Beter leren beslissen in 5 stappen

Zelfvertrouwencoach met tips om beter te beslissenMarleen stopte te vroeg met haar studies. Ze rolde van de ene job in de andere, telkens voor een korte periode. Niet dat ze niet intelligent was. Ze had gewoon problemen om beslissingen te nemen. Hetzelfde patroon deed zich voor in haar relaties.

Intussen heeft ze een stabiele loopbaan én relatie. Omdat ze heeft geleerd hoe ze goede beslissingen kan nemen die niet tot spijt leiden.

Dit zijn vijf tips voor het nemen van goede beslissingen om spijt achteraf te vermijden. Ik hoop dat ze jou ook helpen om goede beslissingen te nemen.

  1. Zie de waarheid dapper onder ogen

Soms vluchten we voor de waarheid, omdat die angst inboezemt of vervelend is. In plaats van goede beslissingen te nemen op basis hoe de situatie écht is, stellen we het nemen van actie uit.

Je kunt alleen echt vrij zijn door de waarheid te erkennen, hoe moeilijk ook, en er mee om te gaan, in plaats van je hoofd in het zand te steken. Je zult jezelf later bedanken voor jouw moed.

  1. Kijk naar de lange termijn

Het is gemakkelijk om snelle beslissingen te nemen die op korte termijn lijken te werken; maar wat echt telt is de impact van een beslissing op lange termijn.

Vraag jezelf af of deze beslissing een echte oplossing is met gunstige gevolgen op lange termijn. Goede beslissingen brengen soms pijn op de korte termijn, maar dat is niet de rest van je leven. Het is altijd de moeite waard om tijdelijk pijn te ervaren en moeite te doen om goede beslissingen te nemen waarvan je geen spijt zult krijgen.

Beslissen of decision making heeft een grote impact volgens mental coach wim

  1. Overweeg wat er op het spel staat

Goede beslissingen zijn beslissingen die ons voordelen opleveren zonder dat we iets belangrijks verliezen. Verbrand geen bruggen die je niet kunt herbouwen.

  1. Doe een waardencheck

De beslissingen waar we het meest spijt van hebben, zijn meestal beslissingen die niet overeenstemmen met onze waarden, met wat we écht belangrijk vinden in het leven.

Het is nooit een goed idee om iets te doen dat direct in conflict komt met je eigen waarden, omdat het je ongelukkig zal maken. Goede beslissingen komen overeen met je waarden, en stellen je in staat een leven te leiden dat jou vervult.

  1. Doe de sterfbedtest

Een goede manier om goede beslissingen te nemen is jezelf af te vragen of je op je sterfbed iets zou betreuren over je keuze. Dit geldt evenzeer voor het niet doen van dingen als voor het wel doen ervan. Als je besluit om nooit een poging te wagen om jezelf te verbeteren, jouw eigen bedrijf te beginnen of een boek te schrijven, zou je dan terugblikken op jouw leven en wensen dat je het gewoon eens had geprobeerd?

De grootste spijt komt meestal niet van een mislukking, maar van het helemaal niet geprobeerd hebben.

Marleen heeft nu geen spijt van haar leven, want ze heeft uiteindelijk goede beslissingen genomen en haar leven omgedraaid. Het maakt niet uit hoe hard of moeilijk het werk is, de beslissing om ervoor te gaan, is beter dan met spijt terug te kijken naar dingen die je nooit hebt geprobeerd.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om zelfverzekerder beslissingen te nemen en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 vragen die je helpen bij elke moeilijke beslissing
7 redenen om geen spijt te hebben van jouw beslissing
Wil je een goede beslissing nemen over jouw loopbaan?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

 

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.