Verander jezelf in 11 makkelijke stappen

Verander jezelf in 11 makkelijke stappenJoost maakt zich snel kwaad en merkt wat voor een ongewenst effect dat heeft op zijn medewerkers én op zijn gezin. Ingrid wil stoppen met roddelen omdat ze zich wil richten op het goede in mensen. Hendrik wil beter leren luisteren naar anderen – zonder op zijn smartphone of computerscherm te kijken. Marleen voelt zich snel jaloers op anderen en uit dit ook in wat ze zegt en hoe ze omgaat met anderen.

Allemaal willen ze iets veranderen aan zichzelf.

Is dat bij jou ook het geval?

En kan je wel veranderen als mens? Het is een eeuwenoude vraag, die niet evident te beantwoorden is. Wel weten we dat gewoontes meer dan veertig procent uitmaken van hoe we onze tijd besteden.

Wat sommige mensen beschouwen als deel van iemands persoonlijkheid zoals “lui zijn”, of “asociaal”, gaat vaak om gedrag. En gedrag is nu eenmaal wél te veranderen. Denk maar aan jezelf: jij gedraagt je vandaag ook niet meer op precies dezelfde manier als toen je tien jaar oud was.

Toch vraagt het heel wat werk om deze aspecten van jezelf te veranderen. Dit zijn 11 manieren om jou te helpen om deze verandering makkelijker te maken.

1. Splits jouw doel op in kleine actiestappen

Maak het superspecifiek. Tot het punt waar je een reeks herhaalbare acties hebt die je elke dag of elke week kan uitvoeren. Zo zorg je ervoor dat je altijd vooruitgang boekt. Stel geen vaag doel voorop zoals “minder eten”. Maar beslis wat je gaat doen: kies enkele gezonde maaltijden en kies de sportieve activiteiten die je elke week gaat doen. Maak er een plan van, en niet enkel een voornemen.

2. Schrijf een checklist

Wanneer je werkt aan een langetermijndoel, is het makkelijk om op een zijspoor te belanden en jouw dagelijkse acties te vergeten. Met een checklist heb je een reminder voor wanneer het eens wat moeilijk wordt.

3. Maak er een gewoonte van

In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, klopt het niet dat als je iets 21 dagen herhaalt, het dan meteen een gewoonte is. Het is wel zo dat hoe langer je iets doet, hoe meer het een tweede natuur wordt. Maar wees je ervan bewust dat het soms moeilijk zal zijn om door te zetten.

lifecoach over gewoontes

4. Breng jouw vooruitgang in kaart

Motiveer jezelf door jouw vooruitgang in kaart te brengen. Meteen zie je ook wat er werkt. Deel jouw vooruitgang ook gerust met vrienden die je ondersteunen.

5. Focus op wat werkt

Al gehoord van de 80/20-regel? Het idee is dat we 80% van onze tijd dingen doen die maar 20% bijdragen aan onze doelen, en slechts 20% van de tijd de echt vitale dingen doen die 80% bijdragen. Als jij kan bepalen wat jou het meeste helpt, boek je meer vooruitgang in minder tijd.

6. Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden

Wil je afslanken, tracht dan geen nieuw dieet uit te vinden dat draait rond jouw favoriete eten. Houd je aan uitgeteste en bewezen principes. En maak het ook niet moeilijker dan het is. Denk aan eenvoudige alternatieven wanneer er iets niet lukt.

7. Maak gebruik van jouw bestaande gewoontes

Wil je een nieuwe taal leren, en spendeer je nu al veel tijd voor de tv, bekijk dan tv-programma’s in de taal die je wil leren. Je hebt al een gewoonte, profiteer daarvan en benut je gewoonte voor jouw nieuwe doel.

8. Maak het proces aangenaam

Is er iets dat je niet graag doet, maar kan je het goed uitvoeren tijdens het beluisteren van jouw favoriete muziek? Doe dat. Wil je sporten, maar zie je er tegenop, en wil je graag onder vrienden zijn? Bekijk hoe je kan sporten mét vrienden.

9. Aanvaard mislukking

Als het eens niet lukt, kleineer jezelf dan niet. Bekijk objectief wat je volgende keer beter kan doen, aanvaard dat een hobbel in de weg deel is van de weg, en ga weer aan de slag.

10. Ga niet te snel

Dit merk je vaak bij fitness. Een nieuweling gaat er 200% voor en betaalt de prijs door de volgende dag stijve spieren te hebben. Hij/zij kan zich niet meer bewegen en stopt dan maar. Beter is het om traag te starten. Bedenk hoeveel je aankan, en doe zeker niet meer. Integendeel. Je kan altijd de hoeveelheid werk stapsgewijs verhogen. Er is niets productiefs aan opbranden, zorg dus ook voor een balans tussen werken, rusten en plezier.

11. Wees niet te koppig om hulp te vragen

Bijna allemaal trappen we in de valkuil om onvoldoende hulp te vragen. Is het uit trots? Of uit angst voor afwijzing? In elk geval: vraag meer hulp aan mensen die goed geplaatst zijn om je te begeleiden naar jouw doel.

Vind jij jezelf waardevol genoeg om een coach in te zetten om jouw doel makkelijker te bereiken? Dat kan. Stuur me een berichtje voor meer info over coaching door mij of door iemand anders in jouw regio.

Als coach help ik jou om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, om ongewenste gewoontes te veranderen, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 kleine gewoontes van minder gestresseerde mensen
10 tips om jouw leven morgen makkelijker te maken
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.