5 tips om jouw beperkende gedachten te stoppen en jouw leven terug te winnen

Business en personal life coach geeft tips om van je beperkende overtuigingen af te geraken.Als ik dat probeer, dan kan ik falen, en ben ik een mislukkeling.’
‘Ik heb niet de nodige ervaring.’ 
‘Ik zal nooit…’ 
‘Als ik een neen krijg, dan verdwijnt mijn zelfvertrouwen.’
‘Wat als ik misluk?’ 
‘Ik heb niet genoeg talent.’ 
‘Ik weet niet hoe je dat doet.’ 
‘Ik weet niet waar te beginnen.’ 
‘Het moet perfect zijn.’

Het zijn maar enkele van de beperkende overtuigingen die ik de voorbije weken gehoord heb tijdens coachinggesprekken. Die gedachten kunnen van jezelf komen of door anderen zijn ingefluisterd.

In beide gevallen is het belangrijk te weten hoe je deze beperkende overtuigingen kan stoppen en jouw leven terugwinnen.

Graag deel ik 5 suggesties die jou weer op weg kunnen helpen.

5 tips om jouw beperkende gedachten te stoppen en jouw leven terug te winnen

1. Stel de beperkende overtuigingen in vraag
Heel vaak aanvaarden we beperkende gedachten automatisch. Zonder erbij na te denken. Maar nu is het tijd om ze in vraag te stellen en ze uit te dagen. Vraag jezelf dus af “Hoe weet ik dat ik het niet kan?” Blijf de overtuiging uitdagen tot je je realiseert dat de gedachte die je belemmerde slechts een illusie was.

2. Maak je geest weer helder
Een reden waarom je limiterende overtuigingen volgt, is dat jouw oordeel niet zo helder is. Trek er daarom eens op uit, neem een mini-vakantie, zodat je de situatie met een heldere geest kan benaderen. Zo kan je beter zien waar je vastloopt. En dan kan je kiezen om de negatieve of frustrerende emoties los te laten en het glas weer halfvol in plaats van halfleeg te zien.

3. Kom uit jouw comfortzone
Je bent misschien onder de invloed van beperkende gedachten omdat je je veilig voelt of omdat je het gewoon bent om in jouw situatie te zitten. Zet daarom enkele stappen op onbekend terrein. Zo raak je ook even buiten de beperkingen van jouw gewoonlijke gedrag en gedachten. Vraag je af “Hoe kan ik ermee starten?” in plaats van enkel naar de obstakels te kijken en je erdoor te laten verlammen.

4. Leer uit je verleden
Jezelf onderdompelen in de zorgen van gisteren zal jou in de toekomst niet helpen. Zelfbeklag is een gevaarlijke plek. Gebruik het verleden enkel om uit te leren, schud het stof van je af en ga weer verder.

5. Kleef geen etiket op jezelf
‘Wat je over jezelf zegt, dat word je ook,’ zei eens iemand. Als je jezelf het etiket van mislukkeling opkleeft, dan maak je veel kans om er een te worden. Als mens heb jij zoveel in jou dat je beter tracht om jouw persoonlijkheid maximaal te ontwikkelen om meer te bereiken, betere relaties uit te bouwen en meer geluk te ervaren.

Dat je de weg niet kan zien, wil niet zeggen dat die weg er niet is. Kom in beweging. En als blijkt dat het niet de juiste richting is, sla dan een andere weg in. Maar denk nooit dat het te laat is om jouw leven te veranderen. We leven trouwens langer dan ooit, en we blijven ook nog langer gezond. Het is beter om elke dag van jouw leven te leven als een groeiende mens eerder dan als een krimpende mens.

Laat je dus niet beperken, ook niet door jouw eigen gedachten. Zoek meer opties en hulpbronnen. Laat je coachen, en leef het leven dat je verdient.

Als coach begeleid ik mijn klanten met het vinden en doorbreken van beperkende gedachten zodat ze met meer zelfvertrouwen eindelijk hun doelen kunnen bereiken. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

En wat zijn jouw beperkende gedachten? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw kennissenkring? Je doet er hén én mij een plezier mee.

Lees verder:
Dit inzicht maakt je op slag gelukkiger
5 simpele tips om je leven te veranderen in 2 minuten per dag
Hoe je jouw leven verandert in 6 stappen

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.