Zo verander je hoe je over jezelf denkt

Zo verander je hoe je over jezelf denktDe meeste mensen die iets willen veranderen in hun leven, stellen zichzelf een doel zoals ‘Ik wil 10 kilo afvallen’ of ‘Ik wil een boek schrijven’. Dat zijn doelen die gericht zijn op iets doen of hoe je eruit ziet.

Zo kan je jezelf er toe brengen om enkele keren naar de fitness te gaan en gezond te eten. Of om enkele bladzijden van een boek te schrijven.

Maar écht op lange termijn verandert het weinig tot niets. Want het zijn de overtuigingen die je over jezelf hebt die jouw gedrag op lange termijn aansturen.

De overtuigingen die je over jezelf hebt, dat is jouw identiteit. En daar zit de sleutel om écht te veranderen. Wanneer je de overtuigingen over wat voor type persoon je bent, verandert, dan wordt het plots veel makkelijker om ook jouw gedrag te veranderen.

Maar hoe doe je dat? Hoe bouw je een identiteit die jou helpt om jouw doelen te bereiken? Hoe kan je jouw overtuigingen veranderen en het dus makkelijker maken om op lange termijn goede gewoonten vol te houden?

Natuurlijk kan dat met een life coach. Maar je kan zelf al heel veel doen. En zelfs met hele kleine acties. In het bijzonder zelfs met hele kleine acties.

Stel dat je het type mens wil worden dat nooit een workout overslaat. Als je dat over jezelf gelooft, hoeveel makkelijker zou het dan niet zijn om in topconditie te blijven? Elke keer je ervoor kiest om te sporten – zelfs al is het maar 5 minuutjes – versterk je die nieuwe identiteit in jouw geest. Elke actie bouwt mee aan het type persoon dat je wil worden.

Daarom adviseer ik om te starten met ontzettend kleine acties, babystapjes noem ik ze soms, en zo consistentie op te bouwen. Met die kleine acties bedoel ik zelfs dingen die je op minder dan 2 minuten kan doen!

Wil je bijvoorbeeld drie keer per week gaan joggen? Trek dan elke maandag, woensdag en vrijdag jouw loopschoenen aan en ga naar buiten. Dat duurt op zich maar 2 minuten en wie weet hoever je geraakt daarna.

Wil je gezonder eten? Eet dan één stuk fruit (2 minuten) en inspireer jezelf zo om later die dag een gezonde maaltijd te nemen.

Wil je een boek schrijven? Schrijf dan 1 zin (= minder dan 2 minuten). En vaak ben je na een uur nog aan het schrijven.

Wil je meer boeken lezen? Lees dan gewoon de eerste pagina van een nieuw boek (2 minuten) en voor je het weet zit je twee hoofdstukken verder.

Doe een dergelijke mini-actie elke dag om consistentie op te bouwen. Dat vertelt jouw geest: dit geloof ik over mezelf.

Overigens werkt dit ook in de omgekeerde richting met slechte gewoonten: iemand die elke dag een sigaret opsteekt, gelooft over zichzelf ‘Ik ben een roker.’

Een keer overslaan is trouwens niet zo erg. Je hoeft hierin niet perfect te zijn. Het doel is om het meestal te doen. Jouw dagelijkse acties beïnvloeden hoe je over jezelf denkt. En elke actie ondersteunt jouw nieuwe identiteit.

Wat wordt jouw nieuwe identiteit? En welke kleine actie ga jij dan consistent elke dag doen?

Als coach help ik jou om jouw gewenste identiteit te ontwikkelen, en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
5 tips om je leven te veranderen in 2 minuten per dag
Het is nooit te laat om je leven te veranderen
Vind een job die bij jouw identiteit past

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

 

BewarenBewaren

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zo verander je hoe je over jezelf denkt

 1. shivatje zegt:

  Spijtig genoeg denken de meeste negatief over zichzelf. Of kunnen meer afkeuren dan goed keuren.
  Vaak is hier het ego dat spreekt en niet de ware ik. Dat hoor ik ook vaak als iemand zich moet voorstellen. Dat het soms heel moeilijk is hoe iemand over zichzelf denkt als je diepe vragen gaat stellen.
  Mooi stukje Wim

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.