7 goede voornemens die succesvolle mensen maken

Life coach geeft tips voor goede voornemensHet is weer de tijd van het jaar voor goede voornemens. Sommigen onder ons beloven plechtig om minder te eten, meer te bewegen, meer in het moment te leven, meer dankbaar te zijn. Misschien beslis je wel om de strijdbijl te begraven met dat familielid dat jou op stang jaagt.

Maar wat doen succesvolle mensen? Heb je ook al gemerkt hoe zij erin slagen om de belangrijkste dingen te identificeren en ze consistent gedaan te krijgen?

Wanneer je succesvolle mensen lang genoeg bestudeert, merk je welke voornemens zij consistent maken. En zo kan je er ook van leren. Dit zijn mijn 7 favorieten:

1. Besteed meer tijd aan jouw not-to-do-lijstje

Jouw tijd is een waardevolle schat die je investeert. Maak daarom een lijst van dingen die je niet (langer) gaat doen. Zo ben je in staat om meer van jouw kostbare tijd te investeren aan de weinige dingen die het meest belangrijk zijn.

2. Eerst de essentie, dan pas e-mail

Wat is het eerste dat je ’s ochtends doet op het werk? Voor velen onder ons is dat e-mail checken. We ontwaken met hernieuwde energie, klaar om de wereld aan te pakken, en dan… laten we ons onmiddellijk afleiden door een onbelangrijke e-mail.

In plaats daarvan kan je ’s ochtends de belangrijkste taak van de dag aanpakken en dan pas jouw e-mail verwerken.

3. Vind jouw ‘waarom’

Mensen kopen niet wat je doet, ze kopen waarom je het doet. Een loopbaan starten, of een onderneming, of eender welk project in jouw leven, moet gebaseerd zijn op jouw ‘waarom’. Want een goeie en duidelijke ‘reden waarom’ is de basis voor succes en geluk.

Jouw ‘waarom’ is het doel, de reden, of de overtuiging die jou inspireert om te doen wat je doet.

Als je nu niet weet waarom je jouw werk doet, of jouw onderneming runt, dan is die reden waarom vinden één van de waardevolste voornemens die je kunt maken.

Deze doelgerichtheid helpt jou om jouw inspanningen te richten op wat het belangrijkst is. Een ‘waarom’ vinden, maakt dus ook dat je slimmer gaat werken in plaats van harder. Daarover lees je hier meer.

4. Steun een goed doel

Gelukkig zijn er mensen die allerlei goede projecten hebben opgestart om de wereld beter te maken: ze voeden de hongerigen, ze redden het regenwoud, ze strijden tegen kanker. Ze doen goede dingen. Er is een goed doel voor iedereen, en eraan bijdragen zal jouw jaar gelukkiger maken. Beloofd.

5. Vind meer keuzes

Je kan je niet dankbaar en angstig voelen op hetzelfde moment. En een gegarandeerde manier om bang te worden is om je gevangen te voelen in een situatie. De remedie is keuze. Hoe meer keuzes je hebt, hoe minder gevangen – en hoe meer gelukkig – je je zult voelen. Dus wanneer je je dit jaar eens wat minder gelukkig voelt: brainstorm over jouw keuzes.

6. Wees verantwoordelijk

Welk resultaat wil je bereiken?

Wat staat er in de weg?

Hoe overwin je deze obstakels?

Deze drie eenvoudige vragen zullen je helpen om niet in een slachtofferrol te vallen.

Mensen die zich verantwoordelijk voelen, veranderen de wereld. Slachtoffers klagen alleen maar. Hier lees je waarom excuses nefast zijn voor jouw leven. 

7. Plan jouw vakanties (nu)

‘Het leven is kort,’ zeggen mensen. En dat is ook zo. Doe jezelf een plezier en plan vandaag al jouw vakanties voor het komende jaar. Plan ervaringen in voor het komende jaar waar je naar uit kijkt. Nog beter: zorg dat je élke week iets hebt om naar uit te kijken.

Wat zijn jouw voornemens of intenties voor het komende jaar? Heb je daarbij graag assistentie van een coach, neem dan gerust contact op. Dan gaan we er samen voor.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Meteen krijg je ook gratis het waardevolle werkboek om van het komende jaar jouw beste jaar ooit te maken.

Verder lezen:
Boek ‘Meer Tijd in 12 stappen’
Uitstellen of doorzetten? Of hoe een kikker kan helpen.
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.

P.S. Deel dit artikel met jouw netwerk door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 7 goede voornemens die succesvolle mensen maken

 1. Je hebt een mooie lijst verzameld Wim, maar zijn dit voornemens of belangrijke acties?

  Mijn inziens voornemens eerder dingen die je wilt gaan doen (meer sporten) of juist niet meer gaan doen (stoppen met roken). Tegelijkertijd vind ik het actieve element hierin wel zeer waardevol en belangrijk.

  Zelf werk ik overigens niet met voornemens, maar met doelen. Elk jaar kies ik er drie uit. Dit zijn ze voor dit jaar: http://www.lodiplanting.com/doelen-stellen/. In het artikel geef ook tips hoe mensen actieve doelen kunnen stellen.

  Heb jij alleen voornemens of ook doelen?

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Lodi.

  Een voornemen op zich is nog niet voldoende: belangrijk is om er een welgevormd doel van te maken om jezelf aan te zetten tot daadwerkelijke actie. Zo vind je hier 7 krachtige manieren om in actie te komen.

  Voor mij zijn doelen dus ook belangrijker dan enkel voornemens, maar vaak start het wel met een voornemen. Het is als het ware de wens-fase voor de doe-fase.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.