7 eenvoudige manieren om jouw doelen nog dit jaar te bereiken

doelen stellen met lifecoachHoe kan je de doelen die je jezelf stelt ook echt bereiken?

Hier zijn zeven eenvoudige stappen die ervoor zorgen dat je je doelen realiseert.

Volg deze stappen om nog dit jaar verandering in jouw leven te zien.

1.    Bepaal je focus

Begin klein: kies twee of drie gebieden, thema’s of onderwerpen waaraan je wil werken.

Al te vaak stellen mensen zich een hele waslijst aan doelen, waarna ze uiteindelijk helemaal niets doen of verwezenlijken.

Verandering vraagt heel wat mentale energie, dus kies zorgvuldig. Welke gebieden kan je zoal kiezen om je op te focussen? Denk aan jouw fysiek, jouw persoonlijke ontwikkeling, jouw emotionele leven, zingeving, jouw financiën en jouw relaties.

2.    Hou de lange termijn in je achterhoofd, en zet je doelen in op de korte termijn

Wil je 20 kilo afvallen? Prima, op de lange termijn kan dat zeker lukken. Maar denk om te beginnen even aan de korte termijn. Dus niet: ik wil 20 kilo afvallen tegen volgende zomer; maar wel: ik wil deze maand 2 kilo afvallen.

Dat zorgt voor twee dingen. Het maakt je doel urgent: de deadline is kort, dus actie is nodig. En twee: het bereiken van zo’n korte termijn-doel zorgt voor regelmatige overwinningen. En dat is wat je echt een goed gevoel geeft: telkens je weer een doel hebt gehaald!

3.    Beloon jezelf bij het bereiken van je doel

Ben je die 2 kilo afgevallen? Mooi zo, beloon jezelf dan, bijvoorbeeld met een chocoladebrownie. Eéntje, wel te verstaan, daarna ga je terug naar je doel voor de volgende maand, en de volgende.

Dat brengt plezier in het proces: je kijkt uit naar de beloning, en kan jezelf eraan herinneren dat je nog maar één of twee weken te gaan hebt daarvoor.

4.    Herinner jezelf elke dag aan je doelen

Hang je doelen ergens op waar je ze dagelijks ziet, zo blijven ze in je gedachten en bewaar je je focus. Denk aan de badkamerspiegel, het dashboard van je auto, je computer of de koelkast.

Je doelen regelmatig zien en herlezen zorgt ervoor dat je verleidingen beter kan weerstaan en niet ‘vergeet’ dat je eigenlijk naar een doel toewerkt wanneer je bijvoorbeeld wil bestellen op restaurant.

5.    Vind een buddy die jou ter verantwoording roept

Kies iemand die je respecteert en vertrouwt, en die jou op regelmatige tijdstippen kan vragen hoe het gaat.

Zorg ervoor dat je iemand kiest met een aanmoedigende houding, die jou terug kan motiveren wanneer je het even moeilijk hebt. Wanneer je even bent afgeweken van je pad, kan die zeggen: niet erg, volgende week gaat het vast beter. En wanneer het goed gaat: prima, doe zo voort, ik hoor je volgende week! Op deze manier kijk je uit naar je vaste aanmoedigingsafspraak.

6.    Maak een lijst van alle voordelen bij het halen van je doel

Waarom doe je het eigenlijk? Wat zal het voor jou betekenen om dit doel te bereiken?

Ga er even voor zitten en maak een lijst van alle voordelen die het behalen van je doel jou zal brengen. Dat kan een betere conditie zijn, kleren die beter zitten, meer zelfvertrouwen, enzovoort.

7.    Zoek een partner

Een buddy is iemand die je aanmoedigt van aan de zijlijn, een partner is iemand die samen met jou de wedstrijd loopt. Kies iemand met hetzelfde doel, of, als dat niet kan, een ander groot doel op ongeveer dezelfde termijn. Zorg er alleen voor dat de ander ook écht wil veranderen, zodat je niet opgezadeld zit met iemand die alleen maar klaagt over hoe lastig het is, en jou meesleept in de negativiteit.

Heb je al doelen gezet voor het komende jaar? Goed zo! Om zeker te zijn van je succes, bekijk ze even in het licht van de bovenstaande ideeën. Levert dat nog aanpassingen op?

Heb je nog geen doelen gesteld, en vind je het moeilijk om doelen te kiezen, begin dan bij tip 1: bepaal je focus.

Als je zeker was dat je niet kon falen, welk aspect van jouw leven zou je dan eerst veranderen?

Gefeliciteerd, je hebt net je focus gevonden!

Als coach help ik jou om jouw doelen helder te stellen en te bereiken, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou
in een wekelijkse mail. Mis deze niet.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Meer tijd in 12 stappen
Een radicale oefening om meer tijd vrij te maken voor wat écht belangrijk is
De 10 toptips om meester te worden van jouw to do-lijst

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.