Geluk: 13 verrassende feiten

Zelfvertrouwencoach deelt 13 verrassende feiten over gelukWeet jij wat jou gelukkig maakt? En ik heb het dan niet over een dag of een uur vol geluk. Maar over echt, duurzaam geluk.

Veel mensen zitten vast in het “gras is groener aan de andere kant” syndroom. Denk je: “Als ik maar ergens anders zou wonen, als mijn kinderen/partner maar zouden stoppen met zo veel zagen, en als ik maar die verre vakantie kon boeken waar ik van droom, dan zal ik echt gelukkig zijn“?

Een trouwfeest, een prijs, een paar nieuwe schoenen of een nieuwe auto maken jou misschien blij, maar die vreugde is van korte duur. Als je op zoek bent naar echt geluk, dan zoek je misschien op de verkeerde plek.

Deze dertien indrukwekkende feiten over geluk zullen jou in dat geval verrassen.

1. Geluk komt voort uit een doelgericht leven

Leven met een doel brengt geluk. Ooit was er een gevangene die de opdracht kreeg om elke dag aan een kraan te draaien om de planten in de tuin buiten te besproeien. Elke dag draaide hij de hendel om. Na vele jaren werd hij vrijgelaten en wilde hij de planten zien die hij water had gegeven. Toen hij vroeg om de tuin te zien, kreeg hij te horen dat er geen planten waren. Toen hij dat hoorde, stortte hij in en stierf.

2. Geluk is een levenslang streven

Prijzen, prestaties en feesten zijn tijdelijke momenten van geluk. Maar duurzaam geluk is een nooit eindigend streven. Leef elke dag zo gelukkig als je kunt. Want een dag die je verliest aan ellende is voorgoed voorbij.

3. Zoek het goede in alles

Alice Herz-Sommer was een Holocaustoverlevende die 108 jaar heeft geleefd. Op de vraag hoe ze gelukkig kon zijn na zoveel tragedie, zei ze: “Ik zoek het goede. Ik weet dat het slechte er is, maar ik zoek het goede.

4. Geluk is een gewoonte

Ontwikkel een houding van geluk doorheen heel de dag. In zijn boek Gelukkiger zegt Tal Ben-Shahar dat geluk een ritueel is dat gecreëerd, geïdentificeerd en onderhouden moet worden. Als je je eraan vasthoudt, heb je na 30 dagen een nieuwe gewoonte vast.

Volgens Charles Duhigg, de bekroonde auteur van Macht der Gewoonte, is er een neurologisch proces in drie stappen dat een gewoonte creëert. “Kies een trigger (zet je joggingschoenen bij de deur), kies dan een beloning (een stukje chocolade eten); als je je joggingschoenen ziet, beginnen je hersenen te snakken naar de chocolade, wat het makkelijker maakt om dagelijks te trainen als routinehandeling“.

5. Gelukkige mensen zijn succesvol

De meeste mensen denken dat succes je gelukkig maakt, maar volgens Sonja Lyubomirsky, auteur van De maakbaarheid van het geluk, creëert geluk succes. Gelukkige mensen zijn zelfverzekerd, optimistisch, energiek en sociaal. “Ze hebben meer kans op bevredigende huwelijken en relaties, hoge inkomens, superieure werkprestaties, betrokkenheid bij de gemeenschap, robuuste gezondheid en zelfs een lang leven.

6. ‘Pay it forward’

Als je een koffie koopt en je betaalt er ook één voor de onbekende persoon achter je, dan zal jouw geluk langer duren dan wanneer je er enkel één voor jezelf koopt. Een studie in Psychological Science laat zien hoe positieve emoties voortkomen uit sociale interacties. Zelfs als je gewoonweg getuige bent van een daad van vriendelijkheid, kan dit een piekervaring creëren, een “dankbaar om te leven” gevoel, aldus psycholoog en onderzoeker Abraham Maslow.

7. Glimlach

Glimlachen stuurt signalen van emotioneel welzijn naar de hersenen,” zegt Ron Gutman in zijn TED talk. Hij legt uit dat een glimlach goed is voor je gezondheid. Glimlachen kan zelfs jouw levensduur verlengen. Glimlachen verlaagt de stresshormonen en de bloeddruk. En ook verrassend: glimlachen stimuleert de feel-good gebieden in jouw hersenen nog meer dan chocolade en geld.

9. Geluk is besmettelijk

We zijn allemaal verbonden; wat we voelen heeft een invloed op de mensen die we ontmoeten. Kijk wat er gebeurt als je glimlacht naar iemand die je op straat passeert. Als je oogcontact maakt, zal de ander waarschijnlijk terug glimlachen. Je hebt gewoon positieve energie bij een ander gebracht. Nieuw onderzoek van Harvard Medical School en de University of California (San Diego) suggereert dat geluk wordt beïnvloed door mensen die je kent en door de mensen die zij kennen. Geluk is zo besmettelijk dat we het zelfs kunnen opvangen via sociale netwerken. Verdriet is ook besmettelijk, dus wees voorzichtig met wie je bevriend bent op Facebook.

10. Lichaamsbeweging én huisdieren maken gelukkig

Lichamelijke activiteit kan een op endorfine gebaseerde high opwekken. De Mayo Clinic meldt zeven gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging: gewichtscontrole, bestrijding van gezondheidsproblemen en ziekten, verbeterde stemming,  meer energie, betere slaap, verbeterde intimiteit, en het is gewoon fijn.

Als je een hond hebt, weet je hoe geliefd je je voelt als je hond opspringt van vreugde wanneer hij je ziet, maar er is ook medisch bewijs dat je hond goed is voor je gezondheid. Honden houden je gezelschap, dwingen je te wandelen, en verlagen jouw bloeddruk. Zelfs als je naar jouw kat kijkt die rond jouw computer ligt gekruld, kan jouw kans op een hartaanval verminderen, jouw angst verlagen en jouw stemming verbeteren. Onderzoeker James E. Gern, MD, stelt in het Journal of Allergy and Clinical Immunology dat kinderen die opgroeien rond dieren een sterker immuunsysteem hebben.

loopbaancoach

11. Tevredenheid op het werk maakt je gelukkig

Heeft jouw werk zin of doe je het enkel om de rekeningen te betalen? Tal-Ben-Shahar, Harvard professor en auteur, stelt dat wanneer jouw werk doelgericht is, het ook in routineklussen bevredigend kan zijn. Vind iets zinnigs in de alledaagse taken. Of neem jouw werk en loopbaan eens onder de loep met een loopbaancoach.

12. Geld maakt wel/niet gelukkig

Geld maakt je gelukkig maar slechts tot circa 65.000 euro per jaar volgens onderzoek door Princeton Professoren Daniel Kahneman en Angus Deaton. Boven dat bedrag hangt het allemaal af van hoe je geluk definieert.

Bij het beschrijven van de algemene tevredenheid met het leven, blijft geld het geluksniveau verhogen. Maar wanneer geluk wordt gedefinieerd als de tevredenheid van het dagelijks leven, dan stijgt het geluk niet met meer geld.

De bottom line: Het hebben van genoeg geld voor jouw behoeften zorgt voor een algemeen gelukkig leven, maar heeft geen invloed op jouw dagelijkse geluksniveaus.

Bonus. Geluk wordt beter naarmate je ouder wordt

Het is een feit: hoe ouder je wordt, hoe gelukkiger je wordt. In Perspective on Psychological Science ontdekten onderzoekers dat oudere mensen zich de goede tijden meer herinneren dan de droeviger tijden. Senioren zijn ook op zoek naar situaties die hun stemming verbeteren.

Gelukkige mensen leven langer. Een studie aan het Albert Einstein Institute for Aging Research wees uit dat de 243 honderdjarigen die deelnamen een positieve houding tegenover het leven hadden. Het stelde: “Ze waren optimistisch en makkelijk in de omgang.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om te werken aan je geluk en om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Voel je 25% gelukkiger op 5 minuten
7 verrassende manieren om van geluk een gewoonte te maken
Wil je geluk vinden in jouw loopbaan?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Geluk: 13 verrassende feiten

  1. MIA VAN DRIESSCHE zegt:

    Dag Wim,’k heb je al enkele keren een dank je gestuurd voor de wekelijkse mail,je tips zijn werkelijk van de bovenste plank,doenbaar voor iedereen,en verhinderen dat mensen gaan verzuren en doemdenken! Zich gelukkig voelen is echt een gevoel dat velen verdringen maar zo mooi als je geluk omarmt,je hebt zelf het vermogen ,mee dank zij jouw tips,om je optimistisch op te stellen : als je maar wil en als je dat echt wil kan je dat !!! Vriendelijke groeten,mooi weekend gewenst,Mia

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.