Hoe je dingen gedaan krijgt

Zo krijg je dingen gedaan van jezelfKen je dat: je stelt doelen, maar dan vertoon je uitstelgedrag? Je maakt een to-dolijstje, maar je voert er niets van uit? En dat niet één keer, maar telkens opnieuw.

Wat is het probleem hier? Waarom zijn we zo goed in het bedenken van wat we te doen hebben maar zo slecht in het echt uitvoeren ervan?

En (de meeste) timemanagementcursussen helpen hier ook niet bij. Dat komt omdat ze een essentiële stap missen: jouw gevoel.

We kunnen onze emoties niet wegdenken. En door de structuur van ons brein is het zelfs zo dat, wanneer gedachten en gevoelens in strijd zijn met elkaar, onze gevoelens bijna altijd winnen.

Om iets te plannen is het nodig dat we denken, maar om te handelen is het nodig dat we voelen.

Oké, maar hoe krijgen we dan onze gevoelens zover dat we echt iets gedaan krijgen? Dit zijn de noodzakelijke drie stappen.


1. Raak in een ‘positieve staat’ 

Wanneer tonen we het meest uitstelgedrag? Wanneer we ons slecht voelen. We gaan dan iets anders doen om ons beter te voelen.

Onderzoek toont aan dat geluk jouw productiviteit verhoogt en je succesvoller maakt. Optimisme helpt om dingen gedaan te krijgen. Maar hoe raak je optimistisch als je je nog niet zo voelt?

Hou jouw vooruitgang in de gaten én vier die ook. Niets blijkt meer motiverend dan vooruitgang. Dat toont Harvard-onderzoekster Teresa Amabile aan: “Van alle positieve zaken die invloed hebben op ons (werk)leven is de sterkste het vooruitgang boeken in zinvol werk. En de krachtigste negatieve factor is achteruitgang of tegenslag in dat werk.

2. Beloon jezelf

Beloningen voelen goed. Straffen voelen slecht. Daarom kunnen ze allebei helpen om jezelf te motiveren.

Dus trakteer jezelf telkens wanneer je iets van jouw to-dolijst gedaan krijgt.

Vind je het moeilijk om een geschikte beloning te vinden die jou in actie zet? Wat denk je dan van een belofte zoals deze: geef jouw vriend 100 euro. Wanneer je een taak gedaan krijgt tegen 17u00, krijg je deze 100 euro terug. Wanneer je ze niet af hebt, verlies je die 100 euro… waarmee jouw to-dolijst plots heel wat gevoel oproept!

3. Laat je sociaal onder druk zetten

Omring jezelf met mensen die al zijn zoals jij wil zijn. Het zal je makkelijker vallen om te doen wat je zou moeten doen. Wanneer je lid wordt van een groep die al doet wat jij wil doen, wordt het plots veel realistischer.

Dit is onder meer voor een gezonde levensstijl aangetoond: wanneer je je omringt met mensen met een gezonde levensstijl verbetert ook jouw eigen gezondheid. Idem voor mensen met een gezonde ambitie om vooruit te komen in het leven.

Betrek anderen in het bereiken van je doelen: het werkt! Stuur dit artikel naar minstens twee van je vrienden en start met elkaar ter verantwoording te roepen. Zo is er iemand buiten jezelf die jou in de gaten houdt en je helpt te motiveren. Alles is makkelijker – en plezanter- met vrienden.

Om samen te vatten

Neem jouw to-do lijstje erbij en stop met er al te rationeel naar te kijken. Zet jouw emoties in gang : raak in een positieve staat, beloon jezelf en laat je sociaal onder druk zetten.

Je kan dit! En geloven dat je dit kan is zelfs de eerste stap. Onderzoek toont aan dat hoe mensen over zichzelf denken een enorm effect heeft op succes.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om in jezelf te geloven en om echt te kunnen worden wie je wil zijn, in plaats van er enkel over te dromen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe krijg je anderen gemotiveerd?
Wat te doen als je zelf niet gemotiveerd bent?
Hoe krijg je weer voldoening in je werk?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoe je dingen gedaan krijgt

  1. shivatje zegt:

    Door je voor iets open te stellen krijg je iets voor elkaar of gedaan. Dan kan je ook voor de 100% geven of ervoor gaan.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.