Wat is de beste strategie voor een carrièreswitch?

loopbaancoach pijl loopbaanbegeleiding boogAls je dit artikel leest, ga ik ervan uit dat je voor jezelf hebt uitgemaakt dat van job veranderen een echte optie is voor jou. Als je je dat realiseert, dan ben je maar één stap verwijderd van het nemen van een beslissing. En dat is maar één stap verwijderd van actie nemen. Dus je bent op het goede spoor!

Om jou van het denkstadium naar het actiestadium te helpen, wil ik volgende strategieën met je delen. Deze bereiden je beter voor op het avontuur van een carrièreswitch.

1. Benader een carrièreswitch als een project.

Je hebt dus een einddoel nodig, naast een deadline, een actieplan en natuurlijk: acties!

Trek elke dag tijd uit voor dit “project”. Jouw actiestappen hoeven niet gigantisch te zijn, zeker als je nog aan het werk bent in een andere job en als jouw deadline niet te dichtbij ligt.

Zelfs een koffie gaan drinken met een vriend en vragen naar nuttige contacten is een actiestap. Het aanbod voor een droomjob komt trouwens vaak uit een onverwachte hoek. Maar als je dan terugkijkt achteraf, dan merk je dat het uit jouw kleine actiestappen is voortgekomen.

2. Focus en gebruik je tijd effectief.

Als je tijd beperkt is, kijk dan naar je opties en kies die optie die het meest potentieel heeft om je het snelst naar je doel te brengen. Dat wil in de meeste gevallen zeggen: netwerken, naast doelgericht solliciteren en advertenties screenen. Als je het netwerken nog niet onder de knie hebt, maak er dan zeker een begin mee.

3. Kijk naar wat je te bieden hebt vanuit het perspectief van de werkgever.

Stel dat jij de werkgever bent die zich afvraagt of hij jou zou aannemen voor die functie.

Hoe zou jouw ideale kandidaat eruitzien? Welke kwaliteiten en ervaring zou die hebben? Kijk daarna hoe je die zaken in jouw cv kan benadrukken.

Een voorbeeld. Stel dat je een achtergrond hebt in marketing en dat je bij een reclamebureau wil gaan werken. Dan kan je jouw ervaring in de creatieve aspecten van marketing in de verf zetten. Anderzijds, als je een marketing functie in een groot bedrijf ambieert, moet je eerder jouw grondige kennis van hun klanten laten zien en jouw competentie om in een structuur en een team te werken.

Jouw ervaring blijft hetzelfde maar je presenteert het op een andere manier.

4. Onthoud dat een droomjob of een eigen droomonderneming tijd en moeite vraagt.

Heel wat andere mensen zijn net als jou op zoek naar een droomjob. Zorg er dus voor dat je beter voorbereid bent.

Maak je plan en volg het. Laat je niet afleiden of ontmoedigen. Hou je doel in het vizier. Als je begeleiding nodig hebt, is loopbaancoaching zeker een optie omdat dat ervoor zorgt dat jouw focus helder wordt. Meteen heb je ook een voordeel tegenover die mensen die zonder een helder pad voor zich zomaar wat aanmodderen.

Lees verder over:
“Ik wil een andere job. Maar ik weet niet welke.”
Wil je veranderen van werk? Actie!

Of deel dit artikel via onderstaande knoppen:

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.