Stop met je zorgen te maken over deze 10 dingen

 

Life coach geeft tips om met meer zelfvertrouwen en minder zorgen te levenMaak jij je ook soms zorgen over dingen waaraan je niks kan doen?

Stop ermee.

Het leven is te kort om je zorgen te maken over…

1. Het verleden

Het verleden is belangrijk om van te leren, maar het mag geen last op je schouders zijn. We zijn allemaal tegen hindernissen gebotst in ons verleden. Maar laat wat er met jou gebeurd is je niet afleiden van jouw persoonlijke doelen. Leer uit je moeilijke tijden, en vecht terug de volgende keer. De enige manier waarop iets dat al gebeurd is jou nog kan kwetsen, is doordat jij het toelaat.

2. Werk

Er zullen op je werk altijd projecten, klussen, en crisissen zijn. Niemand heeft een loopbaan zonder stresserende situaties. Houden van je werk helpt. Maar zelfs als je niet van je werk houdt, hoef je er niet gespannen van rond te lopen. Wanneer je niet op je werk bent, is er niets om je zorgen over te maken. Wanneer je wel op het werk bent, stroop dan je mouwen op en wees productief. Hoe minder zorgen je je erover maakt, hoe sneller het vooruitgaat. En bovendien: werk definieert niet wie je bent; jij definieert je werk.

3. Ouder worden

Ouder worden is voor velen beangstigend. En het is begrijpelijk dat je daarover stress kunt voelen. Maar je kan er toch niets aan doen. Je gaat ouder worden, of je dat nu wil of niet. Je kan het proces niet tegenhouden, maar je kan het wel omhelzen en het beste maken van jouw tijd.

Ouder worden is een deel van het leven. In plaats van je zorgen te maken over jouw verouderingsproces in de toekomst, geniet je beter van jouw huidige staat. Je zal maar één keer zo oud/jong zijn als vandaag. Dus doe alle leuke dingen die je altijd wou doen op deze leeftijd. Stop met te wensen dat je jonger was.

4. Wat mensen denken

Je aanpassen is een voordeel in bepaalde situaties, maar het is zeker niet de beste oplossing voor elke situatie in het leven. Er zijn periodes waarin je wat meer ‘low-profile’ kan zijn, maar voor het grootste deel (tenzij je geheim agent of een politiek leider bent) mag je je vrij voelen om los te laten en plezier te hebben. Los van wat mensen van jou denken.

5. Wat andere mensen doen

Wat maakt het uit welke nieuwe vriend Josje Huisman heeft of hoe de financiële toestand van Marco Borsato is? Brengt jou dat ergens verder in jouw leven? Stop met je zorgen te maken over hun drama.

En het gaat niet enkel over bekende mensen. Wanneer je constant volgt wat anderen doen, raak je zelf niet verder in je leven. Mensen die vooruit komen volgen hun eigen pad en maken zich geen zorgen over waar anderen naartoe gaan of wat ze doen.

6. Veiligheid en comfort

Het is fijn om een veilige en comfortabele plek te hebben. Een zekere mate van veiligheid en comfort is zelfs noodzakelijk. Maar je mag je niet té comfortabel gaan voelen in die cocon. Vroeg of laat zal je uit die comfortzone moeten breken en het echte leven ervaren.

Kansen grijpen is belangrijk in het leven. Wanneer je nooit een kans grijpt, kom je nooit op voor jezelf en zal je allicht niet veel fun beleven. Je leeft maar één keer.

7. Fouten

Maak je niet teveel zorgen wanneer je een fout maakt – niemand is perfect. Leer wat de fout veroorzaakte en wat je de volgende keer kan doen om ze te vermijden of om het resultaat te verbeteren. Uitvinder Thomas Edison zei dat fouten de sleutel zijn tot innovatie; enkele van de grootste uitvindingen zijn per ongeluk gedaan. Misschien moet je wel even boeten voor jouw fout, maar het is niet het einde van de wereld.

8. De lotto winnen

Er is niets mis met af en toe een paar euro aan de lotto uit te geven. Tenslotte is er altijd wel iemand die wint. Net zoals er altijd wel iemand… door de bliksem wordt getroffen of een meteoriet op zijn hoofd krijgt. Maar je hoeft daarop niet te wachten om actie te ondernemen. Waarom zou je wachten op de zeer onwaarschijnlijke situatie van de lotto te winnen om alles te geven wat je in je hebt?

Reken dus niet teveel op een externe factor om jouw dromen en doelen na te streven. En maak je geen zorgen over de lotto. Je zal je voelen alsof je al gewonnen hebt.

9. Alle andere dingen buiten jouw controle

Stop met je te irriteren aan alles wat buiten jouw controle valt. Misschien houd je niet van de regeringsmaatregelen, of vind je de terreurdreiging vreselijk. Maar er is niets wat je op dit moment kan doen. De makkelijkste manier om jouw stress daarover te verminderen is door te stoppen met te denken aan alle zaken die je niet kan controleren zodat je kan focussen op wat je wél kan doen op dit moment om iets op te lossen of om te genieten van deze dag.

10. Perfect zijn

Aanvaard jezelf met jouw fouten. Het leven is te kort om er al te lang bij stil te blijven staan. Test jouw eigen grenzen en je zal meer van het leven beginnen genieten.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen jouw doelen te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient !

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Verder lezen:
16 manieren om uit je comfortzone te stappen
3 dingen waar gelukkige mensen ja tegen zeggen
Hoe je leeft zonder spijt

P.S. Deel dit artikel met jouw netwerk door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Stop met je zorgen te maken over deze 10 dingen

 1. Ellebaut Christian zegt:

  Hier heb ik veel aan gehad Wim! Stemt tot nadenken en voel me gesteund. Bedankt!!

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Graag gedaan, Christian! Dankjewel voor jouw reactie.

  Like

 3. Rita Verbist zegt:

  Het is idd zo waar, het stemt tot nadenken en het in praktijk om te zetten. Het loslaten van de verkeerde gedachten is zo moeilijk .

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Rita.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.