Of het nu een collega, je partner of je kind is: hoe kan je anderen motiveren om iets te doen, zonder eindeloos te zeuren? Want motivatie is een krachtig middel. Het blijkt zelfs een betere voorspeller van succes dan intelligentie, karakter of inkomen.
Dus hoe krijg je anderen zo gemotiveerd dat ze hun uiterste best doen? Dit zijn drie wetenschappelijk ondersteunde tips om iets van iemand anders gedaan te krijgen.
1. Stop met omkopen
Beloningen werken. De beloning die op het spel staat, zorgt ervoor dat we harder werken en meer voldoening ervaren. Maar er is een probleem. Want beloningen motiveren ons enkel om beloningen te krijgen. Een ijsje voor je kind als beloning om al het speelgoed op te ruimen werkt dus wel even.
Maar van zodra de beloningen stoppen, stoppen we ook met onze inspanning. En wanneer je iets meer wil van mensen dan gewoon werk, wanneer je wil dat ze creatief zijn of problemen analyseren, dan kunnen beloningen dat zelfs tegenwerken. Een dikke bonus voor het directielid is dus een minder goed idee om deze te motiveren om hard te werken.
We willen allemaal betaald worden voor ons werk, maar bij complexe taken motiveren een gevoel van autonomie, bekwaamheid en zinvolheid ons meer dan geld. Geef mensen dus meer keuzemogelijkheden voor hoé ze iets kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld: heeft jouw kind een taak voor wiskunde en een les voor Frans te doen, laat het dan kiezen wat het eerst doet.
Bron: ‘Drive’ van Daniel H. Pink
2. Focus op emoties
Vaak denken we aan ons werk als formeel, ernstig en minder emotioneel. Maar dat is een slecht idee. Want welke strategieën kunnen organisaties werkelijk doen veranderen en verbeteren?
Een onderzoek bij 400 mensen van 130 bedrijven kwam tot deze vaststelling: je kan individueel gedrag van mensen maar veranderen als je hun gevoelens aanspreekt.
Emoties dus. Dus wat kan je mensen doen voelen om hun motivatie te verhogen? Dat is de volgende tip.
Bron: ‘Switch’ van Dan & Chip Heath
3. Leg de nadruk op vooruitgang
Niets motiveert mensen meer dan vooruitgang. Consistent kleine successen boeken, zorgt voor veel meer tevredenheid dan heel af en toe een enorm project binnenhalen.
Moedig mensen dus aan om na te denken over het werk dat ze al verzet hebben, en van hoe ver ze komen om tot daar te raken. Dat is niet zelfgenoegzaam of wollig. Integendeel: onderzoekers ontdekten dat wanneer ze mensen die snel opgeven vergeleken met mensen die doorbijten, ook bij moeilijke uitdagingen, de doorzetters dubbel zoveel tijd spenderen aan denken aan hun verwezenlijkingen, wat ze al bereikt hebben, dat het haalbaar is, en dat ze er bekwaam voor zijn.
Wanneer we daarentegen geen vooruitgang voelen, wanneer we denken dat ons werk zinloos is, dan dooft onze motivatie.
Bron: ‘Volmaakt onvoorspelbaar’ van Dan Ariely
Bonustip: Deel het waarom
Wat geeft zin aan ons leven? Verhalen. En wat geeft zin aan ons werk? Verhalen.
Als je mensen wil motiveren, vertel dan waarom je iets doet, in plaats van wat je doet en hoe. Het ‘Waarom’ engageert en motiveert mensen, niet het wat of hoe.
Bron: ‘Begin met het waarom’ van Simon Sinek
Daarnaast wil ik je nog even meegeven dat onderzoek ook heeft aangetoond dat zeuren werkt. Leidinggevenden die eindeloos herhalen wat ze willen, slagen erin hun projecten eerder af te ronden. Maar heb jij ooit je beste prestatie geleverd omdat iemand voortdurend aan je kop zeurde? Ik dacht het niet.
Kies dus in plaats van te zeuren, voor deze vier strategieën die echt resultaat leveren:
Stop met omkopen
Focus op emoties
Benadruk vooruitgang
Deel een verhaal
En wat kan je hieruit halen om jezelf te motiveren?
1. Probeer jezelf niet om te kopen met ‘als ik dat gedaan heb, dan mag ik een koekje’. Maar kijk hoe je vooral zinvolle dingen kan doen, of hoe je hetgeen je doet zinvoller kan maken.
2. Wat wil je voelen? Wil je jezelf motiveren voor een doel, haal je dan voor de geest hoe je je zult voelen wanneer je dat doel hebt bereikt.
3. Zorg voor kleine succesjes zodat je vooruitgang boekt. Kijk geregeld hoever je al bent gekomen, en welk werk je al hebt verzet.
4. Bedenk waarom je iets doet. Daar zit de sleutel tot jouw motivatie.
Als coach help ik jou om jouw motivatie te ontwikkelen, en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Wat te doen als je niet gemotiveerd bent?
10 manieren om jezelf weer te motiveren
Vind een job die jou motiveert
P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!