Jezelf motiveren in 2023: dit zijn 11 makkelijke manieren om jezelf een boost te geven

motivatie en motiveren voor werkOp sommige dagen word je gemotiveerd wakker en ben je klaar om ervoor te gaan.

Maar op andere dagen voelt het al zwaar wanneer je opstaat en kom je moeilijk op gang en vind je nauwelijks jouw innerlijke drive.

Herken je dat?

Wel, voor die situaties heb ik de afgelopen jaren een aantal eenvoudige en slimme strategieën gevonden die voor veel mensen werken om weer in de juiste stemming te komen en om dingen gedaan te krijgen.

Dit zijn 11 favoriete gewoontes en tips om jezelf weer te motiveren.

1. Begin gewoon

Je hoeft niet te wachten op motivatie om aan de slag te gaan. Als je elke dag op een consistente manier wilt werken, moet je soms toch gewoon beginnen. En het grappige is dat nadat je een tijdje gewerkt hebt, het steeds makkelijker en leuker aanvoelt en de motivatie je inhaalt.

2. Begin heel klein

Wanneer een taak te groot en ontmoedigend aanvoelt, bestaat het risico dat je die gaat uitstellen. Splits het project daarom op in kleine stapjes en neem maar één stapje om vooruit te komen. Want het belangrijkste is om gewoon aan de slag te gaan en het momentum op te bouwen.

3. Laat je aanspreken

Vertel je vrienden wat je gaat doen via sociale media, via de telefoon of in het echte leven. Vraag een of meer van hen om jou en jouw vooruitgang regelmatig te controleren. Als je dit doet, zul je veel minder snel proberen om onder de afspraken uit te komen of bij het eerste obstakel op te geven.

4. Laat je motiveren

Breng minder tijd door met negatieve mensen die de dingen altijd langs de sombere kant bekijken. En breng meer van de tijd die je nu hebt vrijgemaakt door met enthousiaste of gemotiveerde mensen en laat hun energie naar jou overvloeien.

Beperk je ook niet tot de motivatie die je kunt krijgen van de mensen in je omgeving. Er is een overvloed aan motiverende boeken, podcasts, en blogs die je kunt gebruiken om je motivatie op te krikken of te vernieuwen.

Een van de eenvoudigste dingen die ik doe als ik weinig energie of motivatie heb, is muziek draaien die vrolijk is en/of me op een of andere manier inspireert. Een pauze met een paar liedjes of er een tijdje naar luisteren terwijl je werkt, werkt meestal goed.

5. Wees mild voor jezelf als je struikelt

Het is zo makkelijk om in de val te trappen en jezelf op de kop te zitten als je mislukt. Maar je voelt je alleen maar slechter en minder gemotiveerd. Dus wees de volgende keer mild voor jezelf, zet jezelf terug op het pad waar je was en neem een klein stapje vooruit.

Om die tegenslagen waardevoller te maken, ga je er beter constructief mee om. Als je struikelt, vraag jezelf dan af: wat is een ding dat ik kan leren van deze tegenslag? Houd die les dan in je achterhoofd en onderneem actie om wat je doet te verbeteren.

6. Herinner jezelf aan het waarom

Als je ongemotiveerd bent en weinig energie hebt, is het makkelijk om uit het oog te verliezen waarom je iets doet. Neem dus een paar minuten de tijd en schrijf jouw top 3 redenen op om dit werk te doen, een opleiding te volgen, te sporten, dat extra geld te sparen of iets anders. Hang dat briefje op een plek waar je het elke dag kunt zien of bewaar het in je smartphone zodat je er makkelijk bij kunt wanneer je een motivatieboost nodig hebt.

7. Vergelijk jezelf met jezelf

Zie hoever je bent gekomen in plaats van jezelf en je motivatie te laten leeglopen door jezelf te vergelijken met anderen die zover op je voorliggen.

8. Maak er een vriendschappelijke wedstrijd van

Maak er een vriendschappelijke wedstrijd van met een vriend of collega om bijvoorbeeld een saaie of routinematige taak als eerste af te maken. Alleen al dat wedstrijdelement kan de boel opvrolijken. En als je wilt kun je ook een kleine prijs toevoegen voor extra motivatie, zoals de winnaar die een stuk taart of een drankje krijgt van de ander.

9. Herinner jezelf aan de negatieve gevolgen

Je kunt jezelf ook motiveren om weer aan de slag te gaan door te kijken naar de negatieve gevolgen van op je huidige pad te blijven. Stel jezelf de vraag: Wat zullen de gevolgen zijn als ik nog een jaar op deze manier doorga? En als ik dat nog eens vijf jaar doe?

10. Wees dankbaar voor wat je hebt

Wanneer de motivatie laag is, is het gemakkelijk om je leven door een negatieve bril te bekijken. Om jezelf weer op te laden, stel jezelf een vraag als: Wat zijn drie dingen in mijn leven die ik soms als vanzelfsprekend beschouw, maar waarvoor ik dankbaar kan zijn? Bijvoorbeeld: een dak boven mijn hoofd, schoon water en geen honger hoeven te lijden.

11. Wissel af

Sleur is dodelijk voor de motivatie. Dus wissel dingen af. Maak van een taak een wedstrijd met jezelf of met iemand anders. Als je traint, varieer dan wat je doet in plaats van door te gaan met de bewegingen. Luister naar muziek en podcasts waar je normaal niet naar luistert. Nieuwe input en variatie zijn vaak een goede manier om de motivatie hoog te houden (of op te laden).

Als life en mental coach help ik jou om de motivatie in jezelf te vinden en doelen te stellen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe blijf je gemotiveerd, zelfs als het moeilijk wordt
De meest effectieve manier om jezelf te motiveren
Stel loopbaanbegeleiding niet langer uit: laat je nu (bijna gratis) begeleiden

timemanagement boekWil je meer tijd winnen?

Wil je elke dag een uur extra vrijmaken? Lees dan het boek Meer tijd in 12 stappen.

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Jezelf motiveren in 2023: dit zijn 11 makkelijke manieren om jezelf een boost te geven

 1. shivatje zegt:

  Jezelf motiveren en je niet laten leiden. Dan geef je pas jezelf een boost. Want nu laten de mensen zich hangen aan gepraat van iemand. Maar zoiets kan ook demotiverend werken en dan blijf je gewoon hangen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Zeker! Dankjewel voor jouw aanvulling, Aum Shanthi!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.