Welke van de 4 tendencies ben jij?

four-tendencies-obliger-rebel-upholder-questioner-gretchen-rubinWaarom haal je die deadline op het werk wel, maar kom je de afspraak met jezelf om te gaan joggen niet na?

Of: hoe ga je om met verwachtingen van jezelf en van anderen?

Gretchen Rubin deelt in haar boek the Four Tendencies (de Vier Neigingen) mensen in vier temperamenten in, op basis van hoe ze reageren op externe en interne verwachtingen.

Het is maar één aspect van ons menszijn, maar het laat verbazend veel zien over onze motieven. Waarom mensen doen wat ze doen, en waarom mensen niet doen wat ze niet doen.

Rubin ontdekte dat mensen op vier verschillende manieren verwachtingen nakomen (of juist niet) en ontwikkelde het ‘Four Tendencies’ raamwerk.

Verwachtingen van jezelf zijn bijvoorbeeld een voornemen om twee keer per week te gaan sporten of om meer boeken te lezen. Verwachtingen van anderen zijn de dingen die je baas op het werk van je vraagt of een vriend die vraagt of je wil helpen met zijn verhuizing.

Iedereen probeert een balans te vinden tussen het voldoen aan interne en externe verwachtingen, maar niet iedereen doet dit op dezelfde manier.

Het raamwerk bestaat uit de volgende vier typen:

  • de Obliger (Gehoorzamer),
  • de Questioner (Vragensteller),
  • de Rebel,
  • en de Upholder (Handhaver).

Loopbaancoach over hoe je jouw hoogste potentieel bereikt

Kennis van de ‘Four Tendencies’ helpt je om meer uit het leven te halen. Letterlijk, want als het je lukt om te doen wat je je voorneemt, voel je je meer voldaan en tevreden. Als je weet welk type je bent, geeft jou dat het nodige inzicht om succesvoller om te gaan met verwachtingen.

Mogelijks herken je jezelf in alle vier de ‘tendencies’ wel een beetje, maar als het goed is, springt er één uit die jou het beste omschrijft.

De Obliger

Je komt plichtsgetrouw de verwachtingen van anderen na. Je bent makkelijk te motiveren als iemand op je wacht, als je een ander een plezier doet en als je van betekenis bent voor andere mensen of voor je organisatie. Je bent de typische ‘people pleaser’ die graag doet wat een ander van jou verwacht (of wat je denkt dat van jou verwacht wordt. Maar je vindt het veel moeilijker om te voldoen aan je eigen verwachtingen. Denk aan goede voornemens waar verder niemand op zit te wachten, of waar niemand anders belang bij heeft, zoals afvallen, solliciteren, minder koffie drinken, gaan joggen. Tenzij je natuurlijk met een vriendin gaat joggen, het feit dat zij op je rekent werkt dan weer wel om je aan je voornemens te houden.

Obligers kunnen soms heel moeilijk ontdekken wat ze nu eigenlijk zélf willen, omdat ze heel goed kunnen voelen wat iedereen om hen heen nodig heeft. En wellicht raken ze niet goed in actie zolang er geen externe stimulans is. Maar anderzijds zijn het de fijnste en makkelijkste mensen om mee samen te leven.

De Questioner

Zolang je begrijpt waarom iets gedaan moet worden en wat het belang ervan is, kom je zonder moeite iedere verwachting na. Je bent iemand die voldoet aan interne verwachtingen: je doet alleen dát waar je zelf van overtuigd bent. Alleen dat wat je zelf zinvol vindt. Minder suiker eten omdat dat volgens de wetenschap gezond is? Geen probleem. Je ouders naar het vliegveld brengen omdat er geen openbaar vervoer rijdt? Oók geen probleem. Maar wordt het beleid op het werk helemaal omgegooid zonder dat wordt uitgelegd waarom? Dan komt de Questioner in opstand. En dat anderen iets verwachten, iets nodig hebben, iets hebben afgesproken: het werkt niet als motivatie. Alleen als je zelf ergens van overtuigd bent, volgt het daarbij horende gedrag vanzelf. Dus natuurlijk zal je op tijd op jouw afspraken zijn, die voorbereiding maken waar een ander op wacht en de meeste van jouw taken uitvoeren. Tenzij je het onzin vindt.

Ben je een Questioner en merk je dat je toch moeite hebt om een goed voornemen te vervullen? Onderbouw het voornemen dan goed voor jezelf. Waarom wil je dit doen? En is er onderzoek naar gedaan? Wat zijn de ervaringen van anderen? Heb je een Questioner-collega? Dan zul je goede redenen en argumenten moeten geven om er iets van gedaan te krijgen.

Hoe jouw leven beter wordt door 5 simpele e-mails: tips van zelfvertrouwencoach en loopbaancoach

De Rebel

Je bent iemand die het liefst tegendraads doet. Rebellen doen alleen wat ze zelf willen, daarin lijken ze op Questioners. Maar ze verschillen in hun reactie op externe verwachtingen: Questioners volgen als ze de zin ervan snappen, maar Rebellen gaan juist vaak niet op een verwachting in, puur omdát het verwacht wordt, zelfs als het onlogisch is om de verwachting niet na te komen. Uitzonderingen zijn de nood om te overleven (iedere dag naar dezelfde job gaan) of passie. Als je ergens oprecht gepassioneerd over bent, zal je alles geven om een bepaald doel te bereiken. De Rebel zie je vaak aan het werk bij goede doelen of in een eigen onderneming. Maar een Rebel zal weigeren iets te doen simpelweg omdat het verwacht wordt.

Een tip voor de Rebel is om jezelf te identificeren met een bepaald doel. Als je jezelf ziet als iemand die iedere dag sport bijvoorbeeld, is het voor jou makkelijker om iedere dag te sporten. Het voelt oprecht en iets dat je doet omdat je nu eenmaal sportief bent. Is je vriend een Rebel? Dan werken uitdagingen en omgekeerde psychologie (“dat durf je zeker niet”) beter dan erop hameren dat hij iets voor je doet.

De Upholder

Je voldoet zowel aan jouw eigen verwachtingen als aan die van anderen, met evenveel toewijding en meestal met veel plezier. Je bent een gedisciplineerde volhouder, je bent betrouwbaar en stelt anderen niet teleur. Tenzij je jezelf een doel hebt gesteld dat onverenigbaar is met dat van een ander, en dan heb je er ook geen probleem mee om dat duidelijk te maken. Want jouw eigen voornemens en belangen wegen voor jou evenveel als de belangen van anderen.

Ben je een Upholder? Dan wil je leren prioriteiten te stellen, zodat je je niet verliest in onbelangrijke details en perfectionisme.

In welke van de Four Tendencies herken jij je? Laat het gerust weten in de reacties.

Als je eenmaal weet welke neiging je hebt en welk type de mensen om je heen zijn, kun je daar je voordeel uit halen. Je weet dan namelijk welke gewoontes voor jou werken en wat jij nodig hebt om te kunnen voldoen aan je eigen verwachtingen en die van een ander. En daarmee ook hoe je het beste uit jezelf haalt. En daar doen we het voor 😉

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om je te bevrijden van het patroon van overdreven bevestigingsdrang en people pleasing gedrag om zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 tips om te stoppen met een lovejunk te zijn
Ben jij een maximizer of een satisficer?
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Welke van de 4 tendencies ben jij?

  1. Luc zegt:

    Ik ben ongetwijfeld een “questioner”. Ik moet weten waarom en laat het gezond verstand primeren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.