Niet januari, maar net na de zomervakantie blijkt de ideale tijd voor goede voornemens. Waarom? In september beginnen voor veel mensen nieuwe routines en dat maakt het makkelijker om andere veranderingen door te voeren. Bovendien zijn we meer ontspannen en beter uitgerust aan het eind van de zomerperiode, dan na een drukke decembermaand.
Je hebt besloten om gezonder te gaan leven, meer tijd door te brengen met je geliefden, promotie te maken, een betere job te zoeken of iets anders te veranderen. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze voornemens daadwerkelijk in praktijk brengt?
We zijn wat we gewoon zijn te doen. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn van je gewoontes, en ze te veranderen wanneer ze je de verkeerde kant op leiden. Het is ten slotte je dagelijkse routine die bepaalt welke richting je volgt in je leven.
Zijn er specifieke gewoontes die je momenteel probeert te veranderen? Kan je hulp gebruiken om die verandering makkelijker te laten verlopen? Hier zijn drie slimme regels om te volgen bij het veranderen van gewoontes.
1. Probeer je gewoonte te vervangen door een andere
Stoppen met een bepaalde gewoonte creëert vaak een leegte in ons leven, een leegte die we best vullen met een andere gewoonte.
Daarom is het verstandig om al een nieuwe gewoonte klaar te hebben, om de oude te vervangen. Want je levensstijl veranderen betekent dat je bewust alternatieven vindt voor oude patronen.
Voor je begint je gewoontes aan te pakken, denk je dus best na over een alternatief. Wanneer je ’s namiddags altijd grijpt naar chips of snoep, kies dan voor een stuk fruit of rauwkost. Of in plaats van na het werk tv te kijken, lees een boek.
Een alternatief klaar hebben zal je geweldig helpen bij het veranderen van je gewoonte. En ook de volgende regels bouwen daarop verder.
2. Kies een gewoonte die evenveel tijd neemt
Een volgende slimme regel is om je oude gewoonte te vervangen door een nieuwe gewoonte die ongeveer dezelfde tijd en frequentie inneemt.
Wanneer je dus gewoon bent om iets elke dag één uur lang te doen, vind dan iets nieuws dat je gedurende dezelfde tijd kan doen.
En wanneer je gewoon bent om elke dag 7 sigaretten te roken, aan tien minuten per sigaret, zoek dan een gewoonte die je ook 7 keer per dag tien minuten kan doen. Doe bijvoorbeeld push-ups of een andere oefening elke keer je een sigaret zou roken.
3. Kies een gewoonte met een gelijkaardige beloning
De laatste regel: kies een nieuwe gewoonte die je een gelijkaardige beloning geeft. Elke gewoonte verloopt volgens een vast stramien: eerst is er een prikkel, dan de gewoonte, en ten slotte de beloning. Dat noemen we een gewoontelus. Eenmaal je je gewoontelus hebt ontdekt, wordt het veel eenvoudiger om je gewoonte te veranderen.
De beloning is waarom je de gewoonte blijft doen. De beloning is het antwoord op de vraag: “Wat haal ik uit deze gewoonte?” Dat kan plezier zijn, ontspanning, amusement, of nog iets anders.
Elke gewoonte vervult een bepaalde behoefte. Eens je die behoefte kent, kan je een nieuwe gewoonte kiezen die dezelfde behoefte vervult zodat je niet blijft hunkeren naar je oude gewoonte.
Je gewoontes veranderen kan echt moeilijk zijn, maar wanneer je deze regels volgt maak je het proces een stuk makkelijker. Denk eraan dat je vooral geduld en mildheid toont voor jezelf en niet ontmoedigd raakt door kleine tegenslagen.
Als coach help ik jou om positieve gewoontes aan te kweken en om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
5 onmisbare en positieve gewoontes voor een gelukkig leven
5 gewoontes die succesvolle mensen niet hebben (en jij nog wel)
Is jouw goed voornemen om te veranderen van job?
P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!