5 tips om een burn-out te vermijden

Tips om een burnout te voorkomenUit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 werknemers in ons land kampt met een burn-out. Veertig procent heeft regelmatig last van stress en 8 procent vreest zelfs voor een burn-out in de nabije toekomst.

Burn-out is het gevolg van een langdurige overbelasting en zorgt voor een tekort aan energie. Je voelt je niet in staat nog iets te doen en zeker niet als het te maken heeft met je werk. De signalen van een burn-out zijn een gebrek aan focus, een verlangen naar rust, niet meer lange periodes aan een stuk kunnen doorwerken, snel geïrriteerd zijn,…

Soms is het beter voor je gezondheid om een pauze te nemen van je werk. Ja, tijd is geld, en het is altijd verleidelijk om de held uit te hangen en zaken zo snel mogelijk gedaan te krijgen, maar te veel werken kan schadelijk zijn voor jouw productiviteit op de lange termijn.

Het klinkt misschien heel stoer om te zeggen dat je al dagenlang non-stop werkt, maar in werkelijkheid is dat waarschijnlijk niet de slimste manier van werken.

Soms helpt minder werken jou net om meer te bereiken. Neem geregeld een time-out om je te herbronnen. Jouw lichaam en geest hebben die pauze nodig zodat je op je best kan functioneren.

Dit zijn vijf preventietips tegen een burn-out.

1. Breng tijd door met vrienden en familie

Quality time doorbrengen met vrienden en familie is niet alleen fijn, het is ook belangrijk. Veel mensen halen er energie uit. Het laat je toe om jouw gedachten te verzetten van de stress van het werk en je te richten op plezier en ontspanning.

Vrienden en familie kunnen je ook motivatie en ondersteuning bieden om terug hard aan het werk te gaan. Soms kan een klein beetje aanmoediging ons helpen om uit een dip te geraken. Sociale activiteiten kunnen een schitterende energiebron vormen.

2. Verander van omgeving

Soms is een verandering van fysieke locatie precies wat we nodig hebben om ons hoofd vrij te maken. Wanneer je werkt in een stedelijke omgeving kunnen de dingen chaotisch en overweldigend worden na zekere tijd. Wat frisse lucht in de natuur af en toe is heel ontspannend en kan jouw geest de noodzakelijke zuurstof geven.

3. “Digitale detox”

In dit tijdperk van mobiele toestellen die altijd aanstaan, is het moeilijk om jouw geest helemaal vrij te maken van werk. Een digitale detox betekent geen gsm of computer gebruiken voor tenminste 24 uur. Je moet ze afzetten en helemaal afkicken van werk en e-mails. Het zal misschien raar aanvoelen, maar dit laat je echt toe om een pauze te nemen van jouw werk. Na de 24 uur digitale detox zal je met veel meer goesting die e-mails checken en weer aan het werk gegaan.

4. Haal slaap in

Wanneer je heel wat uren en dagen aan werk hebt besteed, is dat misschien ten koste gegaan van jouw slaaptijd. Gebrek aan slaap kan burn-out veroorzaken. Tracht jezelf een paar dagen te geven waarin je zoveel slaapt als jouw lichaam vraagt. Pas jouw planning aan zodat je voldoende kan slapen, ook al betekent dat dat je een aantal verplichtingen moet uitstellen. Slaapgebrek veroorzaakt gebrek aan focus en je wil zeker niet oververmoeid zijn voor een belangrijke vergadering of evenement.

5. Neem preventieve acties

Zorgen voor meer energie en uithoudingsvermogen kan een toekomstige burn-out helpen vermijden. Neem geregeld korte pauzes, voor je een veel langere nodig hebt omdat je vermoeid raakt. Beweeg voldoende om energie te krijgen (maar niet teveel zodat je er moe van wordt). Voldoende slapen en gezond eten zijn ook belangrijke bronnen van energie. Nog een extra tip: plan jouw werklast volgens jouw verwachte energieniveau.

Conclusie

Krijg je toch een opgebrand gevoel, dan is het vaak het beste om een time-out te nemen, ook al betekent dat dat je niet meer verder kan werken.

Deze preventieve tips kunnen jou helpen om jouw energie aan te vullen, een burn-out te vermijden, en productiever dan ooit te werken. Door te herbronnen zal je sterker staan dan ooit tevoren.

Bonustip: Burn-out komt vaak voor bij gemotiveerde, hardwerkende mensen met perfectionisme. Doe dus iets aan je perfectionisme om een burn-out te vermijden!

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen op te komen voor jezelf, het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
7 kleine gewoontes van minder gestresseerde mensen
5 signalen dat je teveel werkt (en opgebrand raakt)
Werk jij meer dan 40 uur per week?

P.S. Doe mij én jouw netwerk een plezier en deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn of Twitter-knop te klikken

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.