Hoe motiveer je jezelf?

Life coach geeft tips over hoe jezelf te motiveren.Heb je dat ook al eens meegemaakt: je bent aan het werk, kijkt op de klok, en ontdekt dat er uren zijn voorbijgevlogen, terwijl je geen idee hebt waar die uren naartoe zijn omdat je zo betrokken bezig was? Dat heet intrinsieke motivatie: iets doen omdat je het op zich al graag doet. Stel je voor dat je elke dag zegt: Ik ga niet werken, ik ga spelen. Wanneer je in dat licht kijkt naar nieuwe uitdagingen, dan zie je problemen als een manier om beter te worden. De voldoening van succes of zelfontplooiing is een interne motivator, en op zichzelf al een beloning.

Er bestaat nog een andere vorm van motivatie. Je doet zaken omwille van externe factoren zoals ergens voor betaald/beloond worden, of gestraft worden wanneer je het niet doet. Ook sociale druk of autoriteit vallen hieronder. Dat is extrinsieke motivatie.

Maar hoe zorgt een beloning voor motivatie? Geld is eigenlijk niet zo’n goede motivator, zeggen studies. Van zodra er geld bij komt kijken, zien we de taak als werk, en dus minder aangenaam. Sociaal-psycholoog Alfie Kohn illustreerde deze stelling met de volgende anekdote. Een oude man werd elke dag gepest door kwajongens uit de buurt. Op een dag had de man er genoeg van en verzon een list. Hij beloofde hen een euro als ze hem de volgende dag weer zouden pesten. De kinderen kwamen, scholden hem uit, incasseerden hun euro en vertrokken weer. De dag daarna verminderde de man het bedrag tot vijftig cent. En weer scholden de kinderen erop los. Toen de man hen de derde dag 25 cent in het vooruitzicht stelde, reageerden ze verontwaardigd. Voor zo weinig geld begonnen ze er niet aan. Vanaf dat moment werd de oude man niet meer gepest.
Ook de dreiging van straf werkt niet duurzaam als motivator, en angst evenmin.

Hoe raak (en blijf) je gemotiveerd?

1. Zorg dat je een doel voor ogen hebt. Of je nu terug in je kleren van vijf jaar geleden wil passen, of je wil in staat zijn om samen met je kinderen te rennen door het park, hou een doel in gedachten om positieve resultaten te bereiken.

2. Volg je vooruitgang op. Elke zaterdagochtend op de weegschaal de verloren (kilo)grammen zien, of vaststellen dat je eerst 5 minuten en nu al tien minuten na elkaar kan lopen, geven je de moed om door de onvermijdelijke periode van ontmoediging te geraken.

3. Gun jezelf een pauze. Wanneer je heel hard gewerkt hebt, heb je tijd nodig om je energiereserves weer aan te vullen.

4. Focus op wie je zal worden door je doel te bereiken. Door nu bewuste keuzes te maken, op het vlak van voeding, beweging of studie bijvoorbeeld, word je een beter mens.

5. Beloon jezelf. Maak van de weg naar het succes zelf een succes door beloningen een deel van het proces te maken: trakteer jezelf bijvoorbeeld op een juweeltje/uurwerk wanneer je 10 kilo bent afgeslankt of je geslaagd bent voor jouw examen.

Ben jij meer intrinsiek gemotiveerd, of meer extrinsiek gedreven? Belangrijk is dat je weet wat voor jou werkt. Met die kennis kan je jouw motivatie nog verder versterken. Boost jouw dominante motivator. Maar kijk ook eens hoe je jouw minder dominante motivator kan aanwakkeren. Want hoe meer motivatie je kan cultiveren, hoe meer succes je zal ervaren. En dat is uiteindelijk de bedoeling. Verhoog je motivatie en verhoog je resultaten.

Ik hoor graag van jou wat jou motiveert. Je kan jouw reactie kwijt onderaan deze pagina. Of wil je dit artikel delen via sociale media? Dat zou ik alvast heel fijn vinden: het motiveert me om meer tips voor jou te schrijven.

Lees meer:
10 manieren om jezelf weer te motiveren
Waarom deadlines goed voor je zijn
Hoe motiveer je jezelf om deadlines te stellen en ze te halen?

Als coach help ik mensen om met meer zelfvertrouwen hun leven naar het volgende niveau te brengen.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hoe motiveer je jezelf?

 1. Schitterend Wim, mooi verhaal over de “oude man en de kwajongens”.
  Graag voeg ik nog een aantal tips toe om de motivatie te maximaliseren.
  Dit is een artikel dat ik schreef voor leidinggevenden.
  Ik denk dat het ook waardevol kan zijn voor jouw lezers.
  http://www.schoolvoorleiderschap.be/jouw-motivatie-te-maximaliseren/

  Like

 2. Ingrid Langen zegt:

  Belangrijk om te weten waar je motivatie vandaan komt! Vooral wanneer je ‘m even kwijt bent: weet je waar je moet gaan zoeken. Dank je wel voor je inzichten!

  Like

 3. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor de extra tips, Bene.

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw feedback, Ingrid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.