7 gewoontes die jou gelukkiger maken

Lifecoach en loopbaancoach geeft 7 gewoontes die jou gelukkiger maken  Drie op de tien Vlamingen voelen zich niet gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek van WHY5Research.

Geluk is nochtans iets waar we allemaal naar streven. Elk doel dat we stellen, elke relatie die we aangaan en elke reis die we maken is echt een poging om geluk te voelen.

Ieder van ons zoekt geluk. En het komt in verschillende vormen. Maar wat een enorme invloed heeft op het al dan niet ervaren van geluk zijn…onze gewoontes.

Daarom geef ik je graag 7 gewoontes mee die, als je ze consequent toepast, een meetbaar verschil in jouw leven creëren.

1. Stem jouw doelen af op wat je echt waardevol vindt

Wat wil je bereiken in je leven? Waarom wil je dat bereiken?

Als jouw doelen niet goed zijn afgestemd op jouw kernwaarden, dan ontstaan er innerlijke conflicten.  En met een innerlijk conflict is het moeilijk om je gelukkig te voelen. Daarom doe ik in loopbaancoaching vaak een waardenoefening.

Tip: Merk je dat jouw doelen en jouw waarden niet in dezelfde lijn liggen, verander dan vandaag. Stel een nieuw doel voorop dat is afgestemd op wat je echt waardevol vindt in je leven. Of stop met het nastreven van iets dat eigenlijk niet zoveel  betekent voor jou.

2. Visualiseer het best case scenario

Bedenk jij altijd wat er allemaal fout kan gaan? Dat heeft een voordeel: je gaat je voorbereiden en plannen. Maar gelukkig word je er niet van.

Neem daarom ook de gewoonte aan om het beste scenario te zien. Dat geeft een gevoel van hoop, vertrouwen en creativiteit.

3. Geef het allerbeste in wat je doet

Er gebeuren altijd wel dingen die buiten onze controle vallen, maar we kunnen zelf bepalen hoe we reageren op situaties. Ook wat we zelf doen, hebben we onder controle.

Als je elk moment van je leven leeft vanuit de attitude dat je altijd je best doet, dan hoef je geen spijt te hebben. En dat maakt gelukkig.

4. Doe wat je angst inboezemt

Angst remt ons geluk. Maar als je jouw angst in de ogen kijkt, en doet waarvoor je bang bent, dan behaal je een overwinning. Een overwinning op jezelf door jezelf. En ook dat maakt gelukkig. Bovendien groei je hierdoor, je leert ervan, en ook dat resultaat draagt bij aan geluk.

Ben je bijvoorbeeld bang om voor publiek te spreken? Meld je dan niet meteen aan voor een talkshow. Oefen eerst thuis, en daarna met een kleine zaal. Breid jouw comfortzone een klein stapje per keer uit. Na verloop van tijd – wanneer dit een gewoonte wordt – zal je verbaasd zijn over je groei, en op een dag zit je misschien in een talkshow.

5. Wees aanwezig, en leef vandaag

Denk je vaak aan fouten en vergissingen uit het verleden? Aan dingen die je “had moeten doen”? Stop dan met jezelf te pijnigen.

Of leef je volledig in de toekomst: denk je aan wat je nog allemaal moet doen? Ook dat zorgt niet voor veel levensvreugde.

De oplossing: leef in het heden. Vandaag is alles wat je hebt.

6. Leer iets nieuws

Ik geloof dat leren leidt tot geluk. Dat geeft me onbeperkte kansen op een spannend en voldoening schenkend leven.  Want er zijn grenzeloze mogelijkheden om te leren.  Je kan een nieuwe vaardigheid of een nieuwe taal leren. Je kan je kennis van de wereld en andere culturen uitbreiden. Leren geeft ons vertrouwen.

Je hoeft niet terug naar school te gaan om te leren (hoewel dat ook kan), typ gewoon een aantal trefwoorden in Google van dingen die je graag wilt leren en begin met lezen.  Bouw er elke dag op verder.

7. Beweeg en eet gezond

Hoe beter we eten, hoe beter we ons voelen. Hoe meer we bewegen, hoe beter we ons voelen. Deze gewoonte is er ook één die onmiddellijke resultaten oplevert.

Wanneer je je slecht voelt, is de oplossing eenvoudig: maak een wandeling of jog, spring op je fiets of ga zwemmen. De resultaten zijn dezelfde: je voelt je beter na het sporten.

Bonustip. Zie het leven als een groot experiment

Zie het leven als een reusachtig experiment. Er zijn geen fouten.  Er is alleen feedback.  Wees bereid om te experimenteren en probeer alles uit wat je interesseert. Het doet je allicht denken aan je kindertijd? Helaas is het kinderlijk enthousiasme bij velen onder ons vervaagd, en zijn we onze bereidheid om te experimenteren verloren.

We beginnen ons zorgen te maken over mislukken, vooral als die mislukking zichtbaar is en tot kritiek van anderen kan leiden.  We beginnen te twijfelen aan wat mogelijk is. We maken onszelf wijs dat we “praktisch” en “pragmatisch” zijn en we denken dat dit de volwassen manier is om te handelen.  Maar het maakt ons vaak niet gelukkig, en we zouden gelukkiger zijn als we de nieuwsgierigheid die we als kind hadden, behouden.

Als coach help ik jou met deze stappen, en om vooruitgang maken in de richting van jouw geluk, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
5 manieren om jouw richting in het leven te vinden
9 tips om jouw mentale energie te boosten
Vind een job/loopbaan waarin je je gelukkig voelt

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

BewarenBewaren

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.