Stop hiermee en word wie je wil zijn

Hoe je start met wat je echt wil doenHet kan lastig zijn om eindelijk te starten met wat je echt wil in het leven.

Of het nu gaat om sporten, je eigen zaak beginnen, een boek schrijven of de wereld zien.

Maar vaak maken we het lastiger dan het eigenlijk is, door onszelf in te weg te staan.

Dit zijn 3 dingen waarmee je moet stoppen om te kunnen doen wat je echt wil doen en om echt te kunnen worden wie je wil zijn, in plaats van er enkel over te dromen.

1. Stop ermee het enorm te maken in je hoofd

Hoe meer je nadenkt over wat je wil doen, hoe groter en moeilijker het lijkt te worden in je hoofd. En wanneer je blijft nadenken over alle mogelijke opties, wordt het ook nog eens enger en meer beangstigend.

Stop daarmee, en doe in plaats daarvan dit:

Informeer je bij anderen die dezelfde weg zijn gegaan als jij. Kennis over hoe het anderen verging, maakt korte metten met alle vage angsten over wat er zou kunnen gebeuren.

– Haal diep adem, kalmeer, en vraag jezelf dan af: wat is realistisch gezien het ergste wat kan gebeuren? Vaak is dat helemaal niet zo erg als je wel dacht. Het kan even pijn doen, maar het is iets wat je kan aanpakken.
Dit inzicht kan jouw gepieker al heel wat verminderen.

2.  Stop met alles te willen controleren

Uiteraard helpt het om voorbereid te zijn, en al wat kennis te hebben. Maar wanneer je probeert alles te controleren, elk detail 50 keer overdenkt en aanpast om toch maar geen fouten te maken, wordt het een valstrik.

Stop daar dus mee, en dit is wat je wél kan doen:

Bedenk dat je zal struikelen, en dat het okee is. Het gebeurt met iedereen die zijn of haar comfortzone verlaat. Het is ook iedereen overkomen die je bewondert, of die je ziet als een inspiratie. Falen is simpelweg een onderdeel van intens leven. Nadenken over wat je kan leren van een fout is onmisbaar voor wie wil groeien en verbeteren.

Zet een tijdslimiet voor kleine beslissingen. Wanneer je blijft overwegen, zet dan een tijdslimiet wanneer je een beslissing moet nemen. Dat kan wat eng lijken: begin dus klein, met bijvoorbeeld 30 seconden om te beslissen of je zal sporten of een e-mail beantwoorden. Doe dat een tijdje, en ga dan over naar iets grotere beslissingen, en nadien nog grotere.

3.  Stop met denken dat jouw start groot en spectaculair moet zijn

Heb je een groot doel of een grote droom, dan denk je makkelijk dat je actie ook groot moet zijn, om je doel te kunnen bereiken. Maar dat klopt meestal niet.

Zo doe je het wel:

– Begin klein. Stel jezelf de vraag: welke kleine stap kan ik vandaag nemen om dichter bij mijn doel te komen? Doe dan precies dat. En morgen kan je dan dezelfde vraag opnieuw stellen.

– Focus op de kleine stap. Je neemt enkel die ene actie, niets meer. Anders kan je verstrikt raken in je gedachten, van je pad afdwalen of angstig worden. Hou je aandacht bij deze ene actie, en neem de stap vooruit. En daarna de volgende. Deze acties bouwen dag na dag aan iets groter, en voor je het weet ben je een heel eind op weg naar je doel.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om te doen wat je echt wil doen en om echt te kunnen worden wie je wil zijn, in plaats van er enkel over te dromen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Zo raak je uit de ratrace en bereik je toch je doelen
De 3 belangrijkste vragen om jouw doelen te verwezenlijken
Is jouw droom om een nieuwe job te vinden?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.