5 krachtige vragen om jezelf elke avond te stellen

Life coach geeft 5 krachtige vragen om meer uit je leven te halenWanneer je vanavond gaat slapen en je denkt over jouw voorbije dag, hoe voel je je dan? Was het een geslaagde dag? Of een mindere dag? Was vandaag een representatieve dag voor wie je bent of wie je wil zijn?

Tracht jezelf enkele of alle onderstaande vragen te stellen om bewuster te leven. Het helpt je om een succesvoller en beter mens te worden.

1. Wat was het beste moment van deze dag?
Wat maakte me trots, gelukkig of dankbaar? Wat maakte me vrolijk of wat gaf me een gevoel van ‘yes, dit heb ik goed gedaan’?
Herbeleef heel even dat moment. Want je wil meer van die momenten in jouw leven. En te vaak vinden we ze vanzelfsprekend. Geniet ervan én wees er dankbaar voor.

2. Wat heb ik vandaag geleerd?
Wat kan ik beter doen? Welke lessen kan ik trekken uit de ervaringen van vandaag? Hoe had ik een situatie of gesprek beter kunnen aanpakken? Denk aan manieren om te verbeteren in de toekomst.

3. Met wie heb ik vandaag een connectie gemaakt?
Connectie is energie tussen mensen die zich gehoord en gewaardeerd voelen. Het geeft ons een gevoel van verbondenheid. Wie zijn vandaag de belangrijkste mensen voor jou geweest en wat doe je voor hen? Heb je hen laten merken dat je hen graag hebt? Of wat zou je morgen kunnen doen om hen te helpen of blij te maken? Soms zijn we zo druk bezig dat we de belangrijkste mensen in ons leven verwaarlozen. Deze vraag helpt je weer op het goede spoor.

4. Wat is het belangrijkste dat ik morgen wil bereiken?
Welk éne ding kan morgen het grootste verschil maken? Als je een to do-lijst hebt dan staat deze taak erop, allicht bovenaan of met een sterretje ernaast. Kan je deze taak zo vroeg mogelijk in je dag doen? Deze vraag helpt je om te focussen op wat essentieel is.

5. Hoe ga ik mezelf morgen uitdagen?
Groeien als mens wil zeggen dat je geregeld eens uit je comfortzone stapt: daag jezelf uit en ontdek iets nieuws over jezelf. Wat voor nieuws kan je morgen uitproberen? Welke uitdaging kan je jezelf stellen: bijvoorbeeld op het persoonlijke vlak zoals iets nieuws leren of uitproberen of op het sociale vlak zoals iemand aanspreken. Sommige zaken duren maar enkele minuten tot een uur. Het leven is een ontdekkingsreis. Ongeacht onze leeftijd, hebben we het nodig om elke dag nieuwe dingen uit te proberen. Wat kan jij morgen leren?

Ziezo. Vijf eenvoudige maar krachtige vragen die jou kunnen helpen om jouw leven nog beter te maken. Probeer ze vanavond al eens uit en merk hoeveel waarde ze jou brengen.

Laat je me weten welke vraag voor jou het beste werkt? Dat kan via het reactieveld hieronder of via een mail.

En deel je deze vragen met jouw netwerk? Bijvoorbeeld met de social media-knoppen hieronder. Als dank kan je hier een speciale versie van de 5 krachtige vragen downloaden om af te drukken: zo heb je ze bij de hand wanneer je gaat slapen: 5_avond_vragen

Meer lezen?
16 manieren om uit je comfortzone te stappen
Voel je 25% gelukkiger op 5 minuten
4 tips om krachtiger in het leven te staan

Ontvang je de wekelijkse tip via mail nog niet? Klik hier om je in te schrijven.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op 5 krachtige vragen om jezelf elke avond te stellen

 1. heinh zegt:

  Voor mij is de meest alarmerende/motiverende vraag die er tussen staat:
  Hoe ga ik mezelf morgen uitdagen?
  Als het al een paar jaar tegenzit, klap op klap krijgt, als vuil behandeld wordt en overleven een dagelijkse bezigheid is, dan weet je met die vraag dat dit allemaal niet de uitdaging is die je zoekt en zou willen aangaan maar je intelligentie een andere uitdaging nodig heeft. Excuses te over natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Hein.
  Over-leven is natuurlijk een enorme uitdaging, maar zoals je zegt niet echt de uitdaging die je zoekt.
  Net buiten onze comfortzone ligt de leerzone, daarbuiten ligt de paniekzone. Ik wens je toe dat je in de leerzone kan terechtkomen, en uit de paniekzone waar je voortdurend onder stress leeft.

  Geliked door 1 persoon

 3. Henk Deraedt zegt:

  Een goede manier je dag te overlopen en de volgende te plannen is het bijhouden van een dagboek. Persoonlijk doe ik dit ’s avonds of ’s morgens op de trein.

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor deze tip, Henk!
  In een dagboek kun je inderdaad niet alleen opschrijven hoe je dag is verlopen, maar je kunt ook kijken naar de toekomst. Wat zijn je dromen? Wat zijn je doelen? Schrijf deze op en hou in je dagboek bij hoe je ze waarmaakt.
  Daarnaast is een dagboek natuurlijk ook plezant voor later 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.