Zo krijg je eindelijk echt iets gedaan

Businesscoach en life coach geeft tips om actie te ondernemen.Dit is een veelgemaakte fout, ook onder heel intelligente mensen. Het is een fout die mensen maken zonder dat ze zich er bewust van zijn.

De fout heeft te maken met het verschil tussen bezig zijn met iets en actie ondernemen. Het lijkt op elkaar, maar het is lang niet hetzelfde.

Je kan bezig zijn met iets zonder dat je resultaat haalt. Actie ondernemen levert wel resultaat op.

Bijvoorbeeld:

 • Als ik in magazines en boeken op zoek ben naar een beter dieetplan, dan ben ik ermee bezig. Als ik echt een gezonde maaltijd eet, dan onderneem ik actie.
 • Als ik studeer voor een test, dan ben ik ermee bezig. Als ik de test effectief afleg, dan ben ik in actie.
 • Wanneer ik e-mails lees, dan ben ik ermee bezig. Als ik ze effectief beantwoord, of verwijder, dan neem ik actie.

Soms is ermee bezig zijn goed omdat het je toelaat om je voor te bereiden en te leren. Maar bezig zijn met iets zal op zichzelf nooit leiden tot het resultaat dat je wil bereiken. Je kan heel veel fitnessvideo’s kopen en toestellen aanschaffen, maar dat zal jou niet in een goede conditie brengen. Alleen de actie van de workout zal jou het resultaat geven dat je wilt bereiken.

Waarom verstandige mensen er toch mee bezig zijn

Als het bezig zijn met iets niet tot resultaten leidt, waarom doen we het dan? Soms doen we dat omdat we echt iets moeten plannen of meer over iets moeten leren. Maar veel vaker doen we dat omdat we het gevoel krijgen dat we vooruitgang boeken zonder dat we het risico op falen lopen.

De meesten onder ons zijn bedreven in het vermijden van kritiek. Het voelt niet goed om te falen of om beoordeeld te worden, en daarom vermijden we situaties waarin dat kan gebeuren. En dat is de belangrijkste reden waarom je vaker bezig bent met iets dan dat je echt actie onderneemt: je wil falen vermijden.

Door bezig te zijn met iets heb je het gevoel dat je dingen gedaan krijgt. Maar in werkelijkheid ben je gewoon maar aan het voorbereiden.

En als voorbereiding een vorm van uitstelgedrag wordt, dan moet je echt iets gaan veranderen.

Hoe neem je nu actie?productiviteitscoach time management

1. Plan je acties in.

Elk weekend schrijf ik een nieuw artikel en publiceer ik het. Dat is zo gepland. Ik vind dat fijn omdat ik weet dat ik effectief iets zal produceren. Ik krijg een resultaat, en dat geeft een goed gevoel. Voor zaken die je regelmatig moet doen, is dit een van de allerbeste benaderingen. Plan jouw acties en houd je aan je plan.

2. Kies een datum om van voorbereiding naar actie over te gaan.

Voor sommige doelstellingen helpt een dagelijks of wekelijks plan niet zo goed. Zeker voor zaken die maar een keer gaan gebeuren zoals jouw nieuw boek op de markt brengen, of een examen afleggen of een ander groot project voltooien. Deze zaken vragen sowieso wat planning. Maar ze vragen ook heel wat actie om ze te voltooien. Dan is het best om gewoon een datum te kiezen. Duid die aan op de kalender. Maak de datum publiek. Een harde deadline, dat is wat werkt om te stoppen met voorbereiden en echt actie te ondernemen.

Kies voor actie

“Bezig zijn met” zal jou nooit een resultaat geven. Actie wel.

Wanneer je bezig bent met iets, dan ben je aan het plannen en aan het leren. Dat zijn goede dingen, maar ze leveren jou geen resultaat op.

Ben jij bezig met iets, of onderneem je echt actie?

Als coach help ik mensen op een oplossingsgerichte en positieve manier om hun doelen helder te stellen en ze te bereiken. We bepalen samen de stappen en zorgen dat er écht vooruitgang wordt geboekt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Verder lezen:
7 krachtige manieren om in actie te komen
5 eenvoudige stappen om slimme actie te nemen
Hoe krijg je beweging in je plannen?

Tot slot

Wil je écht productief zijn? En meer tijd maken voor wat belangrijk is in jouw leven? Lees dan dit boek: ‘Meer tijd in 12 stappen’

P.S. Deel alsjeblieft dit artikel via de FacebookTwitter, en LinkedIn-knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van deze inzichten profiteren. En hoe meer actiegericht jouw omgeving is, hoe makkelijker voor jou om ook actie te ondernemen.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Zo krijg je eindelijk echt iets gedaan

 1. Lieve Neve zegt:

  Dag Wim, ik heb actie ondernomen en met resultaat. Als alles goed meezit komt er begin van volgend jaar een boek van mij uit. De titel blijft nog even geheim. Als je maar blijft geloven in je zelf komt men vroeg of laat de juiste mensen tegen die je helpen om je droom te verwezenlijken.
  MVG
  Lieve Neve

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dag Lieve,
  Dat is echt prachtig! Jij bent een van de weinigen met een ‘boek in hun hoofd’ die ook écht actie hebben ondernomen. Eerst al om het te schrijven, en nu ook om het uit te geven!
  Succes alvast met de verdere stappen!
  Wim

  Like

 3. goethalsart zegt:

  Heel mooi artikel,Wim.Ik heb het tot tweemaal toe gelezen.Het is eens een kijk op ons doen,vanuit een ander perspectief.Ik heb mezelf al vaak betrapt op het feit dat actie soms wat uitblijft.

  Like

 4. Charlotte De Mey zegt:

  Heel helder artikel Wim

  groetjes Charlotte

  >

  Like

 5. wimannerel zegt:

  Dankjewel, Charlotte!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.