Doelen zijn zoals goede voornemens met nieuwjaar. Ze worden vaak gemaakt. Maar zelden bereikt.
De meeste mensen beschrijven een doel als een ambitie, iets om naar te streven of naartoe te werken.
Deze omschrijvingen impliceren dat jouw doel moeilijk is om te bereiken. Dat je wel een kans hebt om het te bereiken, maar evengoed dat het niet zal lukken.
Stel dat je jouw doelen 90% of meer van de tijd bereikt (dat zou al ongelooflijk zijn), dan zou je dus nog altijd 10% van de keren falen, niet?
En als je – wat meer realistisch is– 60 à 70% van de keren jouw doel bereikt, dan faal je dus 30 tot 40% van de keren.
Wanneer je dan opnieuw een doel stelt, hoe zelfverzekerd ben je dan nog in iets waarin je al 30 tot 40% faalt?
Maar hoeveel succes heb je bij het…houden van een belofte?
Ik durf te wedden dat wanneer jij belooft om iets te doen er veel meer kans is dat je het effectief doet dan wanneer het enkel een doel is.
Waarom? Bij het beloven van iets treedt jouw waardensysteem in werking. Een belofte inlossen is in ons brein veel belangrijker dan een doel omwille van deze drie redenen:
- Aan een belofte zijn emoties verbonden
Je voelt verantwoordelijkheid wanneer je iemand iets belooft – of jij het nu zelf bent of iemand anders. Je bent dus veel sterker emotioneel verbonden met een gemaakte belofte. En daarom zal jouw brein deze belofte ook een veel hogere prioriteit geven.
- Een belofte houdt succes in
Jouw brein weet dat wanneer je vroeger al dingen hebt beloofd, je die ook (bijna) altijd hebt bereikt. En daarom streeft het ernaar om dat te blijven doen. Jouw onderbewuste weet ook dat het in staat is om een belofte te houden. En het weet dat je je goed zult voelen wanneer je doet wat je beloofde.
- Een belofte maakt van jouw onderbewuste een bondgenoot
Wanneer je een doel stelt, kan je makkelijker falen. Daarom zal jouw onderbewuste zich bij een doelstelling vaak opstellen als een overbeschermende ouder. Een ouder die niet wil dat je risico’s neemt, uit angst dat je zal falen.
Jouw onderbewuste werkt zo vaak doelen tegen. Maar wanneer je een belofte maakt, gebeurt net het omgekeerde.
Jouw onderbewuste neemt dan de rol op zich van een helpende ouder in plaats van een overbeschermende ouder.
Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen als ‘doel’ stellen om te stoppen met roken en iemand ‘beloven’ dat je stopt met roken.
Wanneer je je als ‘doel’ stelt om te stoppen met roken dan zijn er weinig gevolgen aan (tenzij voor jezelf) wanneer je faalt om dat doel te bereiken. Maar wanneer je iemand die je graag ziet effectief ‘beloofde’ dat je ging stoppen en je bent toch opnieuw beginnen te roken, dan zou je bang of gegeneerd zijn om toe te geven dat je faalde in het houden van jouw belofte aan die persoon die je graag ziet.
Want falen om een belofte te honoreren leidt tot een emotionele reactie van schaamte of teleurstelling. En jouw onderbewuste wil vermijden dat je deze gevoelens ervaart, want het wil jou daartegen beschermen. Zelfbehoud is nu eenmaal het belangrijkste doel van jouw onderbewuste.
Dus wil je meer succes hebben in je leven, en jouw onderbewuste laten meewerken in plaats van tegenwerken, maak dan een belofte.
Ben je nu klaar om jouw doel om te zetten in een belofte? Neem dan de eerste stap vandaag. Noteer een doel dat je nu hebt en verander het dan in een belofte:
Doel:__________________________________________________________
Belofte:________________________________________________________
Hoe voelde dat?
Als zelfvertrouwencoach help ik jou om in jezelf te geloven en om echt te kunnen worden wie je wil zijn, in plaats van er enkel over te dromen.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Hoe maak je goede voornemens en hoe houd je je eraan?
Wat zegt de wetenschap over goede voornemens?
Beloof jij jezelf een toffere job?
P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!
Een doel stellen is soms moeilijk omdat men het op een moment doet dat je er niet klaar voor bent. Of je doel te hoog gegrepen is.
Aum Shanthi
LikeLike