Is jouw leven een feest of een strijd?

foto coach surfer life coach Welk van de twee antwoorden je ook kiest, dit is de verkeerde vraag. Het gaat niet om het één of het ander. Waarom helpt dit zwart-wit denken jou niet verder?

Laten we een extreem voorbeeld nemen. Als je pijn hebt, chronische pijn, en je stelt je de bovenstaande vraag, dan is de pijn slecht. En moet hij weg uit je leven. Maar als medicatie of andere medische ingrepen niet helpen, dan zal je blijven vechten tot je helemaal uitgeput bent. Of je zinkt weg in passieve lijdzaamheid.

Maar wat als je een andere kijk op het leven aanneemt?

Wat als je het leven als een rollercoaster ziet?

Of als een zee met golven? Golven die je niet moet bedwingen, die je niet moet controleren. Maar waar je op kunt meebewegen.

Kan dat ook met pijn? Als je de pijn niet kunt veranderen, wat kan je dan wel nog doen? Je relatie met de pijn veranderen. De pijn onderzoeken en erbij blijven, in het hier en nu, en zien dat er ook kleur en nuance in zit.

Weg met perfectie

Voorbij goed en kwaad denken, is ook zien dat het leven nooit perfect is en tegelijk altijd perfect. Ik pleit niet voor het aanvaarden van alles wat niet perfect is. Als er een kiezelsteentje in je schoen zit, haal dat er dan uit. Als je auto een raar geluid maakt, breng hem dan naar de garage. Als je ziek bent, ga dan naar de dokter.

Wat binnen je macht ligt, doe dat. Maar wat je niet naar je hand kunt zetten, laat dat je leven niet vergallen. Misschien ben je wel ziek op oudejaarsavond en kan je niet naar dat feestje met vrienden of familie. Je hebt maar één zekerheid: er zijn veranderingen en er gebeuren onverwachte dingen. En dat is vaak wat ons pijn bezorgt: we denken dat we meer controle hebben dan we eigenlijk hebben.

Eén van de interessante elementen bij coaching is dat je je eigen belemmerende denkpatronen leert zien en daar bewust mee leert omgaan. Het draait erom op te merken, boven jezelf uit te stijgen en te zien hoe je neigingen om jezelf te manipuleren en je geconditioneerde reactiepatronen werken. En zo werk je aan echte vrijheid. Voorbij het feest, voorbij de strijd.

Als coach leer ik jou hoe je meester wordt over jouw leven en de beste versie van jezelf wordt, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.