Zelfverzekerder zijn: 5 dingen die iedereen kan doen

5 Dingen die iedereen kan doen om zelfverzekerder te zijn volgens zelfvertrouwencoachIk hoorde onlangs een zeer boeiend interview met Katty Kay en Claire Shipman, auteurs van The Confidence Code: The Science and Art of Self-Assurance–What Women Should Know.

Het interview en het boek gaan over vrouwen en zelfvertrouwen, maar het advies dat ik van de auteurs hoor, is volgens mij voor iedereen van toepassing.

Dit zijn de 5 essentiële tips.

  1. Streef naar excellente imperfectie

Volgens de auteurs hebben vrouwen de neiging zich slecht te voelen als ze niet alles perfect doen – van hoe ze er uitzien tot hoe ze omgaan met hun kind tot hoe ze praten. Als gevolg daarvan nemen ze soms geen risico’s, zodat ze niet tekort schieten.

Mijn ervaring is dat niet alleen vrouwen zich zo voelen. Ik heb ook al veel mannen gecoacht die geobsedeerd zijn om nooit een ‘slecht figuur’ te slaan.

Ongeacht of je man of vrouw bent, perfectionisme is de vijand van zelfvertrouwen, want als je probeert perfect te zijn, zul je altijd tekort schieten. Probeer in plaats daarvan goed als goed genoeg te zien. En kies waar je de lat legt: die hoeft niet altijd op elk domein in je leven op 100% te liggen.

  1. Verontschuldig je niet vooraf

Sommige vrouwen, zo stellen de auteurs, hebben de gewoonte om “sorry” of “excuseer” te zeggen vooraleer ze een mening uiten of actie ondernemen. De auteurs beweren dat het automatische “sorry” bedoeld is om de ander zich comfortabeler te laten voelen.

Zelf denk ik daarentegen dat mensen die zich al bij voorbaat verontschuldigen voor het doen van iets normaals dat doen om zichzelf beter te laten voelen. Mensen (zowel vrouwen als mannen) beschermen hun eigenwaarde voor het geval dat de andere negatief reageert.

Maar om succesvol te zijn moet je soms het risico lopen dat iemand anders het niet met je eens is. Soms moet je zelfs iets doen dat tegen de zin van een ander is om daar te komen waar je wil zijn.

In plaats van je preventief te verontschuldigen, neem de actie die je moet nemen, zeg wat je moet zeggen, en verontschuldig je daarna – indien nodig en wanneer het duidelijk wordt dat een verontschuldiging gepast is.

  1. Stoppen met het omzetten van uitspraken in vragen?

De auteurs spreken over de gewoonte die sommige vrouwen hebben om aan het einde van elke gesproken zin hun intonatie te laten stijgen, of het nu een vraag is of niet.

Terwijl vrouwen dit naar verluidt meer doen dan mannen, heb ik mannen het ook al horen doen, en dit ondermijnt hun geloofwaardigheid ook enorm.

Het maakt niet echt uit wie het doet. Die stijgende intonatie is gewoon een slechte gewoonte, vergelijkbaar met de “euh…” -pauze of een uiteenzetting kruiden met stopwoordjes als “dus” of “weet je”.

Om deze (of een andere) verbale gewoonte te doorbreken, ontwikkel je best het vermogen om naar jezelf te luisteren terwijl je spreekt. Pauzeer voordat je iets zegt, vorm de kern van wat je wilt zeggen, en lever het dan af als een uitspraak of een vraag. Niet een of andere vreemde mix van de twee.

  1. Negeer “mansplaining” (en “womansplaining”)

Mansplaining is de irritante gewoonte die sommige mannen hebben om vrouwen te vertellen wat ze moeten doen op basis van analytische nonsens.

De keerzijde hiervan is dat vrouwen mannen vertellen wat ze moeten voelen en hoe ze die gevoelens moeten overbrengen, op basis van psychologische nonsens.

Het grappige hiervan is dat mannen ook veel mansplaining doen als ze met andere mannen praten en het is al even vervelend. Ik durf te wedden dat hetzelfde geldt voor womansplaining onder vrouwen.

Maar laat ons niet doen alsof geslacht bepalend is voor je gedrag. Want verschillen tussen mannen en vrouwen onderling zijn bijna altijd veel groter dan het algemene verschil tussen mannen en vrouwen. Anders gezegd, zowel mannen als vrouwen zijn afkomstig van Venus en Mars.

  1. Ontwikkel jouw (over)moed

Het blijkt dat succesvolle mensen van beide geslachten de neiging hebben om te overschatten wat ze kunnen bereiken en de waarde van hun bijdragen te overschatten. Maar zolang jouw overmoed gebaseerd is op wat mogelijk is, blijkt het een goede zaak.

Overmoedig zijn betekent “ja” zeggen tegen dingen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Het betekent “dom genoeg” zijn om echt te geloven dat je je eigen bedrijf kunt beginnen en het succesvol kunt maken. Zonder overmoed stretchen mensen zich niet.

Ik moet toegeven dat ik vroeger nooit de waarde van overmoed heb begrepen. Ik dacht altijd dat het belangrijk is om jouw capaciteiten te kennen en te weten hoe je ze het meest effectief kunt toepassen.

Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik me realiseer dat elke prestatie waar ik eigenlijk trots op ben, voortkomt uit het feit dat ik onrealistisch ben. De activiteiten die ik ontwikkel, de dingen die ik studeer, de projecten en voorstellen waar ik ja op zeg, zijn vaak dingen waarvan anderen me zeggen dat ze deze zelf niet zouden doen of durven, of denken dat ze er de tijd niet voor zouden hebben.

Als ik naar (mannelijke en vrouwelijke) vrienden kijk, zie ik dat het degenen zijn die zichzelf overschatten die iets opwindends doen of iets groots bereiken. Denk er zo over na: als je overmoedig bent, wordt zelfverzekerd zijn automatisch.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om je zelfverzekerder te voelen en om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Nog 3 tips voor meer zelfvertrouwen
9 dingen die zelfverzekerde mensen nooit doen
Ben je wel zeker dat jouw huidige job de job van je leven is?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, perfectionisme en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.