Maar 1 op de 6 Vlamingen tevreden over tijdsinvulling. En jij?

Time management coach geeft tips om tijd te winnenSlechts 1 Vlaming op 6 is volledig tevreden over zijn of haar tijdsinvulling. 71% van de Vlamingen vindt dat er te weinig uren zijn in de dag voor alle activiteiten. En 87% wil meer tijd om gewoon eens te genieten van het moment. Dat blijkt uit het grootschalig Win Tijd-onderzoek van Qmusic waar meer dan 2000 mensen aan deelnamen.

Mensen voelen zich niet goed bij hun huidige dagindeling. Zo heeft maar liefst 71% het gevoel dat er te weinig uren in één dag zijn om alle activiteiten af te ronden, geeft 71% aan dat ze verlangen naar een beetje rust en voelt 65% zich vaak schuldig omdat hij of zij te weinig tijd maakt voor familie en vrienden. 6 Vlamingen op 10 zijn er ook van overtuigd dat ze een aangenamer persoon zouden zijn als ze meer tijd zouden hebben.

Maar hoe ziet de tijdsindeling eruit in een ideale wereld? De respondenten uit het Win Tijd-onderzoek geven aan beduidend minder tijd te willen besteden aan hun werk (62%), aan opruimen (57%) en opvallend, aan het scrollen door sociale media (44%). Vlamingen willen vooral meer tijd om gewoon eens te genieten van het moment (87%), op reis te gaan (80%) en hobby’s uit te oefenen (76%). Veel respondenten geven ook aan dat ze dubbel zoveel tijd willen vrijmaken om iets leuks te doen voor zichzelf (me-time) en om meer tijd door te brengen met anderen (we-time). Ook vinden mensen dat ze te weinig tijd hebben voor seks (65%).

Nog uit het onderzoek blijkt dat het tekort aan tijd het geluksgevoel niet in de weg staat. Want zowel mannen als vrouwen geven zichzelf een gemiddelde score van bijna 7,5 op 10 voor geluk. Toch is ook het stressgehalte relatief hoog, vooral bij vrouwen. Mannen geven hun stressniveau een score van 5,6 op 10, vrouwen 6,4 op 10. Die hogere stress ligt vooral bij het feit dat vrouwen meer tijd besteden aan de zorg voor kinderen en huishoudelijke taken en minder tijd overhouden voor me- en we-time.

Qmusic interviewde me in een uitzending die is gewijd aan het winnen van tijd. Je kan het interview hier beluisteren.

5 tips om tijd te winnen

1. Droom jouw ideale dag

Waarvoor wil jijzelf tijd winnen? Wat vind jij belangrijk in jouw leven?

Want jouw tijd effectief gebruiken kan niet als je niet weet waar je naartoe wil in je leven. Vergelijk het met een ladder die je beklimt. Je kan misschien heel snel en efficiënt die ladder beklimmen. Maar als hij tegen de verkeerde muur staat, wat is dan het nut? Wat is het nut om je tijd efficiënt te gebruiken, als je niet eens weet waar je naartoe wil in je leven?

Tip: Trek een half uur uit voor deze visie-oefening. Zet je op een rustige plek met een wit blad en schrijf hoe je wil dat jouw leven, op jouw ideale dag, er over 3 jaar uit moet zien op het vlak van jouw werk, jouw gezin, jouw gezondheid, jouw sociale leven. In plaats van te schrijven kan je ook een vision board maken: je maakt dan een collage met foto’s uit tijdschriften.

Life coach geeft tips om minder stress te ervaren.

2. Bepaal waarmee je wil stoppen

We willen vaak teveel. Maak daarom eens een stop-to-do lijst in plaats van een to-do lijst. Schrap dingen die niet meer belangrijk voor je zijn uit jouw agenda. Zonder je er schuldig over te voelen. Telkens als je aan je to-do-lijstje werkt, of je plant iets in je agenda, stel jezelf dan de vraag “Voegt deze taak waarde toe aan mijn werk, aan mijn leven? Moet ik dit nu wel doen?” Is het antwoord nee, zet het dan op jouw stop-to-do-lijst.

Zit jouw week of weekend overladen met sociale verplichtingen? Ga er eens met de bezem door. Heb je soms het gevoel dat je een hele avond naar waardeloze tv-programma’s hebt zitten kijken? Vervang dat tv-kijken door meer me-time of we-time waar je echt van geniet. Word je op het werk uitgenodigd voor een boel vergaderingen die jou weinig of geen toegevoegde waarde brengen, ga er dan niet meer naartoe. En ben je ingeschreven op 101 e-mail nieuwsbrieven, schrijf je dan uit bij diegene die je niet langer interessant vindt. Vind je dat het scrollen door sociale media te veel tijd vergt? Begin alvast met die mensen of bedrijven uit jouw lijst te verwijderen die je toch niet leest.

3. Zeg meer nee

Dit is een van de meest effectieve timemanagementtechnieken. Want als je nee zegt tegen een activiteit, dan maak je in één klap die tijd vrij.

Waarom zeg je vaak geen nee? Omdat je graag gezien wil worden, en omdat je bang bent dat wanneer je nee zegt, mensen jou niet langer sympathiek vinden.

Maar weet dan dat wanneer je JA zegt tegen een vraag van iemand anders, je tegelijkertijd NEE zegt tegen iets dat je zelf had willen doen. En je hoeft ook niet nee te zeggen op een heel botte en agressieve manier. De kunst is om vriendelijk, krachtig en oprecht te zijn. In plaats van heel kortaf nee te zeggen, kan je ook zoiets zeggen als ‘Ik waardeer dat je dit aan mij vraagt, Maarten, maar het gaat me niet lukken deze week.’ Of als je baas op het werk je iets vraagt: “Mijn planning zit helemaal vol. Maar ik wil het wel graag doen als je me laat weten welke andere taken niet gedaan moeten worden, of welke er uitgesteld kunnen worden.

Vind je het toch nog moeilijk om ook op deze manier nee te zeggen, dan is er nog een heel bijzondere tip die je kan helpen en dat is het uitstellen van jouw ja. Beloof jezelf om minstens een bepaalde tijd te nemen, bijvoorbeeld 5 minuten of 24 uur, vooraleer je ja zegt. Je zegt dan bijvoorbeeld: “Ik ga het bekijken in mijn planning, Dorothee, en ik laat je tegen morgenmiddag weten of het lukt.”

4. Delegeer meer

Wil je graag minder tijd besteden aan huishoudelijke taken? Je kan heel voordelig met dienstencheques hulp in het huishouden inhuren. Of je verdeelt de taken onder jouw gezinsleden. Ook kinderen willen of kunnen je helpen, waarom zou je hen niet wat meer inschakelen? Ben je zelf ondernemer, dan kan je heel wat taken uitbesteden, denk maar aan je boekhouding, het maken van een website en het schrijven van teksten. Ben je werknemer, dan kan je eens bekijken welke taken die jouw collega niet zo graag doet jij met plezier wil overnemen en omgekeerd: door het uitwisselen van taken wordt het werk voor iedereen plezanter.

5. Maak een planning

Een planning is beter dan een to-do-lijstje. Op een planning schrijf je namelijk niet alleen wat, maar ook wanneer je het gaat doen. Wil je meer tijd voor jouw hobby? Plan deze dan op voorhand in in jouw week, in plaats van op zondagavond te moeten constateren dat het er weer eens niet van gekomen is. Me-time en we-time zijn superbelangrijk om je goed te voelen, maak er dus op voorhand al specifieke momenten voor vrij. En wacht niet tot je toevallig eens veel tijd over hebt. We denken altijd dat we in de toekomst meer tijd gaan hebben dan vandaag. Maar dat is helaas een illusie. Tenzij je die tijd echt reserveert in jouw planning.

Wil je écht meer tijd winnen?
Wil je elke dag een uur extra vrijmaken? Lees dan Meer tijd in 12 stappen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als volwassene te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Meer tijd in 12 stappen
Lees dit als je meer dan 40 uur per week werkt
7 herkenbare timemanagement problemen. Met oplossing.

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.