Hoe krijg je meer wilskracht?

Lifecoach geeft tips voor meer wilskracht‘Ik zou graag meer wilskracht hebben’ schrijft Stefanie, ‘Want mijn gebrek aan zelfcontrole zorgt er nu voor dat ik teveel ongezond eet, te weinig aan beweging doe, maar ook dat ik te weinig spaar en teveel belangrijke dingen uitstel. Kan ik meer wilskracht bij mezelf kweken?’

Zelfcontrole is als een spier.

Uit wetenschappelijke testen blijkt dat, nadat mensen zelfcontrole moesten tonen in een taak, en daarna een andere taak met zelfcontrole moesten uitvoeren, ze slechter deden in de tweede. Het leek echt alsof ze minder energie hadden.

Het principe is dat je een bepaalde hoeveelheid wilskracht of zelfcontrole hebt. Maar hoe krijg je dan meer wilskracht? Beslissingen nemen put jouw wilskracht uit waardoor je daarna minder zelfcontrole hebt.

Wanneer mensen veel zelfcontrole moeten uitoefenen en hun wilskracht uitputten dan blijkt dat de beslissingen die ze daarna nemen van mindere kwaliteit zijn. Ze hebben meer de neiging om uit te stellen. Of alles bij het oude te laten. Of ze zijn minder geneigd om een compromis te vinden. Want een compromis is een complexere mentale beslissing. Wanneer je minder zelfcontrole hebt, heb je de neiging om te simplificeren en om meer simplistische beslissingen te nemen.

Een van de dingen die je kan doen is om minder beslissingen te nemen. President Obama, of misschien iemand van zijn staf, las over het onderzoek rond beslissingsmoeheid. Obama besliste dat hij enkel nog blauwe of grijze kostuums ging dragen. Hij zei: ik wil niet langer tijd besteden aan het beslissen over wat ik ga aandoen of wat ik ga eten. Ik heb moeilijker beslissingen te treffen.

En inderdaad, hoe meer je een bepaalde routine volgt, of op voorhand plant, of opereert op basis van een gewoonte, hoe minder druk je zet op het moment zelf en hoe minder wilskracht je nodig hebt. Dus: beperk jouw beslissingen om meer wilskracht over te houden.

Als je wil, dan kan het nog

Personal life coach geeft tips over verandering in je leven.Uitputting van wilskracht wil niet zeggen dat je er totaal geen meer hebt. Je kan het vergelijken met het gevoel van vermoeidheid wanneer je aan het sporten bent. Een vermoeid lichaam gaat van nature in een modus waarbij het energie tracht te behouden. Je kan nog altijd zo snel lopen als tevoren. De energie is er nog altijd. Maar het is de natuurlijke neiging van jouw lichaam om energie te conserveren wanneer het vermoeid raakt.

Uit onderzoeken blijkt dat je op korte termijn wel meer zelfcontrole kunt opbrengen. Met deze 4 tips lukt het.

1. Aan iemand anders denken die veel zelfcontrole heeft, die een goed voorbeeld is, helpt al.
2. Neem verantwoordelijkheid. Mensen die in een experiment plots werden aangeduid om de baas te zijn, toonden niet zo snel het effect van uitputting van wilskracht. Het effect werd uitgesteld.
3. Geloven dat je heel veel wilskracht hebt, helpt ook.
4. Motivatie. Als iets belangrijk is voor jou, dan kan je nog wel heel goed presteren ook al ben je vermoeid.

Wilskracht begrijpen helpt ziekte voorkomen

Dezelfde glucose-energie die je gebruikt voor zelfcontrole wordt ook door jouw immuunsysteem gebruikt om ziekten te bestrijden. Wanneer je ziek bent, ben je vaak snel vermoeid. Dat komt omdat jouw lichaam alle energiebronnen gebruikt om de ziekte te bestrijden.

Bij de eerste tekenen van ziekte, is het dus best om jouw werk te laten liggen en zoveel mogelijk te slapen. Op die manier laat je jouw lichaam alle energie gebruiken, en alle wilskracht, om te vechten tegen de ziekte.

Wat is de makkelijkste manier om jouw wilskracht snel te verhogen wanneer je vermoeid bent?

energie coach vermoeidheid voeding life coach1. Je kan best iets eten. Ook al is suiker niet gezond, het geeft je een snelle dosis energie. Maar dat moet je bekopen met een snelle crash van je bloedsuikerspiegel. Daarom zijn proteïnen beter want jouw lichaam zal die over een langere tijdsperiode verbranden.

2. Rust is goed. Over het algemeen komen zelfcontroleproblemen vooral voor bij mensen die onvoldoende slapen. Hoe langer mensen wakker geweest zijn, hoe meer zelfcontroleproblemen optreden. De meeste zaken lopen mis in de avonduren. Goede dieetvoornemens worden verbroken met een avondsnack, niet bij het ontbijt, of in de voormiddag. Impulsieve misdaden worden meestal na middernacht gepleegd.

Als coach help ik mensen om hun doelen zo helder te stellen dat er voldoende wilskracht wordt geactiveerd om ze ook te bereiken. We bepalen samen de stappen en zorgen dat er écht vooruitgang wordt geboekt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Verder lezen:
Hoe verhoog je jouw wilskracht?
Hoe hou je een nieuwe gewoonte vol?
Waarom je lui bent (en wat je eraan kan doen)

Tot slot

Ik heb nog een vraag aan jou: welk inzicht uit bovenstaand artikel spreekt jou het meeste aan? Of wat zou jij nog willen toevoegen?  Laat me alsjeblieft jouw antwoord weten in het commentaarveld hieronder.

Ik ben heel benieuwd naar jouw inzicht.

P.S. Deel alsjeblieft dit artikel via de FacebookTwitter, en LinkedIn-knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Hoe krijg je meer wilskracht?

 1. Ik kan mij grotendeels terugvinden in de uiteenzetting. Voor mij is een goede motivatie de sterkste pijler voor wilskracht. Ik geef hier twee persoonlijke voorbeelden.
  1. Toen ik de humaniora Grieks-Latijnse eindigde met slechts 63% liet de Directie mijn vader die mij naar de universiteit wilde sturen weten dat ik met zulk resultaat weinig kans miek om te slagen.
  Toch wilde pa mij een kans geven om Rechten te studeren in Gent. Dankbaarheid voor de geboden kans en met besef dat dit voor mijn ouders een zware financiële inspanning was en ook de geprikkeldheid te horen dat ik met 63% weinig kans had,hebben mij aangezet om mij met veel zelfdiscipline op de studies te concentreren. Ik volgde stipt de cursussen waar vele van mijn collega’s durfden ‘brossen, herhaalde regelmatig de lessen en durfde niet verliefd te worden uit vrees hierdoor te veel afgeleid te worden van de studies en tijdens de blokperiode zat ik iedere dag zes weken nn een 8 tot 9 uur lang op mijn kamer te studeren, enkel de zaterdagavond en zondagnamiddag en avond ontspande ik mij. Resultaat ik ben telkens geslaagd in de eerste zit en heb zelfs tweemaal onderscheiding gehad. Ik had het geluk de eerste onderscheiding te krijgen bij het eerste jaar wat een enorme opsteker was om door te zetten met dezelfde ijver en derhalve het zelfvertrouwen en de wilskracht aan te sterken.
  2. Ik ben ook sterk gemotiveerd om een goede gezondheid te behouden door o.a. veel te bewegen, op de voeding te letten …enz. Ik snoep echter zeer graag maar kan het volledig onder controle houden door die die motivatie en heb ik ook voldoende wilskracht om regelmatig uit mijn zetel te komen om even te gaan fietsen, wandelen of tuinieren. Daarna voel ik mij telkens weer opgeladen ook mentaal. Ik heb 7 jaar geleden een zware depressie gehad en ik ondervind nu nog meer dat bewegen ( en vooral in de natuur) de beste medicijn is hiertegen wat mijn psychiater ook beaamt.Besluit: nog een extra motivatie om meer te bewegen waardoor het gemakkelijker is je wilskracht te gebruiken.
  Één belangrijke opmerking echter; in de depressie kon ik niet voldoende wilskracht opbrengen om er uit te geraken en had ik ook medicijnen nodig om te genezen.

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie op dit artikel, Jaak! Ik waardeer het enorm dat je jouw verhaal hier wil delen!

  Like

 3. Thienpont Mieke zegt:

  Een boeiend en aangrijpend levensverhaal van Jaak,waar ik een goede leerschool aan heb.
  Daar ik ook het motto heb ;”als je iets echt wil,ga er voluit voor,en het lukt jou wel !”

  Geliked door 1 persoon

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Mieke!

  Like

 5. Pol Vigoureux zegt:

  Veel mensen hebben een grote hoeveelheid talenten en bovendien ook veel comfort. Toch zijn het dikwijls die mensen die hun talenten niet voldoende gebruiken. Mensen die grote inspanningen moeten doen om mee te kunnen, zowel fysisch als op school of op het werk, halen meestal betere resultaten. Belangrijk is dat de tweede categorie ook gelukkiger is. Door verslaving van TV, te roken ,alcohol te drinken en inspanningen te mijden takelt een mens af. Door moeilijkheden te overwinnen wordt men gelukkiger.

  Like

 6. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Pol!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.