Zo vind je een zinvolle job in 2023

Loopbaanbegeleiding tips loopbaancoachIedereen wil iets zinvols doen in het leven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Welke praktische stappen kan je vandaag of deze maand zetten om ervoor te zorgen dat je niet alleen maar aan jouw bureau zit te zwoegen, maar dat je iets doet waarom je echt geeft?

Omdat niemand ons ooit heeft geleerd hoe we gelukkig kunnen zijn op het werk, kiezen we vaak jobs om de verkeerde redenen. We zoeken naar dingen waarover we trots kunnen praten met vrienden of die er goed uitzien op een cv. Maar zelden zijn dat de dingen waarvan je echt happy wordt.

Hier zijn vijf principes die je kunt volgen om een loopbaan – of een specifieke job – te vinden die jou echt voldoening geeft.

1. Bepaal wat ‘betekenisvol’ voor jou betekent

Ben ik aan het groeien? Geloof ik in de missie van de organisatie? Word ik gerespecteerd door mijn collega’s? Word ik uitgedaagd?

Dit zijn dingen die het verschil maken tussen je werk ‘oké’ vinden en er echt gelukkig zijn. Maar ‘zinvol’ of ‘betekenisvol’ betekent iets anders voor elk van ons. Kijk niet alleen naar voor de hand liggende dingen, zoals het loon, de titel of het prestige van het bedrijf.

Als je niet zeker weet wat voor jou het belangrijkste is, denk dan eens na over een bepaalde dag of week op het werk. Vraag jezelf af: wat maakte me het meest gelukkig? Wat vond ik het meest frustrerend?

Dit zijn domeinen om te overwegen:

Bijdrage

Wat wil je bereiken met jouw job? Zeker, zoals veel mensen besteed je misschien een groot deel van je dag aan vergaderen of het beantwoorden van e-mails, maar welk resultaat wil je van je werk?

Misschien vind je het lonend om de wiskundige vaardigheden van tientallen leerlingen per jaar te verbeteren, of om tien waterzuiveringsinstallaties te bouwen in de loop van jouw loopbaan. Sommige mensen willen rechtstreeks zieke mensen helpen, terwijl anderen willen helpen om de financiën van het ziekenhuis op orde te krijgen.

Waarden

Dit gaat over de cultuur en de waarden van de organisatie waar je werkt. En over de vraag of je het gevoel hebt dat je erbij hoort. Wat zijn de waarden en prioriteiten van het bedrijf en de mensen met wie je werkt? Hoe gaan mensen met elkaar om? Omhelzen ze elkaar? Lunchen ze samen?

Vaardigheid

Welke sterke punten wil je verbeteren? Als je bijvoorbeeld graag met mensen in contact komt, zou je die vaardigheid kunnen gebruiken om onthaalbediende of leerkracht te zijn. Of als je goed teksten kan schrijven, zou je die vaardigheid kunnen gebruiken om tijdschriftartikels te schrijven of reclameslogans. Essentieel is dat je deze sterke punten gebruikt op een manier die je de moeite waard vindt.

Goed zijn in iets wat je niet leuk vindt telt niet mee. Het moet iets zijn wat je graag doet en waarvan je energie krijgt.

De inhoud van deze domeinen verschilt per persoon. Maak een lijst van alle dingen die jij belangrijk vindt, en zet ze vervolgens in volgorde van prioriteit. Deze lijst zal je helpen bij het nemen van beslissingen en kan je gebruiken om opportuniteiten te evalueren, zoals een nieuwe opdracht in je huidige functie, een job bij een ander bedrijf of zelfs een nieuw carrièrepad.

Bedenk dus een aantal stellingen die aangeven wat voor jou het meest betekenisvol is.
Bijvoorbeeld:

– Ik wil een job waarin ik iets maak dat mensen elke dag kunnen gebruiken.

– Ik wil een job die me genoeg flexibiliteit geeft om mijn kinderen van school op te halen.

– Ik wil een job waarin ik direct contact heb met mensen in nood.

Tip: Let op dat je niet over-corrigeert voor een bijzonder slechte werkervaring: als je bijvoorbeeld een baas hebt die je continu op de vingers kijkt, ga je makkelijk denken dat het je grootste prioriteit is om te werken voor een manager die je niet verstikt. Maar als je enkel en alleen dat zoekt en vindt, kan het zijn dat je om andere redenen ongelukkig wordt.

loopbaanbegeleiding met loopbaancheques helpt om samen met een loopbaancoach na te denken over een andere job

Goed zijn in iets wat je niet leuk vindt telt niet mee. Het moet iets zijn wat je graag doet en waarvan je energie krijgt.

2. Experimenteer

Als je hebt opgeschreven wat je denkt belangrijk te vinden, is het tijd om deze stellingen te testen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Ten eerste, je kunt dingen uitproberen binnen jouw bestaande job. Je kan proberen je leidinggevende te overtuigen om je bijvoorbeeld een maand lang op afstand te laten werken. Neem een nieuwe opdracht aan waarmee je nieuwe vaardigheden kunt uitproberen. Zoek naar mogelijkheden om je job te verbeteren. Schrijf je in voor een nieuw initiatief of stel voor om iets over te nemen van je leidinggevende. Ik heb nog niet veel managers gekend die nee zeggen tegen mensen die hulp aanbieden.

Als je niet kunt experimenteren binnen de beperkingen van jouw job, kijk dan buiten de organisatie. Word lid van sectororganisaties, ga naar conferenties, doe vrijwilligerswerk voor een non-profit organisatie, of word actief lid van een organisatie zoals JCI. Steeds meer testen mensen ook zaken uit in een bijberoep.

De derde manier om je stellingen te testen is door te praten. Zoek mensen die doen wat je denkt dat je wilt doen en stel ze veel vragen. Luister goed en kritisch, zodat je niet alleen hoort wat je wil horen.

3. Denk op lange termijn

De vorige stappen moeten niet alleen in dienst staan van je volgende job.

De vraag die je jezelf moet stellen, is niet ‘Welke job wil ik?’ maar ‘Welk leven wil ik?’

Denk na over waar je over vijf, tien, twintig jaar wilt zijn. Natuurlijk moet je ook meer directe vragen beantwoorden over wat je wil in je huidige job of je volgende, maar doe dat alleen in de context van je langere, grotere loopbaandoelen.

Ook veertigers en vijftigers kunnen grote veranderingen doorvoeren en doen dat ook. Je vermogen om het schip van je loopbaan te draaien is niet anders, maar de snelheid waarmee je het draait is vaak langzamer. Het goede nieuws is dat je meer aanwijzingen hebt over wat je wil en graag doet. Het belangrijkste is dat je je niet vast voelt zitten. Je kunt je opgesloten voelen in een job, een hoger loon of een hogere functietitel omdat je meer verantwoordelijkheden hebt, zoals een lening en kinderen. En akkoord, je wil misschien minder risico’s nemen, maar je moet geen genoegen nemen met een job of loopbaan waarin je niet gelukkig bent.

Met vdab loopbaancheques krijg je loopbaanbegeleiding om de juiste job te vinden

De vraag die je jezelf moet stellen, is niet ‘Welke job wil ik?’ maar ‘Welk leven wil ik?’

4. Bouw een financiële buffer op

Een van de belangrijkste redenen die mensen noemen om in een job of loopbaan te blijven waarvan ze niet houden is geld. Neem dus stappen om jezelf een financiële buffer en wat mentale vrijheid te geven. Maak een budget: bereken wat je nodig hebt. Zoek naar manieren om de hoeveelheid geld die je elke maand nodig hebt te verlagen: ga kleiner wonen, ga over op één auto en spaar gedisciplineerder. Als je een financiële buffer hebt, is het waarschijnlijker dat wanneer je iets zinvols vindt, je ook daarnaar kunt handelen.

5. Maak tijd

Ik heb nog niemand ontmoet die niet gebaat is bij het tijd nemen om na te denken over wat hij of zij wil van het werk. Ook al ben je vandaag nog tevreden over je job.

Plan tijd in je agenda om na te denken over je loopbaan. Ook al is het maar een paar uur per maand, je gaat vooruitgang boeken. Soms is het gewoon erover denken dat de bal aan het rollen brengt. En lijkt het je fijner om het met een loopbaancoach te doen? Dan is het goede nieuws dat dat in Vlaanderen en Brussel bijna gratis is dankzij de loopbaancheques. Maar ook zonder loopbaancheques kan je terecht bij een coach voor loopbaanbegeleiding.

Als erkend loopbaancoach help ik jou om een checkup te maken van jouw loopbaan vandaag en te zien hoe je zinvolheid kunt vinden in je werk, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
De 7 loopbaanfouten die je moet vermijden
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.