Hoe overleef ik de eindejaarsfeesten?

Coach Wim in Psychologies Magazine life coach Wim Annerel

Psychologies interviewt life coach Wim Annerel

Voor Psychologies Magazine  werd ik als life coach geïnterviewd over omgaan met eindejaars- en kerststress.

Zo kreeg ik de vraag hoe je omgaat met opmerkingen van familieleden over jouw leven.

Bijvoorbeeld een koppel dat zich steeds moet verantwoorden: waarom ze nog niet getrouwd zijn of nog geen kinderen hebben?

Of krijg je altijd weer ongevraagd jobadvies van tantes en ooms? En heb je de indruk dat je je familie teleurstelt?

Hoe ga je om met die vragen?

Als jij er tegenop ziet om naar een familiefeest te gaan omdat je “vervelende” vragen over je privéleven verwacht, bedenk dan eerst deze drie dingen:

  1. De oom, tante, broer, zus,… die peilt naar jouw privéleven doet dat meestal niet vanuit een negatieve intentie. Vaak stellen mensen deze vragen uit beleefdheid gemengd met een stukje nieuwsgierigheid. En niet om jou in een hoekje te duwen of je te kleineren. Weten dat ze er niets slechts mee bedoelen, helpt al om je eigen stressniveau te verlagen.
  2. Als mens heb je gewoon het recht om iets te doen of niet te doen zonder jezelf te moeten rechtvaardigen. Je hebt het recht om zonder partner of kind te leven, je hebt het recht om wat langer te zoeken naar een job waar je je goed in voelt. Vaak voelen mensen de neiging om uit te leggen waarom ze niet in een standaardplaatje passen. Welnu, dat hoeft helemaal niet!
  3. Je familieleden verwachten niet dat je alles in geuren en kleuren, tot in de kleinste details uit de doeken doet. Ga ervan uit dat ze zelf snakken naar aandacht…van jou. Mensen houden er van om over zichzelf te spreken.

Met dit in gedachten bereid je je voor op de vragen die je verwacht. Zoek zelf een passende “tegenvraag” voor elke oom, nicht of broer waarvan je een vraag verwacht.

Deze tegenvraag moet gaan over iets waarover jouw familielid graag spreekt. Stel: je oom vraagt “of je al een lief hebt”. “Neen,” kan je eerlijk antwoorden, meteen gevolgd door “Hoe is het trouwens met de verbouwing bij jullie?”.

Of als je schoonvader zegt dat “je moet solliciteren bij de staat,” antwoord je “Bedankt voor de tip. Zeg, hoe was jullie reis naar de Provence?

Heb je echt geen zin om over een bepaald onderwerp te praten, omdat je het te persoonlijk of te pijnlijk vindt, probeer dat dan op een rustige manier duidelijk te maken. Humor kan hierbij helpen. Krijg je de vraag of je nog niet aan kinderen wil beginnen, antwoord dan bijvoorbeeld dat je spaart voor een vijfling. Waarschijnlijk krijg je dan geen verdere vragen meer…

Als coach leer ik jou hoe je meester wordt over jouw leven en de beste versie van jezelf wordt, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.