9 tips om gelukkig te zijn op je werk

Loopbaancoach geeft tips voor geluk op het werkMeer mensen zijn ontevreden over hun werk of hebben psychische klachten door het werk. Dat wijst de jongste CM-geluksbarometer uit. Bijna een op vijf Vlamingen is niet tevreden op het werk. De motivatie en het enthousiasme over de job dalen en de psychische klachten door het werk nemen toe.

Ook al zijn de omstandigheden moeilijk, je kan ook zelf actie ondernemen om je eigen draagkracht te verstevigen. Dit onderzoek bevestigt opnieuw dat een van de belangrijkste dingen die het verschil maken tussen gelukkig zijn of niet, de eigen ingesteldheid is: veerkracht, optimisme, zelf de touwtjes in handen nemen. Zaken die we zelf kunnen verbeteren.

1. Kies om gelukkig te zijn op het werk
Geluk is grotendeels een keuze. Ik weet het, dat is een gedurfde stelling. Je hebt allicht niet de beste werkgever ter wereld, maar toch kan je ervoor kiezen om te focussen op de aspecten van jouw werk die je tof vindt. Vermijd negatieve mensen en roddel. Vind collega’s die je aangenaam vindt. Jouw keuzes bepalen grotendeels jouw ervaring.

2. Doe elke dag iets waarvan je houdt
Kijk eens naar jezelf: jouw vaardigheden en jouw interesses. En vind iets om te doen waarvan je elke dag kan genieten. Zelfs al doe je jouw huidige job niet graag, toch kan je altijd iets vinden. Natuurlijk kan je ook beslissen dat het tijd is om je huidige job te verlaten.

3. Neem je eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling in handen
Jijzelf bent de persoon die het meest te winnen heeft bij het ontwikkelen van jezelf. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw eigen groei. Uiteraard kan je specifieke hulp vragen aan jouw leidinggevende, maar kijk zeker naar wat jij persoonlijk wil bereiken.

4. Zorg dat je weet wat er gebeurt op het werk
Heel vaak klagen mensen over het gebrek aan communicatie van hun organisatie en hun baas. Inderdaad, vaak is een leidinggevende heel druk bezig met zijn/haar job en weet hij/zij niet wat jij al dan niet weet. Zoek de informatie die je nodig hebt om jouw werk effectiever te kunnen doen: ontwikkel een informatienetwerk en gebruik het, vraag assertief naar een wekelijkse meeting met jouw baas en stel vragen om te leren.

5. Vraag frequent feedback
Zeg je soms ‘Mijn baas geeft me nooit feedback, dus ik weet nooit hoe ik het doe’? Wanneer je zelf positief bent over wat je presteert, wil je vooral waardering. En als je niet positief bent over je eigen werk, dan ga je best op zoek naar hoe je kunt verbeteren. Vraag gerust jouw baas om feedback, en waarom niet, ook jouw interne/externe klanten.

6. Vermijd negativiteit
Kiezen om gelukkig te zijn op het werk betekent negatieve conversaties, roddel en negatieve mensen zo veel mogelijk vermijden. Want hoe positief jij je ook voelt, negatieve mensen kunnen een grote impact hebben op jouw gemoed.

7. Oefen professionele moed
Als je bent zoals de meeste mensen, dan hou je niet van conflict. We zijn ook niet getraind in het zinvol omgaan met conflicten en daarom denk je erover als eng en schadelijk. Een conflict kan ook zo zijn. Maar goed aangepakt kan het jou ook helpen in wat je doet en wat je wil bereiken voor jouw klanten. Maak van conflict een vriend en leer hoe je er productief mee kan omgaan.

8. Maak vrienden
Een collega als vriend hebben blijkt een belangrijke graadmeter voor geluk op het werk. Neem dus je tijd om collega’s te leren kennen.

9. Als al de rest faalt, zoek dan een job die je blij maakt
Als de bovenstaande ideeën jou niet gelukkig maken op je werk, dan is het tijd om jouw werkgever, jouw job of jouw loopbaan opnieuw te evalueren. Je wil de rest van je leven niet besteden aan werk dat je haat in een onvriendelijke omgeving. De meeste werkomgevingen veranderen namelijk niet zoveel. En ongelukkige medewerkers worden vaak nog ongelukkiger. Je kan eerst nog stilletjes glimlachen terwijl je op zoek gaat naar een andere job. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer je jouw huidige job kan verlaten met een brede glimlach.

Als coach help ik ook vaak mensen met vragen rond hun loopbaan zodat ze opnieuw geluk en voldoening vinden in hun werk. Wil jij ook profiteren van loopbaancoaching? Stuur me een bericht zodat ik je meer info kan bezorgen.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Ik hoor graag van jou welke tips jij toepast om je gelukkig te voelen op het werk, of welke uitdagingen jij hebt. Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.