Goede voornemens: hoe houd je ze vol?

Elk jaar start met nieuwe kansen en mogelijkheden, vaak gevat in onze goede voornemens.

Zoals Elise, die op een januariochtend bij de koffieautomaat stond, sigaret in de hand, en besloot dat het tijd was voor verandering. Haar reis van goede voornemens naar daadwerkelijke verandering is een inspiratie voor ons allen.

Laten we dieper ingaan op hoe we, net als Elise, onze goede voornemens kunnen realiseren.

goede voornemens maken en volhouden volgens mental coach en loopbaancoach afbeelding goede voornemens

Het belang van een slimme aanpak

Om je voornemens te transformeren in realiteit, is een slimme strategie cruciaal.

De SMART-methode biedt een eenvoudige, maar effectieve manier om je doelen te stellen:

  1. Specifiek: Kies een helder en concreet doel. Vagelijkheden leiden tot verwarring, dus wees duidelijk over wat je wilt bereiken.
  2. Meetbaar: Bepaal hoe je jouw vooruitgang kunt meten. Door meetbare doelen te stellen, kun je jouw voortgang volgen en jezelf motiveren.
  3. Aanvaardbaar: Zorg dat je doel realistisch en haalbaar is. Bespreek het met vrienden of familie – als zij twijfels hebben, denk dan nog eens na.
  4. Realistisch: Je doelen moeten uitdagend maar haalbaar zijn. Overschat jezelf niet, maar streef naar iets wat echt betekenis heeft voor jou.
  5. Tijdsgebonden: Stel een duidelijke deadline. Zonder een specifieke tijdslimiet kan een voornemen snel verwateren.

Extra motivatieboosters voor langdurig succes

Naast een slimme aanpak zijn er extra methoden om gemotiveerd te blijven:

  1. Dagboek discipline: Een dagelijkse notitie van je vooruitgang helpt om bewust te blijven van je reis. Dit kan gaan van het bijhouden van je gemoedstoestand tot het noteren van specifieke prestaties en struikelblokken.
  2. Tussentijdse triomfen: Stel kleine, haalbare doelen binnen je grotere doel. Dit helpt om het einddoel haalbaar en overzichtelijk te maken.
  3. Steun in de rug: Het delen van je doelen met anderen zorgt voor een netwerk van steun. Deze sociale verantwoordelijkheid kan een krachtige motivator zijn.
  4. Vier je overwinningen: Beloon jezelf voor elke mijlpaal. Dit kunnen kleine traktaties zijn of het vieren van successen met vrienden of familie.

Het verhaal van Elise

Elise’s reis naar een rookvrij leven was niet gemakkelijk. Ze begon met het definiëren van haar specifieke doel: volledig stoppen met roken binnen twee maanden. Dit doel was meetbaar; ze kon haar dagelijkse sigarettenverbruik volgen en geleidelijk verminderen.

Haar voornemen was aanvaardbaar en realistisch. Ze koos bewust voor een geleidelijke aanpak, wetende dat abrupt stoppen in het verleden niet werkte. Dit maakte haar doel haalbaar en verminderde de kans op falen.

De tijdsgebondenheid van haar doel hielp haar om gefocust te blijven. Ze wist dat ze twee maanden had, en elke rookvrije dag was een stap dichter bij haar doel.

Elise’s dagboek werd een cruciaal hulpmiddel. Ze schreef niet alleen over haar successen, maar ook over de momenten waarop ze worstelde. Dit hielp haar om inzicht te krijgen in haar triggers en hoe ze deze kon overwinnen.

Tussentijdse doelen gaven haar het gevoel van continue vooruitgang. Elke week minder roken was een kleine overwinning op weg naar haar uiteindelijke doel.

De steun van haar vrienden en familie was onmisbaar. Ze wisten van haar doel en hielpen haar op moeilijke momenten.

Ten slotte vierde Elise elke behaalde mijlpaal. Of het nu een week rookvrij was of een maand, elke overwinning werd gevierd. Dit versterkte haar gevoel van prestatie en gaf haar de kracht om door te gaan.

Jouw reis naar verandering

Elise’s verhaal is een voorbeeld voor ons allen. Haar aanpak kan worden toegepast op elk voornemen, groot of klein.

Onthoud dat verandering tijd en doorzettingsvermogen vraagt.

Jouw goede voornemens zijn meer dan alleen beloftes; ze zijn stappen naar zelfverbetering en persoonlijke groei.

Met een heldere focus, realistische doelen, voldoende ondersteuning en een feestelijke erkenning van elke overwinning, ligt succes binnen handbereik.

Als mental coach en personal breintrainer help ik mijn cliënten om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en via kleine stappen naar een groots leven te gaan. Met de nieuwste mentale technieken kunnen we de gewoontes creëren die jij wil. Dus neem contact op wanneer je meer wil weten over hoe ik je kan helpen je problemen op te lossen en je doelen te bereiken.

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar één iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.