Iedereen een coach en een coach voor alles?

Iedereen een coach en een coach voor alles op VTM TelefactsVanavond kan je in Telefacts op VTM een reportage zien over coaching. De makers van het programma hebben contact met me opgenomen om wat meer toelichting te krijgen over wat coaching vandaag betekent.

Als je het woord “coach” googelt, dan krijg je een tsunami aan hits: sportcoaches, mental coaches, sales coaches, carrièrecoaches en zelfs stylingcoaches… Hoe het komt dat er een wildgroei aan coaches in ontstaan? De vraag is zeker toegenomen, maar ook: de term “coach” is (helaas) niet beschermd. Iedereen kan dus een bordje aan zijn deur hangen…

Eén positief element aan de reportage van vanavond is dat blijkt dat er geen taboe meer rust op coaching. Vroeger hadden vooral de directie en het hoger management “in het geheim” een coach. En van iemand die werd gecoacht, werd gedacht dat er iets mis met hem was.

Vandaag is dat helemaal aan het veranderen. Het is heel gewoon als je bijvoorbeeld als zoekende dertiger aanklopt voor professionele coaching. Dertigers en veertigers moeten schipperen tussen hun professionele loopbaan, een huis kopen, een relatie, kinderen,… Op het werk lopen ze rond met vragen als: Wat wil ik? Wat kan ik? Hoe pak ik dat aan? En thuis: hoe krijg ik meer harmonie in mijn relatie met partner, kinderen, familie,… en mezelf?

Coaching is meer dan het vak van een psycholoog gericht op het heden en de toekomst, en minder op het verleden. Als coach laat ik je bijvoorbeeld nadenken waarom je een bepaald gedrag vertoont en hoe dat jou helpt of juist belemmert in je doelen. Want als coach laat je je coachee de oplossing zelf ontdekken, in plaats van er een aan te dragen.

Een coach kan verschillende rollen aannemen, afhankelijk van jouw behoeften. Hier lees je meer over waarom je een coach zou inschakelen.

Als coach leer ik jou hoe je meester wordt over jouw leven, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Iedereen een coach en een coach voor alles?

 1. YourCoach BVBA zegt:

  Dank je wel voor dit artikel, Wim. Ik ben ook gecontacteerd om een woordje uitleg te doen over coaching – ik zou wel eens de verzameling van interviews willen zien die afgenomen zijn, gewoon om te zien welke uiteenlopende zaken er gezegd zijn 🙂

  Coaching wordt inderdaad steeds bespreekbaarder. Er komt eindelijk een soort nieuwsgierigheid naar. Vroeger kreeg ik vragen als ‘Krijg je dan mensen met zware psychische problemen of zo?’, en dat evolueert langzaam naar ‘Hoe zou je mij dan begeleiden in … situatie?’. Een leuke ontwikkeling!

  De gevaren zijn ook duidelijk: met een grotere vraag komt en groter aanbod, en het zijn niet noodzakelijk de betere coaches die zich het best kunnen profileren op de markt. Ik geloof toch dat de mensen die op zoek zijn naar bekwame begeleiding, die uiteindelijk wel zullen vinden.

  Ik heb de reportage nog niet gezien, hoe was die?

  Like

 2. Coach Wim zegt:

  Dankjewel voor je reactie. Ik ben blij met de evolutie dat steeds meer mensen coaching bekijken als iets waar ze zelf mee gebaat zijn. Om effectief te functioneren, beter te communiceren, sneller hun doelen te bereiken,…bijvoorbeeld.
  Voor mensen die op zoek zijn naar een goeie coach zou een officieel erkend kwaliteitslabel (op basis van verworven competenties door opleiding/ervaring, cf. ICF) wel een indicatie kunnen geven.
  Daarnaast denk ik net als jij dat mensen die een bekwame coach zoeken die uiteindelijk wel zullen vinden en dat de ‘charlatans’ er van tussen zullen gaan.
  De reportage was nogal oppervlakkig, er werd bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan een…bevallingscoach. Met alle respect voor wat die dame doet, het geeft alweer een vertekend beeld over wat een professionele life coach of business coach doet. En ook voor de rest heb je als professional niet veel gemist 😉

  Like

 3. YourCoach BVBA zegt:

  Ik vreesde er al voor 🙂
  Ik denk dat het moeilijk is voor de media om aan serene en correcte beeldvorming te doen; het belangrijkste is voor de meeste programma’s dat de mensen zoveel mogelijk aan hun scherm gekluisterd zijn. Toch blij dat het onder de aandacht komt!

  Het moeilijke aan coaching vind ik ook de standaarden. Iedere coach heeft zijn eigen aanpak, ik heb echt al vanalles gezien dat werkt. Het probleem is dat een brede, laagdrempelige standaard weinig in zich draagt, en niet noodzakelijk bekwaamheid veronderstelt. Een uitgewerkte standaard werkt dan weer uitsluitend.

  Misschien moeten de geïnteresseerden het echt wel zelf uitzoeken, als deel van hun ontwikkeling… Niet om reclame te maken, maar daarvoor zijn er dan dagen als MyCoachDay (http://www.mycoachday.be)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.