We lijden zoveel onder perfect willen zijn. Maar perfectie is onbereikbaar en ernaar streven heeft een hoge prijs. Perfectie is tijdverspilling, onredelijk en hét recept voor stress. ‘Keigoed’ is een betere doelstelling: gewoonlijk is dat goed genoeg en veel minder stressvol.

6. Gelijk hebben
We willen allemaal gelijk hebben. Maar vaak is dat destructief. Want wanneer we ernaar streven om gelijk te krijgen, dan zijn we erop gefocust om het ongelijk van anderen te bewijzen. We trachten het hoogste woord te krijgen om te bewijzen dat we onfeilbaar zijn. Kijk eerder oplossingsgericht, werk samen met anderen om de beste antwoorden te vinden en relaties te onderhouden. Maak je zorgen over het resultaat, niet over wie gelijk heeft of wie fout is.

7. Alles wat je niet kan beïnvloeden
Als je niets kan doen om de persoon of de situatie te beïnvloeden, verspil dan jouw energie niet. Er zijn zoveel belangrijke zaken in jouw leven, in deze wereld, waarop je wél impact hebt. Focus op wat je kan veranderen, op waar je de meeste impact kan hebben, waar jij een verschil kan maken, en laat de rest los.

Als coach help ik mensen vaak met het vormgeven van hun eigen leven zodat ze met meer zelfvertrouwen in het leven staan. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Meer lezen?
Dit inzicht maakt je op slag gelukkiger
De FORMIDABEL-methode tegen stress en zorgen
3 dingen waar gelukkige mensen ja tegen zeggen

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Ik hoor ook graag van jou hoe jij omgaat met grenzen. Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 7 dingen waarover je je geen zorgen meer hoeft te maken

  1. gertie zegt:

    Altijd weer erg inspirerend! Bedankt Wim!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.