Hoe zit het met jouw goede voornemens?

coaching goede voornemensHeb je met nieuwjaar goede voornemens gemaakt? En hoe zit er vandaag mee? Statistisch gezien is er weinig kans dat je hebt volgehouden.

Hebben we niet allemaal wel een of andere vriend gehad die op 31 december om middernacht zijn laatste sigaret doofde en beweerde dat dit de allerlaatste was geweest? Om diezelfde vriend dan een week later te zien roken tijdens zijn koffiepauze …

Volgens een studie die professor Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire voerde onder 3 000 vrijwilligers, zou maar 12 % onder ons zijn goede voornemens volhouden.

Mannen en vrouwen zouden even vaak falen in hun opzet, maar niet om dezelfde redenen. “Mannen hebben de neiging te gretig te zijn en te geloven dat ze in staat zijn om onmogelijke dingen waar te maken. Vrouwen zijn echter geneigd niet al te hoog te durven mikken. Ze houden hun goede voornemens liever geheim, zodat ze zich niet moeten rechtvaardigen als ze er niet in slagen om hun voornemens na te komen. Zo ontzeggen ze zich natuurlijk de steun van hun omgeving”, aldus professor Wiseman.

De 12 % moedigen die erin slagen om hun verbintenissen wel na te komen, zijn nochtans niet bovenmenselijk. “Om je goede voornemens na te komen, is het beter om er maar één te maken”, raadt Wiseman aan. Het is nu eenmaal zwaar om te stoppen met roken en tegelijkertijd te diëten en drie keer per week naar het zwembad te gaan. En je moet er goed over nagedacht hebben voordat de klok middernacht slaat: een goed voornemen moet weloverwogen gemaakt en voorbereid worden. “Velen onder ons maken elk jaar hetzelfde goede voornemen. Dat is een slecht idee: als je er vorig jaar niet in geslaagd bent, dan is de kans klein dat het dit jaar anders zal zijn. Je mag niet aarzelen om een beloningssysteem in te voeren en jezelf te verwennen telkens als je een beetje vooruitgang hebt geboekt”, gaat de psycholoog verder.

In plaats van je te focussen op de af te leggen weg, blik je beter trots terug op wat je al gerealiseerd hebt. En als je er toch onderdoor gaat, verlies dan zeker je doelstelling niet uit het oog. Troost je met de gedachte dat dit niet meer was dan een oponthoud in je weg naar het succes!

In een volgende blogpost deel ik graag wat coaching tips om je voornemens vol te houden. Want waarom zou je er geen nieuwe maken?

Als coach leer ik jou hoe je jouw voornemens waarmaakt, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.