Zelfsabotage: de 7 manieren waarop jij dat doet

zelfsabotageIn de jaren dat ik mensen coach, heb ik ontdekt dat we er allemaal patronen op nahouden die ons weghouden van succes. Ik doe het zelf ook wel eens.

Dit zijn de 7 manieren waarop we onszelf saboteren.

1. Je stelt jezelf de verkeerde vragen
Spendeer je tijd en energie niet aan ‘wat als’-vragen zoals wat als het onmogelijk is? Wat als ik niet goed genoeg ben? Wat als dit niet de juiste beslissing is? Deze vragen helpen je niet verder en zuigen alle energie en motivatie uit je weg.

Verander ze in hoe, wie en wat-vragen, zoals: Hoe ga ik dit aanpakken? Wat is de eerste stap? Wie kan me hierbij helpen?
Zo besteed je je energie aan het vinden van antwoorden die je dichter bij succes brengen.

2. Je vergelijkt jezelf met anderen
Of je nu een zaak wil starten of een nieuwe vaardigheid leren, je zoekt altijd naar anderen die het jou hebben voorgedaan. Als je hetzelfde doet als zij, verwacht je ook dezelfde resultaten te behalen.
Maar wat je niet ziet zijn hun tegenslagen en mislukkingen, en alle hindernissen die ze onderweg hebben overwonnen. Je kan dus denken dat die er niet waren, en dat anderen meteen succesvol waren. Op het moment dat je het zelf lastig krijgt, voel je je dan ontmoedigd en mislukt.

Richt je dus op waar je vandaag bent, en hoever je geraakt bent sinds gisteren. Dat geeft je een beter beeld van je eigen vooruitgang.

3. Je wacht op toestemming van anderen
We willen allemaal de goedkeuring van diegenen die ons dierbaar zijn. In je hoofd betekent hun goedkeuring dat je op de goede weg bent. Je wil niet teleurgesteld worden. En dus raak je vast en laat je je verlammen door een kritische opmerking of een lauwe reactie. Laat dat niet gebeuren.

Alleen JIJ weet wat het beste is voor jou. Vertrouw op je buikgevoel, leef volgens je eigen standaarden, en creëer zo het leven dat je gelukkig maakt.

4. Je verwacht meteen resultaat
Wat? Ik heb hier zoveel moeite in gestoken, en niemand heeft het opgemerkt? Wat een tijdverlies, ik kan er maar beter meteen mee stoppen.” Dat is ongeveer wat ik zelf dacht, nadat ik mijn eerste blogtekst had gepost. Wees dus geduldig, wees consistent en geef jezelf een realistische tijdlijn om de resultaten te bereiken die je wil.

5. Je luistert naar iedereen behalve jezelf
Je bent nieuw, dus zoek je advies. Iedereen heeft een mening over het onderwerp, dus luister je naar iedereen. Je denkt dat ze allemaal experts zijn die weten waarover ze praten, en dat je dus hun adviezen moet volgen om niet vreselijk te mislukken. Het probleem is dat die adviezen je in alle mogelijke richtingen duwen, zodat je uiteindelijk verlamd raakt en niets doet. Luister en leer, en volg dan je eigen instinct. Vertrouw erop dat je je eigen weg zal vinden, en dat die de juiste voor jou zal zijn.

6. Je wacht op het ‘juiste’ moment
Soms blijf je iets uitstellen, omdat het niet nog het ‘juiste’ moment is. Je moet het nog wat aanpassen, je moet nog wat meer ervaring opdoen, je moet nog wat extra dingen leren. Je wacht tot de economie beter is, of het weer, of er een teken komt dat je moet beginnen.
Al deze dingen zijn enkel uitsteltactieken van je brein. De juiste tijd is nu.
Alleen door te starten kan je ontdekken wat je achteraf nog kan aanpassen en verbeteren, nooit vooraf.

7. Je neemt geen actie
Je maakt lijstjes, en mooie plannen. Je herschrijft die plannen en gebruikt een coole app om die te herwerken. Je praat over je plannen, visualiseert ze, bekijkt ze kritisch. Je doet met andere woorden alles, behalve ze uitvoeren en actie ondernemen.

Terwijl je eerste stap, je eerste actie, hoe klein ook, nuttiger is dan alle plannen van de wereld. Het is zelfs mogelijk dat door je eerste stap al je vorige plannen veranderen. Spendeer je tijd dus aan handelen, niet aan plannen, als je iets wil bereiken.

Als coach help ik jou om jezelf niet langer te saboteren en om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
17 inspirerende vragen om jouw leven te veranderen
Hoe je stopt met uitstellen
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

 

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.