De top 7 slechte gewoonten die je beter kwijtraakt

Personal life coach coacht op stoppen met slechte gewoonten.In plaats van enkel te focussen op wat je wil bereiken, is het ook heel zinvol om te kijken naar wat je kan verwijderen uit je leven.

Welke slechte gewoonten heb je vandaag die jouw vooruitgang of productiviteit belemmeren? We zijn wat we herhaaldelijk doen. Daarom: wat doe jij waarvan je wenst dat je het niet meer zou doen?

Het is een goed idee om een lijstje te maken van slechte gewoonten die je uit jouw leven wil verwijderen. Om jou hierin te lanceren, zijn hier de top 7 gewoonten die je beter kwijtraakt:

1. Streven naar perfectie.
Het hoeft niét perfect te zijn, als je maar actie onderneemt. Perfectionisten vinden het moeilijk om vooruit te komen omdat ze vaak verlamd raken door de angst om te falen. Weet dat het okee is om verder te gaan ook al is iets niet perfect. Het is beter om actie te ondernemen en desnoods onderweg nog iets aan te passen.

2. Te serieus zijn.
Breng lichtheid in je leven. Neem jezelf niet te ernstig. Glimlach meer in plaats van te fronsen. Hier vind je nog 40 dingen die je kan doen om gelukkiger te zijn.

3. Negatieve zelfspraak.
Beslis om milder te zijn voor jezelf terwijl je actie onderneemt. Laat dat negatieve stemmetje achterwege dat jou voortdurend naar beneden haalt wanneer je eens een fout maakt.

4. Je eigenwaarde van anderen laten afhangen.
Natuurlijk is het vaak interessant om de opinie van iemand anders te horen. Maar je mag jouw eigenwaarde niet laten afhangen van wat anderen over jou denken. Weet dat jij controle hebt over jouw leven en dat jij jouw eigen beslissingen neemt. Leef je leven niet volgens wat anderen willen.

5. Anderen altijd behagen.
Door op vragen van anderen altijd ‘ja’ te antwoorden om hen een plezier te doen, doe je jezelf geen plezier. Begin met jouw eigen tijd te waarderen door ook eens ‘neen’ te zeggen. Mensen zullen jou nog altijd respecteren als je een keer ‘neen’ zegt. Ook jij hebt tijd nodig om jouw batterijen weer op te laden. Hier vind je meer tips voor lovejunks.

6. Stress overwaarderen.
Nog al te veel worden mensen die ‘gestresseerd’ zijn daarom bewonderd. Het gaat soms zelfs zover dat wanneer je niet gestresseerd bent, sommige mensen denken dat je niet hard genoeg werkt! Dat is echte nonsens. Je hoeft niet gestresseerd te zijn om iets te bereiken in je werk en je leven. Heel wat superpresteerders zijn net relaxed, en aangenaam in de omgang. Overigens vind je hier een methode tegen stress en zorgen.

7. Negatieve mensen dulden.
Negatieve mensen zijn als vampieren die al jouw goede energie uit jou zuigen. Je raakt er vermoeid en lethargisch door, en dat maakt het moeilijk om productief te zijn. Neem daarom afstand van de negatieve mensen in jouw leven en omring je met positieve toppers, die jou inspireren en helpen om jouw doelen te bereiken.

Een makkelijke actiestap is alvast bovenstaande tips delen met jouw omgeving: hoe meer jouw familie, vrienden en collega’s zelf ook deze slechte gewoonten kwijtraken, hoe beter ook voor jou.

Ik ben ook benieuwd naar welke slechte gewoonten je zelf nog wil kwijtraken. Reageer gerust via het veld hieronder, of via het contactformulier.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De top 7 slechte gewoonten die je beter kwijtraakt

 1. Sonja Goed zegt:

  Hoi Wim, waar ik de meeste moeite me heb is om mezelf een schop onder mijn kont te geven en gewoon te beginnen…
  Ik wil een eigen fotografiebedrijf opstarten en vind het moeilijk om stapsgewijs een plan op te stellen en dan ook daadwerkelijk dagelijks de stappen te zetten die daarvoor nodig zijn.
  Heb je advies voor me?
  ps, ik vind je tips geweldig… zou je mij ook niet kunnen coachten? 😀

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dag Sonja, wat fijn dat je een eigen fotografiebedrijf wil opstarten!
  In dit stadium is het zeker aan te raden om te bedenken:
  a. Waarom wil je een fotografiebedrijf opstarten? Dus wat is de motivatie die je energie geeft en blijft geven?
  b. Wie is jouw doelgroep? (Heel specifiek: wie wil jouw producten/diensten, en wie wil er voor betalen)?
  c. Hoe ga je jouw aanbod in de markt zetten? (hoe verpak je jouw aanbod, welke prijzen ga je hanteren, hoe verzorg je jouw marketing)?

  Laat maar weten of je door een coachingtraject jouw bedrijf-opstart een boost wil geven. Mijn e-mailadres is wim@wimannerel.be

  Like

 3. Marie zegt:

  Dag Wim,

  Ik kan me best wel vinden in die perfectionist die veel dingen uitstelt omdat ze bang is om te falen. Om het niet meteen exact goed te doen. Maar ook in de andere slechte gewoonten eigenlijk…

  Je blogberichten inspireren! Alles wat ik op je site lees, helpt me vooruit. Super 🙂

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Marie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.