7 leugens over je werk waarmee je beter stopt


loopbaancoaching met loopbaanchequesEen paar decennia geleden betekende een job vinden meteen dat je er bleef voor de rest van je loopbaan. Vandaag vinden we het normaal om onze loopbaan om te gooien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. En toch blijven veel mensen zitten in een middelmatige, saaie job die ze eigenlijk niet leuk vinden.

Er kunnen veel redenen zijn waarom je ervoor kiest om te blijven werken waar je werkt. Misschien ben je bang dat je geen andere job kan vinden, of dat het elders toch niet beter zal zijn. Misschien deed je je job wel graag in het begin, maar werd het een sleur en krijg je maar langzaam door dat deze job je niet langer inspireert.

Misschien lieg je wel tegen jezelf, en verspil je kostbare tijd die je ook op een boeiende en uitdagende werkplek zou kunnen doorbrengen. Stop daarom met jezelf deze zeven leugens te vertellen:

1.    Ik blijf nog een jaartje
We hebben dat allemaal wel eens gezegd, en voor we het weten zijn we vijf of tien jaar verder. Stel het onvermijdelijke niet uit. Als je weet dat dit niet de juiste job is voor jou, verander dan nu!

2.    Ik weet niet hoe ik opnieuw moet beginnen
Het kan oncomfortabel en moeilijk zijn om in een andere job te stappen, maar veel mensen raken zo verlamd door angst dat ze niets doen. Blijven zitten in een uitzichtloze job doet je opbranden en zuigt alle energie en levenslust uit je. Een nieuwe uitdaging in je loopbaan kan precies zijn wat je nodig hebt, hoe oud of jong je ook bent.

3.    Ik heb hiervoor gestudeerd
Het is niet omdat je een diploma haalde in boekhouden, dat je je moet schikken in een voorspelbare loopbaan. Je kan evengoed een projectmanager worden, of een freelance fotograaf, of in de gezondheidszorg werken, als jouw passie daar ligt. De realiteit is dat meer dan 70% van de mensen werkt in een omgeving die niets te maken heeft met hun diploma.

4.   Mijn bedrijf heeft me nodig
Zelfs wanneer je de enige werknemer bent in het bedrijf, kan je vervangen worden. Het maakt niet uit hoe specifiek je kennis is of hoe uniek je denkt te zijn: je kan vervangen worden. Voel jezelf dus niet schuldig wanneer je weg wil uit een job die je niet graag doet. Het bedrijf zal niet ten onder gaan zonder jou.

5.    Ik ben niet héél ongelukkig
Duizenden mensen vertellen zichzelf dat ‘niemand zijn job echt leuk vindt’ of dat er ‘ergere jobs zijn’. Trap niet in deze valkuil. Ieder van ons spendeert meer dan 90.000 uur van zijn leven op het werk, dus zouden we al die tijd iets moeten doen dat ons passioneert! Elke job heeft minder leuke kantjes, of momenten dat het tegenzit, maar als dat een dagelijkse gedachte wordt, is het tijd om verandering te overwegen.

6.    Er zijn geen andere jobs
Ook dit klopt niet. De werkloosheid daalt in Vlaanderen al sinds augustus 2015, en het aantal vacatures blijft stijgen. Een bedrijf is altijd op zoek naar mensen met de juiste kwaliteiten.

7.    Ik verdien te veel om weg te gaan
Dit is een gevaarlijke valkuil. Eens je eraan gewend bent een bepaald inkomen te krijgen, pas je je levensstijl automatisch aan. Dat maakt het moeilijker om een lager loon te overwegen. Maar geld is ook maar papier. Ervaringen zijn onbetaalbaar, en niemand van ons kan tijd terugkopen. Iets doen waarvan je houdt, is dus een veel betere investering.

En neen, je bent ook niet te oud om een nieuwe loopbaan te starten. Leetijd is maar een getal. Ik ken genoeg voorbeelden van vijftigers die iets totaal anders zijn gaan doen, of die van werknemer naar zelfstandige zijn overgeschakeld.

Weet je (nog) niet wat je dan anders kan gaan doen, of hoe je dat kan aanpakken, dan is er altijd een loopbaancoach in jouw buurt om jou daarin te begeleiden. Dankzij de loopbaancheques kan dat bijna gratis. Weet dat je veertig jaar of meer van jouw leven werkt. Laat jezelf dus niet het slachtoffer worden van deze leugens. Tracht eerlijk te zijn met jezelf. En wanneer je een verandering overweegt, zet dan vandaag al een eerste stap.

Als loopbaancoach heb ik het genoegen om heel veel mensen te begeleiden in het vinden van geluk in hun werk.

Nu kan je dankzij loopbaancheques bijna gratis deze waardevolle loopbaancoaching genieten. Lees er hier meer over.

En lees hier wat enkele van de mensen die jou voorgingen ervan vinden:

Wim is een zeer veelzijdige en ervaren coach. Hij heeft een professionele aanpak die ook heel persoonlijk is. Dankzij zijn coaching en advies heb ik bepaalde stappen gezet op professioneel vlak die ik al veel eerder had willen en moeten zetten. Ik sta nu voor een nieuwe uitdaging wat zonder Wim wellicht nooit het geval was geweest.
– Liesbeth Ceelen

Ik heb het traject van loopbaancoaching met Wim vandaag afgerond. De actiegerichte coachingsgesprekken en warme begeleiding hebben mij van vertwijfeling en randje burn-out naar geïnspireerde nieuwe toekomstperspectieven geloodst. Wim creeërt snel een vertrouwensrelatie die de ‘fond’ legt voor open gesprekken waaruit een oprechte zorg voor de coachee spreekt. Ik beveel Wim graag aan voor loopbaanbegeleiding en zal met plezier naar hem doorverwijzen. – Olivier De Vriese

De coachingsessies van Wim startten steeds met een enorm warm onthaal waarbij alles kon besproken worden… Hij heeft me leren inzien wat ik zelf belangrijk acht en wat confronterend maar zeer leerrijk mijn valkuilen zijn. – Nikki Aerts

Begin dit jaar zat ik behoorlijk vast in mijn comfortzone en lukte het me niet om alleen stappen te zetten om mijn comfortzone te vergroten. Nadat ik contact had gehad met een aantal coaches die hun beloftes niet nakwamen, nam ik zelf contact op met Wim over wie ik al veel goede commentaren had gehoord. Ondertussen kan ik zeggen dat ik dankzij de steun en tips van Wim, kleine stapjes heb durven zetten om uit mijn comfortzone te komen en is de bal aan het rollen gegaan. Uit mijn comfortzone, appreciatie voor mijn product en wat ik doe waardoor mijn zelfvertrouwen fors is toegekomen. Tegelijkertijd krijg ik ook telkens weer de bevestiging dat mijn doel het juiste voor me is.
– Wendy De Jonghe

Als coach help ik jou om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
De 7 redenen waarom jij meester bent over jouw leven
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

BewarenBewaren

Dit bericht werd geplaatst in Loopbaanbegeleiding en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 7 leugens over je werk waarmee je beter stopt

  1. shivatje zegt:

    Denk meer dat mensen een angst hebben om van job te veranderen om de zekerheid die ze hebben. Daarom dat vaak niet gewisseld wordt van job al is het binnen het bedrijf zelf.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.