Hoe krijg ik het allemaal gedaan? 5 tips voor een betere work-life balans.

Life coach geeft tips voor een betere work-life balansVind je het moeilijker dan ooit om de eisen van je werk te verenigen met de rest van je leven? Dan ben je niet alleen. Veel mensen kloppen overuren of zijn voortdurend bereikbaar voor hun werk – ook al zijn ze er niet fysiek aanwezig.

Over het aantal uren dat je werkt, heb je misschien niet veel controle. Maar toch zijn er deze 5 dingen die je kan doen om meer balans in je dag te brengen.

1. Bouw ontspanning in.
Wanneer je jouw week plant, maak er dan een punt van om ook tijd met jouw gezin en vrienden te voorzien, en activiteiten die je helpen om je batterijen weer op te laden. Als er een avondje uit met je partner of een partijtje tennis met je vrienden op jouw kalender staat, dan heb je iets om naar uit te kijken en een extra aanmoediging om jouw tijd zo goed te beheren dat je die activiteit niet moet annuleren. Het helpt om heel proactief te zijn: wanneer je een avondje uit bent geweest, plan dan al meteen het volgende. Plan ook activiteiten met je gezin, zoals naar de film of het park gaan op zondagnamiddag. Als er niets op je planning staat, dan riskeer je dat die tijd met vanalles opgevuld raakt, en je uiteindelijk een heel weekend geen ‘quality time’ hebt gehad.

2. Laat energie- en tijdrovende activiteiten vallen.
Veel mensen verspillen tijd aan activiteiten of mensen die geen waarde toevoegen, zoals een collega die voortdurend klaagt en roddelt. Welke activiteiten versterken jouw loopbaan of jouw persoonlijk leven niét? Zorg dat je er zo weinig mogelijk tijd aan besteedt. Misschien kan je wel vroeger vertrekken van je werk als je bewust moeite doet om minder tijd op het internet te besteden? Vaak raken we zo opgeslorpt door sociale media dat we minder efficiënt werken dan we wel denken.

3. Herbekijk jouw boodschappen.
Bekijk of je tijdverslindende huishoudtaken of boodschappen kan uitbesteden. Kan je jouw boodschappen online bestellen of reserveren en zo telkens een uur of meer uitsparen? Kan je een tiener uit jouw straat het gras laten maaien? Kan je jouw kleren laten oppikken om te laten wassen en strijken? Of postzegels online bestellen zodat je niet naar het postkantoor hoeft? Zelfs met een beperkt budget kan je heel wat tijd uitsparen. En kijk eens of je bepaalde taken kan ruilen met vrienden. Zijn er zaken die jij graag doet? Je kan bijvoorbeeld tuinieren uitwisselen voor kinderoppas. Als je graag kookt, kan je wat maaltijden klaarmaken en invriezen en ruilen met een vriend(in) die voor jou administratie doet.

4. Kom in beweging.
Wat? Sporten? Ik heb nu al geen tijd genoeg! Toch kan meer bewegen jou uiteindelijk helpen om meer gedaan te krijgen doordat jouw energieniveau een boost krijgt en je je ook beter kan concentreren. Onderzoek toont aan dat bewegen helpt om alerter te zijn.

5. Kleine stapjes brengen je ver.
Ga er niet van uit dat je hele grote veranderingen moet verwezenlijken om meer balans in je leven te brengen. Zet vooral realistische doelen, zoals een keer per week wat vroeger naar huis gaan. Bouw langzaamaan meer activiteiten in je planning in die voor jezelf belangrijk zijn: misschien kan je starten met één uur per week voor je hobby, of een keer per jaar een weekendje weg te plannen met je partner.

En zelfs tijdens een hectische dag kan je 10 of 15 minuten reserveren om iets te doen dat jouw batterijen weer oplaadt: een bad nemen, een boeiend boek lezen, een kleine wandeling maken of naar wat muziek luisteren. Maak gewoon wat tijd vrij voor dingen die jou vreugde geven.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Deel deze tips met één andere persoon uit jouw leven.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoe krijg ik het allemaal gedaan? 5 tips voor een betere work-life balans.

 1. Super Wim, heel duidelijke en direct toepasbare tips.
  Graag geef ik jouw lezers nog iets extra:
  – 12 tips voor betere werk privé balans
  – en het “klavertje vier”: http://www.schoolvoorleiderschap.be/werk-prive-balans/
  Veel leesgenot en welke acties onderneem jij om een nog betere werk privé balans te hebben.
  Op jouw succes en geluk. 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.