7 tips om te stoppen met een lovejunk te zijn

Life coach geeft tips voor lovejunks en peoplepleasersHeel wat lezers reageerden op het artikel met de lovejunk-test. ‘Wat kan ik er aan doen?’ is de meest gestelde vraag.  Een aantal mensen schrijven me dat ze door lovejunk te zijn niet alleen veel energie laten wegvreten maar ook  hun eigen noden en behoeften op het achterplan laten. Daarom deze 7 tips om te stoppen een lovejunk te zijn.

1. Word je ervan bewust dat je een lovejunk bent
Misschien ben je het al heel je leven. En is het een diep ingesleten gewoonte die geworteld is in de manier waarop je jezelf en de wereld ziet. Allicht zal je deze gewoonte niet onmiddellijk kunnen stoppen. Verwacht dat ook niet. Begin met op te merken wanneer je je gedraagt als een lovejunk. Wat zijn de omstandigheden? Welke mensen triggeren dit gedrag? Wat zou je de volgende keer anders kunnen doen? Een dagboek hierover bijhouden helpt.

2. Ken het verschil tussen van goede wil zijn en een lovejunk zijn
Het gaat er niét om dat je voortaan niets meer doet voor een ander. Merk op wanneer je écht iets wil doen voor een ander en wanneer je iets doet enkel omdat een ander het vraagt. Maak betere keuzes voor jezelf.

3. Begrijp vanwaar het komt
Kijk eens  terug in je leven: wanneer ben je hiermee begonnen? Hoe heb je het idee gekregen dat de behoeften van anderen belangrijker waren dan die van jezelf? Kreeg je als kind veel erkenning omdat je anderen hielp? Of had je angst dat je afgewezen zou worden als je niet deed wat anderen vroegen?

4. Besteed aandacht aan negatieve gevoelens
Als je merkt dat je boos, wrokkig, gefrustreerd of verdrietig bent na een interactie met iemand, vraag jezelf af of het is doordat je een lovejunk bent. Heb je zopas ingestemd met iets dat je eigenlijk niet wou? Heb je zopas iemand een leugen verteld om hem/haar goedgezind te houden? Vaak is lovejunk-gedrag zo diep ingebakken dat je het niet eens meer merkt bij jezelf, en de negatieve gevoelens die je achteraf hebt – of tegenover een bepaalde persoon voelt – zijn dan soms de enige aanwijzing.

5. Maak je geen zorgen over “egoïstisch” worden
Veel mensen die ik hierop coach zijn bezorgd dat ze (als) egoïstisch zullen (bekeken) worden wanneer ze hun eigen behoeften erkennen en leren ‘neen’ zeggen. In mijn ervaring bevinden lovejunks zich zo ver op de schaal, dat ze zelfs als ze hun gedrag radicaal zouden veranderen nog altijd genereuzer en liever zijn dan de meeste mensen. Dus maak je hier geen zorgen over! Echt egoïstische mensen kan het niet eens schelen dat ze egoïstisch zijn.

6. Besteed aandacht aan je lichaamshouding
Vermijd een ‘slachtofferhouding’ (voorovergebogen, klein, onderdanig) en haal diep adem terwijl je je hoofd rechtop houdt. Zeker wanneer je geneigd bent om alweer eens toe te geven.
Sta of zit recht en haal diep adem: het helpt jou om de beloftes aan jezelf te houden terwijl je onder druk staat van anderen. Jouw uitstraling zal ook maken dat anderen je minder zullen lastigvallen.

7. Laat je helpen
Als je omringd bent door mensen die je niet respecteren en hun wil aan jou willen opdringen, dan kan het wonderen doen om de hulp van een coach of counselor in te roepen. Die kan je helpen om jouw kracht opnieuw te vinden en je technieken aanleren om beter op te komen voor jezelf.

Wat is jouw ervaring hiermee? Hoe speelt het lovejunk-zijn jou parten? Ben je erin geslaagd om het te overwinnen, en zo ja, hoe? Ik hoor graag van je via de reactiebox hieronder.

Lees ook Hoe je mentaal weerbaar wordt
En lees verder 4 tips om krachtiger in het leven te staan

Als coach help ik mensen om met meer zelfvertrouwen hun leven naar het volgende niveau te brengen.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 7 tips om te stoppen met een lovejunk te zijn

  1. Bedankt Wim voor de tips. Persoonlijk stel ik vast dat het ingebakken zit sinds mijn jonge jeugd en ben ervan overtuigd dat het niet zomaar zal lukken. Maar met jouw tips indachtig zal het al wat schelen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.